Prohlášení po kvalifikaci v Abú Zabí: Špatně jsme se rozhodli, říká Vettel

Jana Šrámková, 28. listopadu 2015, 15:05 Google+

Jak hodnotí dnešní kvalifikaci jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 29.11. 06:32) Napište svůj názor
Nico Rosberg v Abú Zabí

Nico Rosberg v Abú Zabí | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Nico Rosberg, 1. místo
Chci primárně vyhrát, protože je to skvělý pocit a samozřejmě cokoliv se letos naučíte vám pomůže to dalšího roku, takže by bylo skvělé skončit na vítězné vlně. Dříve to bylo v určitých směrech těsné, teď jsem v některých oblastech rychlejší a jsem spokojen a šťastný, že jsem opět na pole position.

Lewis Hamilton, 2. místo
Celý víkend jsem se s autem trápil a tvrdě pracoval na změnách, něco jsme z auta dostali, ale Nico byl dnes rychlejší a v Q3 odvedl skvělou práci. Je to o vyvážení a to bylo po pár závodů jiné, ale já udělal maximum, abych to vylepšil a abychom zkusili s inženýry něco jiného. Předjíždění je zde náročné, i když tu jsou DRS zóny na rovinkách, nemůžete potom následovat ve druhé a třetí zatáčce, ale raději bych byl na pole position a tvrdě jsem na tom pracoval.

Toto Wolff, šéf týmu
Od Nica to bylo pořádně silné kolo! Především poslední sektor byl brutálně rychlý. Pokračuje v tom, co jsme od něj viděli v minulých závodech - vše mu vychází. Věří si, když se jednou dostanete do takovéhoto stádia a máte auto, které je dle Vaší libosti, tak se to může stát. 

Během dlouhých jízd ale vypadalo Ferrari dobře - Vettel nás zřejmě neohrozí a Räikkönen? Uvidíme, čeho bude schopný. Není to tak, že by Lewis ztratil po zisku titulu zájem. Nico jej začal převyšovat ještě předtím, než si titul zajistil. Nico je aktuálně na jedno kolo opravdu velmi rychlý.

 

FERRARI

Kimi Räikkönen, 3. místo
Není žádným tajemstvím, že je zde naše auto už od začátku víkendu konkurenceschopné. Avšak moje kola nebyla perfektní. Například moje první kolo v Q2 - bylo sice dobré, ale ne výjimečné. Věděl jsem, že to zvládnu lépe. V Q3 jsem se o to pokusil a vyneslo mě to na 3. místo. I tak jsem ale pořád docela vzdálen od toho, co by moje auto bylo schopné dokázat. Ale je to dobrý výsledek.

Mercedesy jsou poměrně daleko, nebudeme schopni jezdit v takovém tempu jako oni. Pokusím se dobře odstartovat a pak uvidíme, jak se vyvine závod. Dnes to nevím. Za volantem jsem měl dobrý pocit. Proto je dobrý start důležitý, pak bude potřeba zvolit také správnou strategii.

Sebastian Vettel, 16. místo
S autem bylo vše v pořádku. Očekávali jsme, že projdeme i s časem na měkké sadě, ale nepodařilo se to. Dnes jsme jako tým neudělali správné rozhodnutí a toto je velký následek. Ale závod je zítra. Můžeme trávit čas povídáním o tom, co se pokazilo, ale to my vlastně nakonec víme, takže se musíme posunout. Uvidíme, co se zítra podaří se strategií apod.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Obrovská chyba na naší straně znamenala, že Seb nemohl ukázat víc. Kimi odvedl vynikající práci a zajel třetí nejlepší čas. Zítra do toho zkrátka musíme dát vše, abychom ukončili ročník stylově.

 

FORCE INDIA

Sergio Pérez, 4. místo
Byla to silná kvalifikace a jsem ráda za tým a šli jsme správným směrem. V Brazílii to byl těžký víkend a hodně jsme se z toho naučili, což je vždy důležité. Myslím, že jsme o pár míst vepředu než to bylo v plánu, takže bude těžké udržet rychlejší auta za námi za sebou, ale možné je vše a mým hlavním cílem je na startu dostat Kimiho.

Nico Hülkenberg, 7. místo
Byla to dobrá kvalifikace i když myslím, že jsem mohl být výš. S koly jsem byl spokojen, zvlášť v Q3, takže být sedmý je vlastně trošku zklamání. Potřebuji se na to podívat a zjistit, kde jsme ztratili čas a kde můžeme ještě získat. Když se podívám na závod, pracovali jsme na zlepšení závodní rychlosti, snad se to zítra vyplatí. Auto je na rovinkách rychlejší a vyvážení je dobré. Pokusíme se zítra využít každé příležitosti. 

Otmar szafnauer, šéfinženýr
Vypadalo to, že jsme konkurenceschopní a myslím, že výsledky odpovídají našim výkonům. Je to šance na dobré zakončení sezóny. Navíc odpadá tlak z boje o pátou příčku v tabulce konstruktérů. Otázkou je, jak rychlí budeme v porovnání s konkurencí zítra, protože zatím to vypadá, že je to velmi těsné.

 

RED BULL

Daniel Ricciardo, 5. místo
S dnešním výkonem jsem celkem spokojený. Před víkendem jsem si říkal, že pokud skončíme pátí, pak to bude dobré. Letos jsme dvakrát startovali z pátého místa, to jsme pak vždy měli dobrý víkend, takže jsem spokojený.

Překvapila mě rychlost Péreze. Už včera byli hodně rychlí a dnes to potvrdili. Naše závodní rychlost by měla být o něco lepší. Máme Force Indii před sebou, Williamsy za sebou. V ideálním případě na startu Péreze přeskočíme a zbytek udržíme za sebou.

Daniil Kvjat, 9. místo
Fakt, že jsem nemohl jezdit ve 3. tréninku, ovlivnilo můj dnešní výsledek. Auto nebylo pro kvalifikaci dobře vyvážené. Doufali jsme, že nás vynechání tréninku tolik neovlivní, ale bohůžel to mělo významný vliv. Na trati jsem neměl dobrý pocit. Naštěstí se nám včera podařilo odjet pár dlouhých stintů, které se budou hodit při zítřejším závodu. Doufám, že pár míst získám a na konec sezony předvedu dobrý výsledek.

Christian Horner, šéf týmu
Skvělá výkonnost od Riccarda, předvedl neuvěřitelný poslední sektor, v němž byl druhý nejrychlejší. Šlo o jedno z jeho nejlepších letošních kvalifikačních kol. Kvjat se mu vyrovnal ve dvou sektorech, rozdíl byl jen v tom třetím. Zřejmě tam nadměrně zatěžoval pneumatiky.

 

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 6. místo
Očekávali jsme o trošku víc, ale pro zítřek máme dobré auto k boji s Force Indií a Red Bully a snad i Ferrari. Vyvážení bylo dobré, ale chyběla nám rychlost jako celý víkend. Měl by to být vzrušující závod a budeme bojovat o každou pozici, abychom pozitivně uzavřeli sezónu.

Felipe Massa, 8. místo
To kolo nebylo moc špatné, ale bylo to hodně těsné. Force Indie byly moc rychlé a ty pozice přede mnou byly časově jen těsné. Naše závodní rychlost vypadá dobře, ale týmy před námi jsou rychlé, takže to bude těžké a bude to tvrdý souboj. Snad budeme mít příležitost se zlepšit a udržíme se v boji, když je to tak těsné.

Rob Smedley, šéf výkonnosti vozu
Pravděpodobně jsme z auta dostali maximum, vzhledem k podmínkám a nastavením auta. Samozřejmě to není to, kde bychom chtěli být, ale jsme v top desítce a snad zítra dojedeme na vyšších pozicích. Nastavili jsme auto na závod, takže v kvalifikaci to bylo o kompromisu. Cílem je pódium.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 10. místo
Moc mě těší, že jsem postoupil do TOP10 a porazil Maxe. Ukazuje to, že jeden den má navrch jeden pilot a druhý den to může být opačně. Když všechny vyjde perfektně mě, tak jsem vepředu, když jemu, tak je přede mnou. Jen to ukazuje, jak na sebe v letošní sezoně tlačíme. Se svými výkony jsem spokojen, ale to na věci nic nemění.

Zítra se budu snažit postoupit pořadím ještě výše, všichni víme, že jsme toho schopni. Nebude to jednoduché, protože auta, která jsou přede mnou, jsou na jiné úrovni, ale slibuje to zajímavé souboje. Ale za mnou je také Vettel, který se bude drát dopředu jako střela.

Max Verstappen, 11. místo
Je to fajn kvůli opotřebení pneumatik, ale máme volbu pneumatik, takže není špatné startovat z jedenáctého místa. Hlavní bude start a musím se o to tam pokusit, rychlost na to máme. Měl by to být zajímavý závod. Budeme bojovat jako vždy s Lousy a Force Indií, těším se na to. Závodní rychlost v trénincích vypadala dobře, takže se těším.

James Key, technický ředitel
Oproti včerejšku jsme udělali nějaká zlepšení, ale celý víkend bojujeme s udržením sady Option ve správném funkčním okně po celé kolo. Proto jsme věděli, že kvalifikace bude těžší, pokud problém nevyřešíme. To se nám nepovedlo. Od kvalifikace jsme čekali trošku víc. I tak gratulujeme Carlosovi k postupu do TOP10, už neměl dlouhou dobu příležitost.

Maxovi to bohůžel nevyšlo, ztratil trošku času v prvním sektoru v posledním kvalifikačním kole v Q1. Šlo doslova o setiny vteřiny, ale i to stačilo, aby nepostoupil. Musíme využít skutečnosti, že budeme startovat na nových pneumatikách. Celkově nemůžeme být s 10. a 11. místem spokojeni, ale naše rychlost při plné nádrži byla lepší než ta kvalifikační. Zbývá nám ještě jedna možnost to zkusit

 

MCLAREN

Jenson Button, 12. místo
Změnili jsme přes noc auto do stavu, kde by mělo být, je v normálu. Včera jsme zkoušeli věci pro rok 2016, takže jsme měli méně přítlaku. Jsme zklamání 12. místem, protože jsme si mysleli, že postoupíme do Q3. Ale nenechal jsem tam nic navíc. Je to v pořádku, auto je celkem rychlé.

Ve druhém sektoru jsem byl předposlední, jsme pomalí na rovinkách, protože nám na rovinkách dochází energie. Je to zklamání, protože nám scházely jen dvě desetiny. Jsem si jistý, že Fernando bude do několika kol za mou. Auto byla radost ovládat, to je pozitivní.

Fernando Alonso, 17. místo
Zatím je náš letošní nejlepší víkend pokud jde o konkurenceschopnost vozu. Proto je škoda, že jsem v Q1 dostal defekt a nemohl tak postoupit do Q2. Stalo se to v ten nejhorší moment. Máme lepší rychlost než auta kolem nás. Na rovince jsme ztráceli 27 km/h, proto bude těžké předjíždět na rovinkách. Ale pokusím se zítra o to.

Eric Boullier, závodní šéf
Náš dobrý víkend podtrhuje Jensonovo dvanácté místo. Deváté místo v Q1 by bylo poprvé, co bychom se dostali do Q3 a dvanácté místo vyrovnává naši nejlepší letošní kvalifikaci a dokazuje to náš pokrok. Tento okruh nám příliš nesedí a bude to náročné. I tak předvedou Jenson a Fernando vše.

 

LOTUS

Pastor Maldonado, 13. místo
Očekávali jsme těžkou kvalifikaci. Toto 13. místo není tudíž tak strašné. Tento okruh klade velké nároky na aerodynamiku a my máme v této oblasti jisté nedostatky, minimálně teď na konci roku. Je to poslední závod roku a my uděláme vše, co bude v našich silách, abychom získali rozumný výsledek.

Romain Grosjean, 15. místo
Bylo to hodně frustrující. Jsme ale na konci sezony a já myslím, že moje auto už třikrát obletělo svět. Zítra budu dělat to nejlepší, co umím. Mým inženýrům, co se starají o motor, jsem řekl, ať ho ženou na limit s tím, že uvidíme, co se stane.

Alan Permane, šéf závodních operací
Závod bude těžký, ale budeme se snažit. Bylo to frustrující. Od tréninku bylo jasné, že nám závodní rychlost chybí. Třinácté místo je vlastně relativně dobré, ale Romainovy problémy na voze, to byla rána. Zkusili jsme, co se dalo, ale nepodařilo se. Závodní rychlost by měla být lepší a snad se tedy posuneme vpřed i když se tu nepředjíždí lehce. Bude to těžké, ale jako vždy do toho dáme vše.

 

SAUBER

Felipe Nasr, 14. místo
Myslím, že jsme udělali oproti tréninkům pokrok. Samozřejmě to není ideální, ale i tak jsem spokojen se změnami na voze mezi dneškem a včerejškem. Dal jsem dohromady dobré kolo a udělal menší chybu a to mě stálo čas. Celkově jsem cítil, že pneumatiky se chovaly jinak a nevím, proč jsem v Q2 ztratil čas. Zítra je cílem udržení osmé pozice v tabulce konstruktérů a třinácté místo v jezdcích. Udělám pro to maximum.

Marcus Ericsson, 18. místo
Byl to těžký víkend. Trápili jsme se najít vyvážení vozu, se kterým bych byl spokojený. Šli jsme správným směrem. Na superměkké jsem udělal ve druhém kole chybu. Potom jsem se nebyl schopen zlepšit, protože jsme měli problémy a musel jsem to kolo nechat být, podmínky se ani nezlepšovali. Celkově je to zklamání, ale udělali jsme s vozem pokrok. To je pozitivní a budu bojovat.

 

MANOR

Roberto Merhi, 20. místo (startuje z 19. místa)
Kvalifikace pro mě byla zklamáním. Na jedné z pneumatik jsem si vybrzdil plošku a to hned v prvním kole. Od začátku víkendu si na brzdách nevěřím. Navíc i v dalším kole jsem si zablokoval kola při brždění. Nebyla to tedy vůbec dobrá kvalifikace. Je to škoda, protože je to poslední závod sezony. Už se proto nemohu dočkat zítřejšího závodu a doufám, že využiji veškeré příležitosti, které se naskytnou.

Will Stevens, 19. místo (po penalizaci 20. místo)
Se svojí kvalifikací jsem velmi spokojený. Je to můj nejlepší víkend v tomto roce. Hned od příjezdu sem se za volantem cítím hodně dobře. Je to skvělý pocit, když jedete s monopostem F1 na okruhu, na kterém jste už předtím jezdili. Už se těším na zítřek. Opravdu chci sezonu zakončit dobrým výsledkem a myslím, že máme dobrou pozici, abychom ho dosáhli.

John Booth, šéf týmu
Smíšené pocity. Na jedné straně byl Will velmi spokojen a zajel čisté kolo. Roberto zatím neměl tak dobrou kvalifikaci, jak by si v posledním víkendu roku přál. i tak do toho dáme zítra vše, abychom rok 2015 zakončili pozitivně.

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení po kvalifikaci v Abú Zabí: Špatně jsme se rozhodli, říká Vettel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 29.11.2015 06:32 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nico Rosberg v Abú Zabí

Rosberg znovu vítězí, Vettel po chybě Ferrari šestnáctý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud