Pérez jel 354,6 km/h, Honda před Renaultem. Na koho ztrácel Hamilton v 1. sektoru?

Petr Hlawiczka, 5. září 2015, 17:30 Google+

MONZA - NEJRYCHLEJŠÍ SEKTORY A MAXIMÁLNÍ RYCHLOSTI KVALIFIKACE; Jaké časy a maximální rychlosti piloti dosahovali v jednotlivých sektorech italského okruhu? Co z toho můžeme vyvodit a jaká bude zítra nejvýhodnější strategie?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 06.09. 10:40) Napište svůj názor
Lewis Hamilton vyhrává kvalifikaci v Monze, nedominoval ale ve všech sektorech

Lewis Hamilton vyhrává kvalifikaci v Monze, nedominoval ale ve všech sektorech | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Jízdu na plný plyn prvním sektorem a první DRS zónou začínající za cílovou rovinkou dělí pouze první šikana (Variante del Rettifilo), před níž se nachází speed trap a nejnáročnější místo pro brzdy - zpomaluje se z 350 km/hod na 90 km/hod, na piloty přitom působí přetížení 5,6 G. Následující táhlá třetí zatáčka se jede naplno, za ní začíná druhý techničtější sektor.

Obsahuje jednu šikanu (Variante della Rogia), po kratší akceleraci přichází dvojíce zatáček Lesmo oddělených velmi krátkou rovinkou, na jejímž konci dosahují 270 km/hod. Po nich přichází delší úsek na plný plyn s druhou DRS zónou.

Třetí sektor začíná před zajímavou kombinací levotočivé, pravotočivé a další levotočivé zatáčky v rychlém sledu - Variante Ascari. Za ní čeká na jezdce delší rovinka a brzdění do slavné otevírající se Parabolicy, která byla loni na vnějším okraji vyasfaltována.

Více se o technických výzvách okruhu v Monze můžete dočíst v obšírném představení zde.

Mapa okruhu v Monze

Mapa okruhu v Monze | zdroj: FIA

Lewis Hamilton vybojoval 11. letošní pole position (49. své kariéry) poté, co na měkkých pneumatikách zajel v Q3 čas 1:23,397, čímž o 0,234 překonal Räikkönen s Ferrari, které svými výbornými výkony dnes překvapilo. Před Rosberga se o 18 tisícin sekundy dostal jeho týmový kolega Vettel.

V poslední části se dokázalo zlepšit pouze 6 pilotů: Räikkönen, Rosberg a Bottas s Massou. Hamilton v Q2 předvedl kolo dokonce za 1:23,383 min, což je o 0,726 s rychleji než minulý rok, tehdy ale měli piloti k dispozici o stupeň tvrdší směsi.

První sektor zvládal nejlépe Massa - o 51 tisícin sekundy než vítěz dnešní kvalifikace. Hamilton byl ale ve zbylých dvou nejrychlejší - v tom druhém měl na Vettela těsný náskok 7 tisícin sekundy a ve třetím projevoval svou převahu o 0,15 s.

Všechny své nejlepší sektory do jediného kola dokázal v Q3 poskládat pouze Rosberg, v Q2 se to povedlo ještě Ericssonovi, Hülkenbergovi a Pérezovi. Největší potenciál (0,197 s) promrhal Maldonado, jenž mohl pohodlně postoupit do Q2 - dle součtu sektorů měl na 7 příčku.

Vozy Mercedesu a Ferrari jako jediné prošly první částí, aniž by museli sáhnout po měkkých pneumatikách. S pouze třemi sadami měkčí směsi si během celé kvalifikace vystačili pouze Hamilton, Hülkenberg a Räikkönen - všichni ostatní použili celkem čtyři sady.

Srovnání nejrychlejších sektorů a skutečných časů zajetých v kvalifikaci

Srovnání nejrychlejších sektorů a skutečných časů zajetých v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Před závodem na Monze investoval Mercedes do vylepšení své pohonné jednotky 7 žetonů a Ferrari tři. Z maximálních dosahovaných rychlostí je vidět, že Ferrari v počtu koní na svého německého soupeře moc neztrácí: obsadil sice 7 z prvních 9 pozic, Ericssonovi ale na konci cílové rovinky na něj scházelo pouze 2,5 km/h na nejrychlejšího Péreze, jemuž bylo naměřeno 354,6 km/h - o 0,7 km/h více než minulý rok Rosbergovi.

Mercedes u Nica po třetím tréninku nedokázal identifikovat problém u jeho motoru nové specifikace, proto se raději vrátili ke staršímu kusu. Ten už má za sebou 6 závodu, proto dosahuje o něco nižšího výkonu než agregát za zády jeho týmového kolegy. "S každým kilometrech ztrácíte trochu výkonu, což je obzvlášť velkým zklamáním, když se to přihodí zde, v Monze, což je trať, která je nejvíce závislá na výkonu a na níž potřebujete dobrý motor," popisuje zklamaně Rosberg.

Vůz Force India VJM08 B-specifikace nasazený v Silverstone je aerodynamicky efektivní, indická stáj navíc sází na o něco nižší přítlak, než její soupeři - a ten se ve vzájemném srovnání vyplácí Ferrari a Williamsu, kteří skončili v kvalifikaci před ní.

Honda na rovinkách ztrácela 11,6 km/h (Button s McLarenem). Jejím největším problémem je teď poskytování výkonu na rovinkách (výkon je limitován ERS, zejména MGU-K).

Renault ale ztrácel ještě více - až 13,7 km/h. Jeho týmy ale řeší další problémy se spolehlivostí - Ricciardo přišel po 7 kolech o zcela nový motor, proto bude muset použit další. Red Bull a Toro Rosso tušili, že kvůli výkonnostnímu deficitu nebudou mít šanci, proto některé komponenty vyměnili takticky, za což budou na roštu pykat.

Maximální rychlosti (v km/h) dosažené v kvalifikaci

Maximální rychlosti (v km/h) dosažené v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pneumatiky a strategie
Kvalifikace byla na rozdíl od dopoledního tréninku zcela suchá. Teplota vzduchu dosahovala 26 °C, asfalt 41 °C. Mezi měkkou a středně-tvrdou směsí byl v trénincích rozdíl kolem 1,2 sekundy na kolo.

Zítra se očekávají u většiny jednozastávkové strategie, ale dovuzastávková je také možná. Vzhledem k docela velké časové ztrátě při průjezdu boxovou uličkou v Monze by ale mohla fungovat pouze u těch nejrychlejších aut, které by dokázali ztracenou pozici dohnat předjetím na trati. To je ale obtížné kvůli balíků pro nízký přítlak, který snižuje vliv DRS.

Nejrychlejší strategií Velké ceny Itálie vypsané na 53 kol by měla být ta jednozastávková: start na měkké směsi s přezutím na středně-tvrdou v 21. kole. Nabízí se také alternativní jednozastávková strategie se startem na tvrdší směsi a s přechodem na měkké pneumatiky v 24. kole.

Dvouzastávková je dle simulací jen o 1,63 sekundy pomalejší: po startu na měkkých vyžaduje přezutí opět na měkké v 19. kole a na středně-tvrdé v 36. kole.

Vytisknout

Diskuze: Pérez jel 354,6 km/h, Honda před Renaultem. Na koho ztrácel Hamilton v 1. sektoru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 06.09.2015 10:40 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton, GP Itálie (Monza)

Prohlášení po kvalifikaci - Räikkönen: Překvapili jsme sami sebe

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud