Red Bull zvažuje dřívější odchod od Renaultu

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo | foto: Red Bull Content Pool

Red Bull zvažuje, že by ukončil svoje partnerství s dodavatelem motorů, společností Renault, už po sezoně 2015.

Napjetí mezi Renaultem a Red Bullem, kteří mají vzájemnou smlouvu na dodávku a odběr motorů až do konce roku 2016, zdá se, i nadále pokračuje. Renault neustále bojuje se spolehlivostí a výkonností svých agregátů. Dle některých zvěstí je ve smlouvě mezi těmito dvěma společnostmi výkonnostní klausule a dle britského Autosportu Red Bull vážně zvažuje její využití. 

Šéf Red Bullu, Christian Horner, pro Autosport řekl: "Nemůžeme si dovolit mít další takovou sezonu. Ještě toho v této sezoně zbývá odjet dost, opravdu tvrdě pracujeme na tom, aby se nám to podařilo otočit. Ale je to velmi zničující a nákladné, když zažíváte něco podobného. Do motoru jsme dali neuvěřitelně moc peněz, platili jsme za motory - nejsou to motory zdarma. Pokud používáte zákaznický produkt, tak vaše frustrace občas překypí."

img-responsive

Uvidíme příští rok Red Bully s jinými agregáty? | foto: Red Bull Racing

Další věcí, kterou je třeba zvažovat, je to, že Renault zřejmě vážně uvažuje o vybudování si vlastního týmu. Má se za to, že námluvy o možné koupi týmu Lotus ze strany Renaultu jsou v pokročilé fázi. Dle některých zpráv by k potvrzení koupě Lotusu mohlo dojít ještě před koncem tohoto měsíce.

"Máme smlouvu do konce roku 2016 a je důležité porozumět tomu, jaké má Renault plány. Dle toho budeme moci zareagovat. Chceme vědět, jaký bude závazek Renaultu ve Formuli 1 v dlohodobém horizontu," pokračuje poměrně rázně Horner. Pokud by se Red Bull s Renaultem rozešli, tak by pak potřebovali nového motorového partnera. Tím by se asi podle všeho stal Mercedes. 

Má se za to, že rozhodnutí ohledně motoru pro příští rok může být učiněno až do listopadu, protože moderní technologie případně umožní adekvátně přizpůsobit nový vůz. Nakonec na otázku, jestli by bylo možné adaptovat auto pro příští sezonu na jiný agregát, Horner řekl: "Nic není nikdy nemožné. Podívejte se na to, co udělal Ross Brawn [v roce 2009 s týmem Brawn GP], do prosince [2008] nevěděl, s jakým motorem pojede v roce 2009. Když se chce, tak se vždycky nějaká cesta najde."

Toto Wolff, sportovní šéf Mercedesu, který by se nejpravděpodobněji postaral o dodávky motorů pro Red Bull, dal jasně najevo, že do partnerství mezi Red Bullem a Renaultem zasahovat nijak nebude.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu