Hamilton králem všech sektorů, Massa na rovince překonal 321 km/h

Petr Hlawiczka, 25. července 2015, 17:15 Google+

MAĎARSKO - ANALÝZA SEKTORŮ; Co o výkonech pilotů prozrazuje bližší pohled na nejrychlejší časy v sektorech a na maximální rychlosti dosahované během kvalifikace na Hungaroringu? Jaké můžeme v neděli očekávat strategie?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vozy vyjíždějí na trať

Vozy vyjíždějí na trať | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

První sektor začíná nejnáročnějším místem pro brzdy, kdy piloti zpomalují z rychlostí přes 330 km/hod pod 85 km/hod při přetížení 5,5 G, přičemž na pedál musí vyvinout tlak o síle 158 kg. Před a za první zatáčkou se nacházejí dvě DRS zóny. Po výjezdu z ní na dvojku prudce přidávají z kopce do druhé zatáčky.

Zde je velmi snadné začít brzdit pozdě, zablokovat kolo a vyjet mimo ideální stopu. Místo láká také k příliš brzké akceleraci, což může narušit ideální průjezd třetí zatáčkou, postih se přenáší na celou následující 790 m dlouhou rovinku před čtvrtou zatáčkou, kde začíná druhý sektor. Trpělivost a preciznost jsou zde odměňovány dobrými časy.

Čtvrtá zatáčka je náročná - projíždí se velmi rychle a naslepo. Následuje pomalejší úsek - táhlá pátá zatáčka a pomalá šikana 6/7. Poté piloti přidávají a projíždějí o středně rychlou levotočivou a pravotočivou osmou zatáčku, které na sebe navazují s krátkou krátkým přidáním plynu. Musí trochu obětovat osmou, aby devátou zatáčkou projeli ideální stopou, protože časová ztráta se přenáší až do zatáčky č. 11 kvůli tomu, že desátá se projíždí naplno.

Za velmi rychlou jedenáctou zatáčkou, kterou projíždění na šestku kolem 270 km/hod, začíná třetí sektor. Prudce se brzdí do pravotočivé zatáčky, po níž přicházejí na řadu dvě táhlé vracečky: pomalejší třináctá a poslední čtrnáctá, jejíž průjezd na trojku (130 - 150 km/hod) trvá dlouhé dvě vteřiny.

Maximální rychlosti se měří na cílové rovince, ale už 310 m před první zatáčkou, což je zbytečně brzy, protože vozy ještě téměř 200 m akcelerují. Více technických údajů o Hungaroringu najdete v rozsáhlém přehledu zde.

Mapa Hungaroringu

Mapa Hungaroringu | zdroj: FIA

Hamilton bude popáté ve své kariéře startovat v Maďarsku z pole position, které je jeho devátým v posledních desíti závodech. Nejrychlejší byl ve všech trénincích i ve všech částech kvalifikace a svého týmového kolegu Rosberga deklasoval o téměř 6 desetin sekundy poté, co stanovil rekord ve všech sektorech.

Nutno ovšem dodat, že Nico promrhal více ze svého potenciálu - zvláště ve druhém sektoru. Celkově mohl být skoro o 2 desetiny sekundy rychlejší. Oba ale museli již v Q1 použít měkké pneumatiky, což u Stříbrných šípů není obvyklé (dnes si tuto frajeřinku dovolil jen Ricciardo, viz níže). Rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou směsí totiž dosahoval vysokých 1,8 sekundy na kolo.

Těsně na paty mu šlapal Vettel. Ve druhém sektoru byl dokonce o 0,195 s rychlejší než Rosberg, nakonec mu na první řadu scházelo 0,144 sekundy. Ferrari má obvykle v závodě lepší rychlost, zatím to však vypadá, že by to mohlo stačit pouze na německého pilota Mercedesu.

V Q3 se zlepšili všichni piloti kromě Grosjeana, který jen tak tak postoupil do závěrečné části (Hülkenbergovi scházelo jen 21 tisícin sekundy). Francouz byl v Q2 o 0,376 s rychlejší. Jako jediný si ale pro závod ušetřil sadu čerstvých měkkých pneumatik - první jízdu v Q3 totiž absolvoval na použité sadě.

Nejrychlejší sektory a jejich součet ve srovnání se skutečnými časy na kolo

Nejrychlejší sektory a jejich součet ve srovnání se skutečnými časy na kolo | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Na cílové rovince Massovi v posledním pokusu komisaři naměřili 321,2 km/h, jasně na ní dominovaly Mercedesy - obsadily prvních 8 míst. Za nimi se seřadily Saubery o 5 km/h pomalejší a Ferrari, následoval Renault (- 10,2 km/h) a Honda (- 11,6 km/h).

Zajímavé bylo sledovat Alonsa a Ricciarda - oba totiž dosáhli na cílové rovince 309,6 km/h. Španěl byl dokonce na konci prvního sektoru rychlejší, ale jeho čas byl o 1,5 s horší. Působivý byl pro mě také výkon Australana s Red Bullem, loňského vítěze Velké ceny Maďarska, v Q1, kde si jako jediným vystačil se středně-tvrdou směsí - dosáhl na ní na 12. pozici.

Honda se stále trápí s maximálním využitím ERS, ICE je na tom výkonnostně podobně. Šasi MP4-30 po stránce přítlaku nicméně také zaostává za předními týmy.

Button po vypadnutí v Q1 řekl, že nemohl na rovinkách používat ERS, což jej stálo 0,4 sekundy na kolo. Oba piloti ale s ovladatelností a vyvážením monopostu byli spokojeni a pochvalovali si další drobný pokrok.

Alonso svůj vůz dotlačil do boxů a pak si stěžoval na pravidla, podle kterých se nesmí znovu zapojit, pokud auto nedojede vlastní silou do garáže, Eric Boullier nám ale potvrdil, že by se stejně zbytku Q2 nemohl účastnit: v úložiště energie (sada baterií) totiž došlo k rozpojení kontaktů.

Maximální rychlosti (v km/h)

Maximální rychlosti (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pneumatiky a strategie
Dnes jsme byli svědky velmi vysokých teplot - teplota dráhy dosahovala 52 °C, pneumatiky proto na zatáčkovitém Hungaroringu dostaly pořádně zabrat.

Zítra můžeme očekávat dvouzastávkové strategie. Mercedes sice měl v kvalifikaci náskok, ale během velké ceny by rozestupy mohly být menší. Papírově nejrychlejší bude jízda na dvě zastávky: po startu na měkké sadě přezout opět na měkkou v 29. kole a na středně-tvrdou v 53. či v 54. kole.

Protože je předjíždění obtížné, mohou se někteří piloti pokusit o třízastávkovou strategii, aby získali pozice na dráze - to bude záležet na tom, zda budou mít dostatečnou rychlostní výhodu pro předjetí.

Vytisknout

Diskuze: Hamilton králem všech sektorů, Massa na rovince překonal 321 km/h

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton se dočkal dalšího pole position

Kvalifikace: Pole position patří Hamiltonovi, Alonso odtlačil McLaren do boxů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud