Prohlášení týmů po závodě v Belgii: Vettel zuří

F1NEWS.CZ, 23. srpna 2015, 15:49 Google+

Napětí až do posledních metrů, další double Mercedesu a obrovská radost u Lotusu. Jak hodnotí dnešní závod v Belgii jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 23.08. 21:19) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Byl to úžasný víkend, tým odvedl skvělou práci se zastávkami v boxech a celkově během víkendu. Dnes to byl sen, auto bylo celé týden skvělé. Nico měl dobrou rychlost, ale mohl jsem na to reagovat a byl jsem po většinu času v klidu v čele. Auto bylo skvělé a jen jsem se staral o pneumatiky a když jsem viděl, že u jednoho auta odešla, byl jsem ještě opatrnější, takže mě Nico dojel.

Nico Rosberg, 2. místo
Dal jsem do toho absolutně všechno, jel jsem na hraně, ale Lewis si zasloužil vyhrát. Prostě jsem naprosto pokazil start, což bylo otravné. Možná kvůli dalšímu zaváděcímu kolu, zvýšila se teplota a vše se změnilo. Nakonec jsem odvedl svoji práci a udělal jsem to dobře, musím na tom ale zapracovat. Probojoval jsem se, dal do toho vše, auto bylo skvělé, ale Lewis odevdl lepší práci.

Toto Wolff, výkonný šéf týmu
Je to skvělý výsledek, jsem spokojen. Náročný start pro Nica a musíme se podívat, co se stalo. Lewis byl neporazitelný, kontroloval si svoji rychlost. Sebastian měl jedinou šanci dostat se na pódium díky jedné zastávce, ale 27 kol bylo na hraně, zvlášť když jsme včera viděli problémy. Je to pro ně škoda.

 

LOTUS

Romain Grosjean, 3. místo
Byl to neuvěřitelný víkend. Stále nemohu uvěřit, že jsme na pódiu. Je to speciální a je to skoro jako výhra. Měli jsme dobrou kvalifikaci a teď toto. Je to možná jeden z mých nejlepších závodů vůbec, pamatuji si Austin a to je dávno. Dokazuje to, jak je naše auto silné a čeho jsme schopni, užil jsem si každnou minutu a na konci brečel, ale hned bych si to zopakoval.

Optimistické výpočty nám ukazovali páté místo, dnes budu hodně oslavovat šampaňským. Já bych spokojen už se čtvrtým místem, můj inženýr mě hodně povzbuzoval. Bylo by hodně těžké Sebastiana předjet, ale ne nemožné. Přibližoval jsem se a nechali jsme v motoru dobrý výkon do posledních dvou kol. Když Sebastianovi explodovala pneumatika, byl to děsivý moment. Nechcete se na třetí místo dostat takto, ale občas život takto funguje.

Pastor Maldonado, nedokončil
Odváděli jsme dobrou práci, zvlášť včera. Auto se chovalo dobře a konkurenceschopně a měl jsem dobrý start. Problém nastal s řízením a prošetřujeme to. Jsem zklamaný, ale takové je občas závodění. Soustředíme se na další závod a Romain ukázal, co je možné. Miluji Itálii a udělám vše, co bude v mých silách, abych získal dobrý výsledek.

Alan Permane, šéf traťového provozu
Toto je finančně naše nejhorší sezóna a jen vyjet s auty na trať je úspěch. Nevyvíjíme. Měli jsme zde nové přední křídlo a to je vše. S novinkami to mohlo být naprosto jednoduše získané třetí místo.

 

RED BULL

Daniil Kvjat, 4.místo
Byl to velmi zajímavý závod a dneska to byla dobrá zábava. Měl jsem hodně možností k předjíždění a vůz se choval dobře. Strategie od týmu mě určila, abych při virtuálním safety caru zůstal na trati, to bylo správné rozhodnutí. Díky tomu jsme měli dobrý poslední stint. Tým odvedl dobrou práci a získali jsme solidní body. S dnešní výkonností můžeme být spokojeni a doufejme, že v tom budeme pokračovat i v nadcházejících týdnech.

Daniel Ricciardo, nedokončil
Měl jsem dobrý start, dostal jsem se na třetí místo a závod probíhal dobře. Neměli jsme dobré vyvážení na první sadě pneumatik a trochu jsem se trápil. Doufal jsem, že po přechodu na druhou to bude dobré a měl jsem dobrý poslední stint. Je zklamáním, že jsem nedojel do cíle, nejsem si jisti, co bylo problémem, ale tým to vyšetřuje. Ztratil jsem výkon v šikaně, všechno se vypnulo. Vypadá to na elektroniku, ale uvidíme, co vyšetřování přinese.

Christian Horner, šéf týmu
Dany jel velmi dobrý závod a dojel čtvrtý z dvanácté startovní pozice. Předvedl řadu pěkných předjížděcích manévrů a strategie byla velmi dobrá. Díky tomu jsme mohli získat velmi slušné body. Daniel měl smůlu, předvedl skvělý start a dostal se na třetí místo. Jel podobnou strategii jako Dany a jsem si jistý, že by bojoval o podium. Ale k tomu nedošlo, přesto to byl pozitivní víkend.

 

FORCE INDIA

Sergio Pérez, 5.místo
Páté místo a body jsou dobrým výsledkem, ale neměli jsme dostatečnou rychlost, abychom mohli bojovat o podium. Můj start byl velmi dobrý a po předjetí Lewise jsem se dostal do vedení. Všechno šlo v dobrém rytmu, ale měl jsem velkou degradaci měkkých pneumatik v prvních dvou stintech. O něco lepší to bylo na střední směsi, ale i tak jsme se trápili v prostředním sektoru, protože jsme měli nastavený nízký přítlak. Bojovali jsme s rychlými vozy a bylo těžké soupeřit s Grosjeanem a Kvjatem. Musíme analyzovat, proč tomu tak bylo a jak to zlepšit. Nyní se těším na další závod na Monze, což je další trať, kde bychom mohli být konkurenceschopní.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Je zklamání, že jsem neviděl cíl. Ale takové je závodění. Při cestě na rošt jsem cítil, že jsem ztratil výkon. Snažili jsme se pochopit problém a vyřešit jej na roštu. Během zaváděcího kola se to objevilo znovu. V některých okamžicích se vracel výkon, ale pak zase byl pryč, musel jsem odstoupit. Je to opravdu škoda, protože vůz byl o tomto víkendu velmi rychlý a byla tu šance na dobré body.

Vijay Mallya, šéf týmu
Opouštíme Belgii se smíšenými pocity. Sergio předvedl parádní výkonnost a využil možností vozu VJM08. Bojoval o podium a dojel pátý, je to jeho nejlepší výsledek v sezoně. Ukázal dobrou výkonnost našeho vozu v tomto víkendu. Nic neudělal špatně a byl velmi konkurenceschopný, jel inteligentně a defenzivně. Nico bohužel při cestě na rošt přišel o výkon vozu a nebyli jsme schopni to vyřešit před začátkem závodu. Musíme to vyšetřit s Mercedesem. Je jasné, že by měl dobrý závod. Souboj o páté místo v šampionátu zůstává otevřený a již se těšíme na další podnik v Monze.

 

WILLIAMS

Felipe Massa, 6. místo
Je to frustrující den. Trápil jsem se na začátku na měkké sadě a ztratil jsem pozice. Potom jsem musel útočit, ale středně- tvrdá sada fungovala dobře. Nemohl jsem ale předjet Péreze, protože jejich rychlost na rovince byla dobrá. Byl to těžký den, ale i tak je to šesté místo, což je hlavní pozitivum, které si odneseme.

Valtteri Bottas, 9. místo
Nezískali jsme dnes výsledky. Zastávka v boxech a rychlost jsou věci, které musíme projít. Mysleli jsme, že budeme silnější, ale měkká sada nefungovala a dostalo nás to do obtíždné pozice. Musíme se v Monze vrátit zpět silnější.

Rob Smedley, šéfinženýr
Jsem samozřejmě zklamaný tím, co se stalo Valtterimu. Jako tým jsme udělali chybu a je mi to líto, že ho to stálo možná i pódium. Budeme to prošetřovat, abchom to pochopili a zabránili opakování. Zbytek závodu byl ovlivněn nedostatečnou rychlostí v prvním stintu a museli jsme se potom probojovávat. Rozdílem bylo, že bylo pět týmů s podobnou závodní rychlostí. Bohužel však kvůli tomu byl výsledek ovlivněn tím, co se stalo v prvním stintu, kde jsme se trápili. Potom už byla rychlost dobrá a stále jsme dojeli na bodech. Získali jsme na Ferrari a ztratili jen málo na Red Bull, což je pozitivní.

 

FERRARI

Kimi Räikkönen, 7. místo
Samozřejmě nemůžeme být spokojeni, ale je to lepší než včera. Chtěli jsme dnes lepší výsledek po včerejších potížích. Start byl špatný, protočili se mi kola a první zatáčka nebyla ideální, ale dostal jsem se z toho. Auto bylo dobré, i když ke konci už odcházeli přední pneumatiky. Udělali jsme maxium a snažili se zlepšit pozici, i když zezadu to není jednoduché. Snad budeme mít v budoucnu více štěstí. Děláme správné věci, ale vždy se stane něco, co výsledek pokazí. Nyní nás čeká domácí závod a snad to bude silný víkend. Je zde hodně rovinek a nebude to jednoduché, ale snad nám pomohou plánované novinky.

Sebastian Vettel, 12. místo
Kolik chybělo kol? Moc ne. Takové věci se prostě nesmí stávat. Tečka. Kdyby se to stalo o 200m dřív, tak tu nestojím, v Eau Rouge jedu 300km/hod. Nevím, co jiného by se mělo stát. Jedna věc je výsledek, samozřejmě je to závodění a zasloužili jsme si pódium. Ale kdyby se to stalo dřív, nevím... Tohle téma se probírá pořád, nikdo o tom nemluví, ale není to akceptovatelné.

Odpověď je vždy stejná. Úlomky na trati, něco na voze, pilot vyjel mimo trať... Blbost! Když Nico (reaguje na nehodu Nica Rosberga v tréninku) řekne, že mimo nevyjel, proč by nám lhal? Stejné jako já, já nevyjel, pneumatika explodovala, z ničeho nic. Musíme to probrat, není to tak špatné jako před lety v Silverstone, ale nedá se to akceptovat.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Strategie byla naprosto správná. To chci hned ujasnit, protože máme data a ta jsou založena na strategii. Seb je zklamaný. Samozřejmě, když vám chybí kolo a byli byste třetí... Strategie, i když agresivní, byla založena na datech, nejsme hloupí či blázniví, abychom riskovali, pokud bychom neměli data. Byl to náš plán, rozhodli jsme se už dopoledne. Všechny týmy mají inženýra Pirelli a co myslíte, že ten dělá? Nesedí jen tak, kontroluje data od týmu. Nechci otevírat nějaký boj a nekonečnou debatu. Nebyl to nejlepší víkend. Co se Kimiho týče, získal body ze šestnáctého místa, což ukazuje dobrou práci.

 

TORO ROSSO

Max Verstappen, 8. místo
Byla to zábava a je to skvělý výsledek. Rychlost byla dobrá a předjíždění jsem si užíval, takže mohu být spokojen. Auto bylo dobré a držel jsem se Ferrari a Williamsu. Užil jsem si to, i když občas to bylo riskantní. Když startujete zezadu, musíte do toho jít po hlavě, pokud se chcete posunout. Nebyl to jednoduchý start víkendu, ale odvedli jsme dobrou práci. Děkuji týmu.

Carlos Sainz, nedokončil
Frustrující konec dobrého víkendu. Během zaváděcího kola jsem cítil ztrátu výkonu a musel do boxů. Naštěstí jsme to vyřešili a mohl jsem závodit, když když jsem byl o dvě kola pozadu a neměl o co bojovat, jen doufat v déšť. Po dvou stintech jsme se rozhodli šetřit motor. Jsem zklamaný, protože je to počtvrté v řadě, kdy jsem bojoval o body a musel odstoupit. Ale to mě nezlomí, budu dál bojovat a ukazovat, co umím, jako včera v kvalifikaci. Vím, že občas to tak je a ta smůla se jednou zlomí, snad brzy, snad v Monze!

Franz Tost, šéf týmu
Neměli jsme dobrý start kvůli elektronickému problému na motoru a museli jsme Carlose zavolat do boxů ještě před startem. Napravili jsme to a mohl závodit, protože nikdy nevíte, co může Spa přinést. Ale déšť ani safety car nám nepomohl a tak jsme se rozhodli ušetřit motor. Chtěl bych se mu tímto omluvit, protože to je opět kvůli technickému problému, kdy nemohl závodit. Max, který startoval zezadu jel fantasticky. Osmé místo a boj s Ferrari ukázal, jak konkurenceschopí jsme a jak je Max dobrý. Bez potíží na Carlosově autě jsme mohli získat více bodů.

 

SAUBER

Marcus Ericsson, 10. místo
Měl jsem dobrý start, předjel jsem Daniila. Celkem brzy jsem zjistil, že se mi k podlaze přilepily nečistoty z trati a ztrácel jsem přítlak. Nemohl jsem držet krokv prvním stintu a ztratili jsme pozice, což je frustrující. Potom jsme to vyřešili a mohl jsem na to šlápnout. I tak nebyla ale rychlost silná podle očekávání. Nakonec jsme měli štěstí, že jsem získal bod. Je to pro mě dobré.

Felipe Nasr, 11. místo
Byl to náročný závod. Trápil jsem se s protáčením kol, ztrácel pozice a měl jsem problém s brzdami. Také jsem měl pomalý defekt během posledního stintu. Tentokrát dost potíží, ale jsem si jistý, že to v Monze bude lepší. 

Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu
Byl to náročný závod a očekávali jsme víc. Bylo důležité, abychom neudělali chybu. I před potíže jsme získali bod, sice se štěsím, ale získali. Nyní nás čeká Monza.

 

McLAREN

Fernando Alonso, 13. místo
Byl to náročný závod a bolestivý víkend, nebyli jsme jednoduše konkurenceschopní. Jediná zábava byla na startu, kde jsem se dostal z dvacátého na čtrnácté místo a konec prvního kola, to jsem měl dobrý pocit. Celkově naše rychlost nebyla dobrá, ale alespoň jsme oba dojeli a snad jsme získali další informace. Tak to teď je, Monza bude také náročná, ale potom už to bude lepší.

Jenson Button, 14. místo
Od začáku jsme měl problém s ERSem, nefungoval tak, jak měl. Ztrácel jsem hodně výkonu kvůli tomu a s tím nic moc nemůžete nadělat.

Eric Boullier, závodní ředitel
Tento okruh nám z celého kalendáře sedí nejméně. A jsme nakonec rádi za 13 a 14 místo. Budeme nadále pokračovat ve zlepšeních, abychom si probojovali cestu zpět do čela. 

 

MANOR

Roberto Merhi, 15. místo
Pro mě to byl dobrý závod. Dostal jsem se před týmového kolegu v prvním kole a zůstal tam až do cíle. Abych pravdu řekl, jel jsem dost osamoceně, bylo to spíš o pneumatikách. Strategie vyšla, abychom limitovali modré vlajky a udrželi si rozumnou rychlost. Je vždy skvělé řídit na tomto okruhu, nikdy se toho nenabažíte. A start druhé poloviny sezóny s oběma vozy v cíli není špatný.

Will Stevens, 16. místo
Start byl dobrý, dostal jsem se před Nasra a nakonec jsem byl zmáčknut mezi dvěma auty a bez možnosti úniku. Dostal jsem ránu a ovlivnilo to závod. Ztratil jsem pozici a i když byla rychlost dobrá, už jsem ji nezískal zpět. Co se výsledku týče, nešlo to tedy hladce, ale je ot pozitivní výsledek pro tým.

John Booth, šéf týmu
Dobrý start druhé poloviny sezóny. Oba piloti zajeli velmi solidně a získali maximum. Byli jsme na dosah McLarenům. Víme, kde jsme, ale Will a Roberto udělají maximum, aby těžili z každé příležitosti. A pokud se budeme nadále zlepšovat, bude to jen bonus pro vývoj do další sezóny.

 

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení týmů po závodě v Belgii: Vettel zuří

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 23.08.2015 21:19 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton před Sainzem

V Belgii vítězí Hamilton, Vettelovi nevydržela pneumatika, Lotus na pódiu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud