Závod plný soubojů a napětí vyhrává Hamilton a slaví třetí titul!

Jana Šrámková, 25. října 2015, 22:00 Google+

V USA jsme byli svědky skvělého dramatu. Bojovalo se po celou dobu napříč polem a v podstatě až do konce nebylo jasné, jak to dopadne. Šťastným je však nakonec Hamilton, vyhrál nejen další GP USA, ale splnil si svůj velký sen - je trojnásobným šampionem!

Počet komentářů:  54 komentářů (Poslední 06.11. 09:38) Napište svůj názor
Lewis Hamilton v Austinu

Lewis Hamilton v Austinu | foto: circuitoftheamericas.com

Sdílejte článek

V Austinu konečně déšť ustoupil, trať je sice ještě mokrá, ale vykukuje sluníčko a to je pro piloty i inženýry během posledních dnů rozhodně novinka. "Varování! Na obloze se objevila obrovská ohnivá koule a nejsme si jistí, co to je. Je to poprvé, co ji během víkendu vidíme," vtipkuje například na Twitteru Force India. Uvidíme, jak se s tím jednotlivé týmy a jezdci poperou. Teplota vzduchu 17°C, trať má 19°C.

Vypadá to zatím na dvouzastávkovou strategii. A uvidíme, zda se Hamiltonovi podaří získat titul již zde, v jeho oblíbených Státech. Stal by se prvním Britem, kterému se podařilo titul obhájit a vyrovnal by v počtu titulů například legendárního Jackieho Stewarta a samozřejmě také svůj idol - Ayrtona Sennu. Do zaváděcího kola všichni piloti vyjeli na přechodných pneumatikách (zelený pruh). A Hamilton již hlásí, že trať rychle osychá.

A start! Skvěle odstartoval Hamilton, to Rosberg z pole position si spíše může nadávat, neměl místo, předjíždí jej navíc oba Red Buly a Pérez, ale brzy Force Indii předjíždí. Vzadu kolize a to hned několik! Narážejí do sebe oba Saubery a přední křídlo si v této srážce také poškodil přední křídlo. Vettel se posunul na deváté místo. Defekt pneumatiky má Alonso a Grosjean. A někteří tak zajíždějí k mechanikům. Odstupuje Stevens.

Pořadí ve třetím kole: Hamilton (náskok 0,7s), Kvjat, Ricciardo, Rosberg, Pérez, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Räikkönen, Sainz, Button... Bottas přezul na hladké pneumatiky, ale ztrácí 10s na kolo, takže to nebude ta pravá volba. Räikkönen předjíždí a řadí se za Vertappena na osmé místo. A kvůli úlomkům z vozu v první zatáčce se objevuje virtuální safety car.

Kvjat dýchá Hamiltonovi na záda. "Pokusím se ho dostat," hlásí nadšený Rus. Red Bullu se zde na přechodných pneumatikách rozhodně daří a vypadají velmi rychle. Mercedes má podle všeho větší potíže se zahříváním pneumatik. Bottas odstupuje ze závodu, vypadá to na kolizi s Alonsem a poškozené zavěšení kol.

A znovu se závodí, Rosberg hned předjíždí Ricciarda, to se Němci velmi povedlo. Hamiltonova pomalejší jízda během virtuálního safety caru tak jeho týmovému kolegovi pomohla. A nyní se snaží Rosberg předjet i Kvjata, takže z ataku moc není, naopak Rus se musí bránit, nakonec neúspěšně. Rosberg předvedl skvělý restart. A Mercedes tak opět na prvním a druhém místě. Šípy jsou nyní stíhány býky.

Ericcson předjíždí Buttona a je jedenáctý. "Musíme něco udělat, tohle je trapné," stěžuje si Brit. Páté místo si drží Pérez, za ním Vettel. Na hladné pneu přezouvá Grosjean v Lotusu.  Red Bully se snaží, ale na rovinkách Mercedesu zkrátka nestačí. Hamilton má náskok 1,2s. Vedoucí skupinka dojíždí chvost pole - Nasra a Rossiho. Grosjean odstupuje ze závodu.

Ale skvělá bitva o pódium - Kvjat s Rosbergem bojují a opět platí - když se dva perou, třetí se směje - na druhé místo se dostává Ricciardo. A zajíždí nejrychlejší kolo. Ztrácí 0,5s. Sainz předjíždí Räikkönena na osmé místo, Fin si stěžuje, jaktože nemůže použít DRS když je tak blízko. V následujícím kole se Räikkönen vrací na osmé místo. 

Ricciardo se snaží, má lepší trakci i přilnavost při brzdění, ale v první zatáčce se mu útok nepodařil. Hamilton si vedení drží. Räikkönen se snaží předjet další Toro Rosso (Verstapena). A Ricciardovi se podařilo předjet Hamiltona! Výměna ve vedení závodu přišla v posledním sektoru pěkně vnitřkem. A Hamilton se musí bránit, o předjetí se snaží i jeho týmový kolega, málem došlo ke kolizi. Těsné souboje jsou téměř všude na trati.

Red Bull létá. Ricciardo už ujíždí, má během dvou kol náskok 2,5s. Räikkönen si stěžuje an Verstappena, podle něj ho vytlačil mimo trať. A bojují teď spolu s Toro Rosso o šesté místo. Vítězí nakonec Vettel a pořadí zůstává Vettel, Verstappen, Räikkönen. V zatáčce č. 12 se Toro Rosso dostalo před Ferrari, ale vyjel zeširoka a Vettel si tak pozici vybojoval zpět. Nejrychlejší kola dále zajíždí Ricciardo.

A bojují spolu i oba Mercedesy! Tentokrát se to Rosbergovi nakonec podařilo a je tak najedou "až" třetí. Vettel, Verstappen a Massa zajíždějí do boxů. Stějně tak Hamilton a následují je i další, i vedoucí závodu Ricciardo.

Nejrychlejší kolo zajíždí Button, chvíli po něm Vettel (1,48,9s). Räikkönen bourá! Skončil ve štěrku a bariéře ve druhém sektoru, ale snaží se opět dostat na trať. A daří se mu to! Hned míří opět k mechanikům pro nové obutí kol a nové křídlo a řadí se na 15 místo. Ricciardo také vyjel mimo trať, Rosberg tak už ztrácí jen 0,6s. Vettel se rozjel a na pátém místě ztrácí jen 8s. Rosberg předjíždí Ricciarda! Hamilton se zatím také dostává před Kvjata! 

Rosberg zajíždí 1:43,999s a snaží se získat náskok. Vette předjíždí Kjvata a dostává se na čtvrté místo. Massa odstupuje kvůli technickým potížím, takže pro Williams to vůbec není pěkný závěr víkendu. Rosberg už má 7s náskok na Ricciarda. Otázkou je, zda Red Bull nezkusí jednozastávkovou strategii, nyní má však Australan plná zrcátka dalšího stříbrného auta - za volantem Hamilton. 

Dál v poli se postupně zvyšují rozestupy. Kvjat 3,2 náskok na Verstappena, ten je 6,7 s před Hülkenbergem, 3s před Sainzem. Na body se dostal Button, ze závodu nyní navíc odstupuje i Räkkönen a to kvůli přehřívání brzy v důsledku jeho nárazu do bariéry, to už je pátý vůz. A seznam nekončí.

Na trati zastavuje Ericsson a vyjíždí safety car. Rosberg zůstává na trati, Vettel využívá k výměně, stejně tak Sainz, Hülkenberg, Pérez, Button. Většina mění na středně tvrdé pneumatiky. To jsme ve dvacátém šestém kole. "Musíme spalovat palivo," hlásí tým Hamiltonovi. Do boxů zajela i řada dalších vozů.

Pořadí: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Pérez, Button, Sainz, Maldonado, Alonso, Rossi, Nasr.

Pérez si stěžuje na těžké podřazování. Kvjata zase varují ohledně restartu. A podle Alonsa je okruh již zcela suchý. 32 kolo a safety car na jeho konci zajede zpět do garáže. Hamilton se musí bránit Red Bullům, Rosbergovi se restart povedl dobře. Kvjat vyjíždí mimo, využívá toho Vettel a je čtvrtý. A to jej už nečeká další zastávka, tedy pokud vše půjde podle plánů Ferrari. A snaží se dostat i Ricciarda. A po krásném souboji se mu to podařilo a je třetí. Podaří se mu udržet si tuto rychlost?

Hülkenberg se dostává na šesté místo, Kvjat se propadl na sedmé místo. Na akci na trati jsme zde čekali dlouho, ale stálo to za to! Akce snad v každém kole napříč polem. Verstappen předjíždí Ricciarda a musí se bránit Force Indii. Red Bullu došla "šťáva"...

Kolize!!! Hülkenberg při snahách o předjetí Ricciarda narazil do Red Bullu a rozbil si svůj vůz. Australan pokračuje a je pátý, ale hlásí menší poškození, Němec končí. Sainz je vyšetřován za rychlou jízdu v boxové uličce. A máme zde virtuální safety car. Sainz je obdařen penalizací pět sekund. Rosberg zajel do boxů, vyjel za Hamiltonem, Vettelem a Verstappenem. Pokračuje 13 vozů. Hamilton pokračoval. A opět závodíme!

Alonso předjíždí Péreze, bojuje se i dál v poli kolem 8-9 místa. McLareny páté a šesté místo. U Mercedesu řeší, zda Hamilton ještě pojede do boxů. Počítají s tím, že Ferrari už k zastávce nezajede. Rosberg je už jen 0,6s za Vettelem. A na rovince jej předjíždí! Takže aktuálně opět double Mercedesu.

Další nehoda! Kvjat před poslední zatáčkou tvrdě naráží do bariéry. A opět safety car. "Jsi v pořádku?" ptá se tým. Kvjat jen roztřeseně odvětí "Omlouvám se." Najel na obrubník a potom do bariéry. 

Ferrari mění plány! Vettel zajíždí do boxů! "Dal jsem do toho vše," uvedl čtyřnásobný šampion. Pořadí tedy Rosberg, Hamilton, Verstappen a poté Vettel, Button, Alonso, Pérez, Ricciardo, Maldonado, Sainz a 11 místo patří Rossimu v Manoru! Za ním už jen Nasr. Do konce zbývá deset kol.

Všichni kromě Péreze a Rossiho na měkké sadě pneumatik. Rosberg si po restartu drží první místo. Vettel se snaží dostat na třetí místo, ale mladíček Verstappen mu to nehodlá dát zadarmo. Rosberg v prvním sektoru na Hamiltona najel 1,5s - velmi pěkný restart. Víc už si jej však Hamilton ujet nenechá.

Button pod tlakem od Maldonada a Sainze! Alonso vede vláček Péreze, Ricciarda, Sainze, Buttona, Maldonada a Nasra. 

Hamilton ve vedení!!! Při brzdění v zatáčce č.15, vyjel mimo a Hamilton se posunul do čela. Dostal tak možná velký dárek (titul). A ujíždí Rosbergovi, který ale zajel nejrychlejší kolo. Alonso si stěžuje, že nemá žádný výkon, Sainz jej předjíždí, Maldonado před Ricciardem. Red Bull měl dobře našlápnuto, ale vyhořel.

Rosberg se snaží, ale Hamilton ujíždí, náskok 2,7s. Rossi byl na desátém místě, ale Ricciardo jej přdjel po své další návštěvě mechaniků. Zbývají tři kola. Nejtěsnější souboj je mezi Buttonem a Sainzem.  Snaží se také Vettel. Na druhého Rosberga ztrácí 1,1s. V dalším kole už jen 0.3s. A pokud se mu to podaří, Hamilton by musel odložit oslavu zisku titulu! 

Vettel vyjel příliš zeširoka a spadl 0,6s za Rosberga. A chybí mu poslední kolo!!! Nicméně na rovince je stále příliš daleko. A ani během kola se k němu nedostane dostatečně dopředu. A je to tu!!! Lewis Hamilton je letošním mistrem světa!!! 

GP USA (Circuit of the Americas)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:50:52,703 hod
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 2,850
3. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 15+ 3,381
4. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso 12+ 22,359
5. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 10+ 24,413
6. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda 8+ 28,058
7. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 6+ 30,619
8. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team 4+ 32,273
9. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team 2+ 40,257
10. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 1+ 53,371
 
 
11. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda  + 54,816
12. 53 Alexander ROSSI usaManor Marussia F1 Team  + 1:15,277
 DNF  26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing  + 15 kol
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 21 kol
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 32 kol
 DNF  7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari  + 32 kol
 DNF  19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 34 kol
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 47 kol
 DNF  77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing  + 52 kol
 DNF  28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team  + 56 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Závod plný soubojů a napětí vyhrává Hamilton a slaví třetí titul!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 54, poslední 06.11.2015 09:38 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 54 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso v Austinu

Nejlepší sektory a max. rychlosti: Verstappen s potenciálem, zlepšení McLarenu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud