Prohlášení týmů po dramatickém závodě v Melbourne: Agresivita nám nevyšla, lituje Ferrari

JŠ / PH, 20. března 2016, 08:05 Aktualizováno 20.3.2016, 10:50 Google+

Double pro Mercedes (tentokrát se radoval Nico Rosberg) po souboji s Ferrari, jejichž strategie nevyšla. Jak hodnotí dnešní závod v Austrálii jednotlivý piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  35 komentářů (Poslední 22.03. 19:11) Napište svůj názor
Nico Rosberg v Melbourne

Nico Rosberg v Melbourne | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Nico Rosberg, 1. místo
Je to skvělý víkend, děkuji týmu, auto je neuvěřitelné. Dnes to bylo úžasné, porazit Ferrari... moc jsem si to užil a jsem nadšený. Je sice brzy, ale je to skvělý začátek. Musíme si dávat na ty červené pozor a dál pracovat.

Vůbec jsem si neuvědomil, že jsme se s Lewisem trošku dotkli, slyšel jsem to až teď a pokud jsem ho vytlačil, tak se omlouvám, nebylo to záměrem. Já sám jsem byl na hraně.

Lewis Hamilton, 2. místo
Byl to skvělý závod a líbilo se mi se probojovávaz zezadu. Bylo těžké to stíhat, jsem moc rád, že během té nehody nebyl nikdo zraněn. Měl jsem už horší první závody a druhé místo je poté, co jsem byl až sedmý, skvělé. Je před námi ještě dlouhá cesta. 

Musel jsem se celkem probojovávat, takže jsem spokojen s tím, čeho jsem dnes docílil. Tým odvedl skvělou práci. Mysleli jsme si, že Ferrari bude blízko. Věděl jsem, že kdyby v kvalifikaci znovu vyjeli, byli by rychlejší. Nico si ale nemyslí, že měl problém v tom je stíhat. Když byl za mnou Sebastian, bylo to skvělé, zase jsme závodili. Ale tento okruh moc velké souboje nepovoluje. V první zatáčce byl Nico trošku vytlačen a já byl na trávě. Nic se nestalo, ale stálo mě to čas.

Niki Lauda, nevýkonný ředitel
Ke konci to bylo opravdu náročné. Pokud by Vettel nevyjel mimo trať, bylo by hodně obtížné ubránit druhé místo. Odvedli skvělou práci.

Toto Wolff, výkonný šéf týmu
Nevím, co se stalo na startu, musíme se na to podívat. Kalkulace strategií ukazovala ještě 15 kol před koncem, že pneumatiky nevydrží a jejich teplota se neustále snižovala. 5 kol před koncem mohlo být po všem, ale nakonec jsme ztratili přilnavost jen na zadních pneumatikách, krizi jsme zvládli a dojeli do cíle.

Na Nicově voze jsme měli problém s teplotou brzdového třmenu kvůli úlomkům na trati, které se tam dostaly. Dostal se do téměř alarmujících hodnot, dokonce jsme zhruba ve třetině závodu uvažovali o odstoupení, ale nebylo to ještě za hranicí a postupně se vše zase dostalo do normálu. Nico o tom ani nevěděl.

 

FERRARI

Sebastian Vettel, 3. místo
Start byl mega, připomnělo mi to loňské Maďarsko. Dostal jsem se do rytmu, ale červená vlajka nám příliš nepomohla. I tak jsme ale měli šanci. Nečekali jsme, že potom oba pojedou na střední sadě. Zkusili jsme být agresivní a nevyšlo to. S odstupem můžeme říci, že jsme mohli volit jinak, ale nikoho neobviňuji. Tým je v dobré formě a víme, že na to máme. Chceme dostat pod tlak Mercedes a tohle by mělo být to správné auto.

Kimi Räikkönen, nedokončil
Nevím, co se autu stalo. Ztratil jsem výkon, potom začalo hoře, musel jsem odstoupit. Ale do té doby jelo auto dobře. Občas se to stává.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Zkoušeli jsme agresivní strategii, ale nefungovala... nefungovala dostatečně. Jestli jsme měli na Mercedesy? Viděli jste začátek závodu. A pak přišly červené vlajky.

img-responsive

Vítězové na pódiu v Melbourne | foto: Scuderia Ferrari

RED BULL

Daniel Ricciardo, 4. místo
Dnes to byla zábava. Na začátku jsem pár aut předjel, měli jsme při plné nádrži dobrou rychlost a předjížděl jsem. Byl jsem i na pódiovém umístění a doufal, že pneumatiky vydrží do konce, ale nakonec jsem musel znovu do boxů. Ale je to dobrý výsledek, jsem moc rád, že nejsme tak pozadu za Mercedesem a Ferrari.

Daniil Kvjat, nedokončil
Vypadalo to na elektronický problém ještě než jsme vůbec začali závod. Auto vyplo, asi se mu dnes nechtělo závodit, ale v Bahrajnu budu zpět a začneme znovu.

Christian Horner, šéf týmu
Daniel zajel skvělý závod před domácím publikem a od začátku byl konkurenceschopný. Na pódium to moc nebylo, ale dal do toho všechno. Rychlost auta je povzbudivá a je škoda, že Dany nemohl odstartovat. Je to tu pro něj asi prokleté, dnes to byl problém s motorem a elektronikou. Hlavní však dnes je, že je Fernando v pořádku po té ošklivé nehodě. 

 

WILLIAMS

Felipe Massa, 5. místo
Získali jsme body a páté místo, to je dobrý začátek. Červená vlajka nám pomohla při strategii jedné zastávky v boxech a díky tomu jsme předjeli obě Toro Rosso, které jelo na jiných sadách. Proto jsem spokojen i za Valtteriho, který také zajel skvěle.

Valtteri Bottas, 8. místo
Byl to pochopitelně náročný víkend, problémy v kvalifikaci a penalizace, to ovlivnilo náš závod. Nebyl to zrovna čistý závod, ve který jsme doufali, ale oba vozy bodovaly. Cílem byly lepší pozice, takže se těším na další závod, kde doufám, že to bude lepší.

Rob Smedley, šéfinženýr
V Austrálii je to vždy zvláštní. Hodně neznámých a chcete jen odjet s co největším počtem bodů a to se nám podařilo. Můžeme být relativně spokojeni, udělali jsme dobré rozhodnutí a jsme třetí. Dnes jsme jen sedli a odvedli naši práci. Chystáme novinky a pracujeme na vývoji vozu a musíme dostat z auta maximum, abychom se dostali do lepší pozice. Kluci v boxech odvedli skvělou práci a s tím jsem spokojen.

 

HAAS

Romain Grosjean, 6. místo
To byl úžasný závod. Austrálie je vůči mě vlídná. Hodně práce jsme odvedli v pozadí, pro nás to je jako vítězství. Víme, že musíme zlepšit ještě hodně věcí, získat sebevědomí.

Esteban Gutiérrez, nedokončil
Nebyl to závod, ve který jsem doufal. Důležité však je, že jsme s Fernandem v pořádku. Auto bylo dobré a výsledek Romaina ukazuje, že jsme byli konkurenceschopní. Odvedl skvělou práci pro tým a je fantastické v prvním závodě získat body. Už se těším na další závod.

Günther Steiner, šéf týmu
Je skvělé vidět, že jsou Esteban a Fernando v pořádku. Pro nás to bylo smolné, ale výsledek Romaina to napravuje. Tým a Romain odvedli skvělou práci a všem děkuji. Včera jsem říkal, že se těším, ale zisk bodů to je jako splněný sen. Nyní už se těšíme na Bahrajn.

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 7. místo
Zisk bodů je pozitivní start sezóny. Nebyl to lehký den a těžko říci, jak by to dopadlo bez přerušení závodu. Nám to podle mě trošku uškodilo, protože to všem kolem dalo šanci přezout a já se ocitl za Haasem. Bylo těžké se mu přiblížit a navíc jsem byl pod tlakem od vozů za mnou a musel se bránit. Takže vzhledem k okolnostem jsem spokojen.

Sergio Pérez, 13. místo
Je to škoda, že nemáme body. Moje problémy začaly už na startu, ztratil jsem pár míst a dostalo mě to do obtížné pozice. Zasekl jsem se za Alonsem, který jel na rychlejší sadě pneumatik a po restartu mě předjel Button a stálo mě to čas. Safety car a přerušení zkazilo naši jednozastávkovou strategii. Potom jsem byl pod tlakem od Renaultu a Williams přede mnou se těžko dojížděl, dostal jsem se blízko, ale ne dost na to, abych mohl zaútočit. Nakonec jsem měl problém s přehříváním brzd, asi proto, že jsem většinu času strávil v provozu. I tak jsme však dojeli a ačkoliv to není ideální strat, budeme dál pracovat.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
První závod je většinou cesta do neznáma a zisk bodů je tedy pozitivním závěrem. Jednozastávková strategie vycházela dobře, ale potom přišlo přerušení a cíl se stal obtížnějším. Zastávku jsme udělali těsně před vyjetím safety caru, což nás stálo pozice. Takže sedmé místo je dobré, odvedl skvělou práci, udržel za sebou Bottase a piloty Toro Rosso. Sergiova strategie byla pokažena červenou vlajkou ještě víc, protože se dostal do provozu a trápil se s opotřebením pneumatik. Takže den smíšených pocitů, ale alespoň máme body a těšíme se do Bahrajnu.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 9. místo
Právě jsem si poselch jeho [Verstappenovo] rádio, byly to zajímavé hlášky. Určitě si nezasloužil to, co chtěl. Auto má rychlost, možná ne tu maximální na rovinkách, jak bychom si přáli , ale není to špatné. Když mi řekli, abych na to tlačil, tak jsem na to tlačil.

Max Verstappen, 10. místo
Při naší zastávce došlo ke špatné komunikaci. Jinak jsem byl celý závod mnohem rychlejší než Carlos. Pak jsme se zasekli [za Palmerem] a nebyla šance na předjetí. Jsem frustrován a zklamán, snad se nám povede příště lépe.

Franz Tost, šéf týmu
Oba piloti měli dobrý start a rychlost jsme si během prvního stintu udrželi. Carlosova zastávka vyšla dobře a dostal se před Massu. Po přerušení jsme postupně rychlost ztratili. Carlosovi se hodně blokovala přední kola a tak jsme jej znovu zavolali do boxů. Změnili jsme strategii a obuli středně-tvrdé pneumatiky. Po třech dalších kolech zajel do boxů Max, ale tým nebyl připrven, protože jsme jej nevolali. Ztratil 7 sekund. Výsledek je pro nás zklamáním, protože jsme měli rychlost na lepší umístění. Jediné pozitivum je vědomí, že je sTR11 velmi konkurenceschopné.

 

RENAULT

Jolyon Palmer, 11. místo
Myslím, že tým odvedl neuvěřitelnou práci. Je to maximum, čeho jsme zde mohli dosáhnout a je dobrým začátkem, že jsme kousek od bodů. Je skvělé být zpět a pro mě to šlo jako po másle. Jsem spokojen.

Kevin Magnussen, 12. místo
Máme dobré auto, rychlost je dobrá a základní nastavení silné. Můžeme na tom dál pracovat a získat větší rychlost. Start byl náročný a měl jsem defekt. Nemyslím, že jsem někde kolidoval, takže to byla smůla. Červenou vlajku vždycky vidíte neradi a je pozitivní, že je Fernado v pořádku. Restart nám však pomohl, potom jsme měli slibnou rychlost a těším se na další závody.

Fred Vasseur, závodní ředitel
Byl to povzbudivý den a ukázali jsme, že máme dobrý základ a rychlost, na čemž můžeme stavět. Musíme se podívat na kvalifikační rychlost, bylo by totiž ještě lepší, kdybychom bodovali. Kevin měl defekt, ale jinak šlo vše bez problému.

 

MCLAREN

Jenson Button, 14. místo
Jsem rád, že je Fernando v pořádku. Tohle si bude dlouho pamatovat. Moje auto bylo v pořádku, ale myslím, že jsme udělali pár strategických chybiček. Nepomohla nám ani červená vlajka. Po restartu jsme jeli na super měkké, která vydržela asi 10 kol a potom přezuli. Ostatní už ale svoji zastávku učinili a tak jsem se dostal na konec fronty. A tady se dobře dojíždí, ale ne předjíždí.

Fernando Alonso, nedokončil
Když jsem se dostal k němu [Gutiérrezovi] blízko, ztratil jsem referenční bod pro brzdění. Začal jsem brzdit pozdě a narazil jsem do něj. Je to závodění a my závodili. Bylo to děsivé, ale jsem v pořádku. Mám štěstí, že jsem tu. Našim bezpečnostním standardům vděčím za to, že jsem naživu. Tak trochu mě bolí všechno, protože v těch rychlostech se to všechno hýbe. Koleno je asi to, co mě bolí nejvíce, když jsem narazil do šasi a sloupku řízení...

Eric Boullier, závodní ředitel
Než začnu, chci vyzdvihnout dvě věci - strukturální integritu moderních vozů F1 a bezpečnostní prvky na okruzích. Fernandova nehoda byla vážná a fakt, že odešel bez zranění, je působivý. Jel velmi dobře a věříme, že by získal body. Co se Jensona týče, tomu ironicky safety car a červená vlajka pokazili strategii a zamezili zisk bodů. I když jsme tedy body nezískali, povzbudivé je vidět pokrok, který jsme udělali a věříme, že kdyby byla kvalifikace méně zmatečná a závod bez incidentů, jsme v pozici získat body.

 

SAUBER

Felipe Nasr, 15 místo.
Byl to těžký závod, trápili jsme se s rychlostí oproti soupeřům a bylo jasné, že se jich nedokážu držet. Bylo dobré, že jsme získali data a musíme se nyní podívat na analýzu a najít rychlost. V každé oblasti vozu C35 se musíme zlepšit. Myslím, že před sebou máme kus práce.

Marcus Ericsson, nedokončil
Nebyl to dobrý den. Když byl závod přerušen, měl jsem problém s teplotou pneumatik a nemohlo to být vyřešeno včas, nakonec jsem dostal penalizaci. Po restartu jsem cítil, že je něco špatně s levou zadní pneumatikou, tak jsem opět zamířil do boxů. To se občas stává a pokusíme se zlepšit do dalšího závodu.

 

MANOR

Pascal Wehrlein, 16. místo
Je skvělé, že jsme viděli cílovou čáru a děkuji za to. Měl jsem skvělý start a první polovina závodu byla dobrá. Před přerušením jsem ale zasel do boxů a to nám to pokazilo. Všichni byli rychlejší, já se trápil s opotřebením a nakonec i s problémem s brzdami. Chtěl jsem tedy jen dojet do cíle. Musíme dál pracovat na zlepšení.

Rio Harjanto, nedokončil
Závod byl krátký, ale pozitivní. Dobrý start, ale jsem samozřejmě zklamaný, že jsem musel odstoupit. Jsou zde pozitiva a některé věci, ze kterých se musíme poučit, abychom byli silnější. 

Dave Ryan, závodní ředitel
Na jednu stranu jsou zde pozitiva a je jasné, že jsme udělali pokrok, ale zároveň stále nacházíme věci, ve kterých se musíme zlepšit. Pascal odvedl skvělou práci a Rio měl dobrý start. Po restartu se věci začaly kazit a Rico musel odsoupit. Dnes jsme ho zklamali a spolehlivost bude naší hlavní prioritou. Zároveň se musíme podívat i na rychlost. Trápili jsme se s pneumatikami a to Pascalovi komplikovalo druhou polovinu závodu. Máme tedy co dělat. Piloti odvedli dobrou práci a máme šanci se dál zlepšovat.
 

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení týmů po dramatickém závodě v Melbourne: Agresivita nám nevyšla, lituje Ferrari

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 35, poslední 22.03.2016 19:11 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 35 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nico Rosberg při posledních předsezónních testech v Barceloně s novým vozem Mercedes F1 W07 Hybrid

Nejvyšší rychlosti: Rosberg dosáhl 315,6 km/h, McLaren ztrácel přes 14 km/h

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud