Hamilton se vyjádřil k novým opatřením Pirelli. Označil je za katastrofu

Robert RoBertino Pavelka, 4. září 2015, 10:04 Google+

Prakticky v předvečer závodního víkendu na Monze bylo zveřejněno prohlášení týkající se problémů s pneumatikami v belgickém Spa. Nejeden názor zní v duchu tradičního českého "vlk se nažral a koza zůstala celá."

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Co tedy můžeme očekávat od Pirelli na Monze?

Co tedy můžeme očekávat od Pirelli na Monze? | foto: F1NEWS.cz

Sdílejte článek

Dokládá to ostatně i prohlášení FOM, které veřejně poděkovalo oficiálnímu dodavateli pneumatik. I tady by se dalo použít českého rčení "já na bráchu, brácha na mě." Těžko asi bude někdo kritizovat de facto svůj vlastní výběr. 

Pirelli nyní oznámilo předpokládané změny nachystané pro Monzu, které by se měly týkat zvýšení tlaku v pneumatikách zhruba o 5 psi, tedy z původní hodnoty 17/18 na 22/23. Piloti však k tomuto kroku nezaujali zrovna nadšené stanovisko. Lewis Hamilton argumentoval tím, že Monza je docela jiný okruh než Spa-Francorchamps.

"Co se týče zvýšení tlaku v pneumatikách, nemyslím si, že by to bylo to nejlepší řešení. Nevím nic o tom, že bychom chtěli dalších zvýšení tlaku v pneumatikách, protože pneumatiky tak prostě nejsou navrženy. Budeme se pohybovat mimo optimální oblast pneumatiky, budeme používat její odlišnou část, což povede k většímu opotřebení a menší přilnavosti. Prostě to bude katastrofa. Takže doufám, že tam těch 5 psi nepřidají," reaguje obhájce mistrovského titulu. (Pozn.: psi - pound per square inch, síla jedné libry působící na plochu čterečního palce)

img-responsive

Hamilton z rozhodnutí Pirelli zrovna nadšený není. | foto: Daimler AG

Většina týmů očekávala, že Pirelli stanoví maximální počet kol pro každou sloučeninu - 15 kol pro měkké a 20 kol pro středně tvrdé. Ale tak daleko situace zatím nedošla. Pořád tu je ale možnost, že se Italové rozhodnou v závislosti na pátečních trénincích, jak se při nich budou vozy chovat.

Čtvrteční prohlášení Pirelli a oficiální statut FIA měl piloty uklidnit a uvést vše na pravou míru. Ale výsledek rozhodně nebyl tak přesvědčivý, několik pilotů toto vysvětlení zdaleka neuspokojilo. Felipe Massa přímo vyzval Pirelli, aby dodávalo pneumatiky odolné vůči nečistotám, které se na trati v průběhu Grand Prix objeví. "Snad při každém závodě se nějaké ty cizí předměty na trati najdou, na některých ve větší míře. Pneumatiky by měly být dostatečně odolné oproti troskám a všemu, co se na dráze objeví. Také náš tým měl pneumatiky poškozené a rozhodně si nemyslím, že to je běžná záležitost." Ostatně drobné "jizvy" na pneumatikách v Belgii mnohonásobně překročily průměry spočítané ze všech podniků včetně testu z dosavadní sezóny.

Sebastian Vettel, jenž společně s Rosbergem prodělal nejhorší zkušenost s explodujícím pláštěm v Belgii, zopakoval, že je nepřípustné, aby pneumatika selhala takovým způsobem. "Je nepřijatelné, aby při takové rychlosti explodovala prakticky bez jakéhokoli varování. To jsem řekl hned po závodě. Všechno to vyšetřování, analýzy a prohlášení - nic z toho to nedokázalo vyvrátit."

Na otázku, jak přijímá Vettel avizované navýšení tlaku v pneumatikách čtyřnásobný mistr světa prohlásil, že je příliš brzy na to komentovat nebo předvídat dopad změn. "Byly predikovány nějaké změny tlaku, uvidíme, jak to dopadne. Zda jde jen o krátkodobou reakci mající trvání několika dnů či týdnů, to je jedna věc, my musíme dojít k poznání, co se vlastně stalo. Pro mě osobně byl osobní kontakt s inženýry Pirelli mnohem důležitější než jakákoli oficiální zpráva."

img-responsive

Vettel sice Pirelli chválí za přístup, ale Spa Italům jen tak nepromine. | foto: Scuderia Ferrari

Nico Rosberg, další postižený ze Spa, prohlásil, že je s výsledkem šetření spokojen a předpokládá, že na Monze k žádnému dalšímu incidentu nedojde. "Věnovali tomu mnoho energie a pracovali s maximální přesností, což mě těší. Jsem si jist, že tu budeme jezdit bezpečně."

Předpokládáné zvýšení tlaku by mělo za následek poměrně měkké nastavení odpružení zadní části vozu, protože by jinak docházelo ve výjezdech z pomalých šikan ke ztrátě adheze. Předpokládá se, že rozhodnutí o strategii padne po druhém pátečním tréninku. Nelze přehlédnout, že boxová ulička na Monze vyžaduje kolem 22 vteřin plus zastávku v boxech, proto by většina týmů přivítala strategii jedné zastávky v boxech.

Z toho vyplývá, že by pilot měl absolvovat minimálně 35 kol na střední směsi. Předpokládá to nerušené tréninky bez červených vlajek, aby představa o průběhů Grand Prix byla co nejdokonalejší. Přestože jde o rychlou trať, nepředpokládá se takové opotřebení jako ve Spa, takže se obecně zastává názor, že obdobné problémy jako v Belgii, týkající se zmiňovaného "opotřebení", tady nehrozí. Ovšem jednoduchý výpočet říká, že pokud by někdo na střední směsi odjel doporučených 35 kol, absolvoval by téměř 203 kilometrů. Vettelovi ve Spa "bouchla" pneu po 189 kilometrech a tým byl obviněn z příliš riskantní strategie. Otazníky tedy nadále přetrvávají...

Vytisknout

Diskuze: Hamilton se vyjádřil k novým opatřením Pirelli. Označil je za katastrofu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Piloti McLarenu by si přáli uzavřené kokpity

Button horuje pro střechu nad hlavou, Hamilton nechce jezdit pod padákem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud