Hungaroring: Čím je zajímavý maďarský okruh? Ohrozí někdo Mercedesy?

PH, 23. července 2015, 13:45 Google+ Trať

Jubilejní desátou velkou cenu sezóny 2015 hostí maďarský Hungaroring nedaleko našich hranic. Čím je zajímavý a jaké nároky klade na techniku a piloty? Jaké pneumatiky přiveze Pirelli a co na něm můžeme o víkendu očekávat?

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 24.07. 16:22) Napište svůj názor
Hungaroring je hojně navštěvován i českými fanoušky

Hungaroring je hojně navštěvován i českými fanoušky | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Velká cena Maďarska je poslední zastávkou Formule 1 před měsíční srpnovou přestávkou, během které musí týmy minimálně na 2 týdny zavřít své továrny. Po úterním pohřbu Julese Bianchiho v Nice nás na ní čeká smutný návrat. Před startem bude francouzskému mladíkovi věnována minuta ticha.

V dominantní formě na Hungaroring míří Mercedes. Ostatní soupeři ale věří, že díky vlastnostem okruhu mu tentokrát budou blíže. Ferrari chce potvrdit status druhého nejrychlejšího týmu, Williams je ale po Silverstone, kde chvíli s oběma vozy vedl, při chuti. Lepší formu díky absenci rychlých zatáček a nižším nárokům na motory očekává i McLaren.

Jedno kolo na trati nacházející se nedaleko Budapešti měří 4 381 m a nedělní závod je vypsán na 70 kol, což dává dohromady vzdálenost 306,63 km.

Hungaroring je velmi klikatý - obsahuje 14 zatáček, z toho 8 pravotočivých a 6 levotočivých - většinu pomalých až středně rychlých. Jedna střídá v rychlém sledu druhou, piloti si proto nemají čas během kola nikde moc odpočinout. Kvůli absenci rovinek a obvykle horkému počasí je trať fyzicky velmi náročnou a inženýři se hodně věnují správnému chlazením vozů - čeká se opět vedro.

Mapa Hungaroringu

Mapa Hungaroringu | zdroj: FIA

Protože je celkem hrbolatá a zaprášená trať během roku málo využívána, o víkendu se časy rychle vyvíjejí a s přibývajícím provozem rapidně klesají. Smysluplně se na nastavení dá proto pracovat pouze v sobotním třetím tréninku.

Pro dobrý čas na kolo je klíčová maximalizace rychlosti ve druhém sektoru. Týmy zde volí na svých vozech maximální aerodynamický přítlak (byť ne až takovou extrémní úroveň, jako v Monaku) na úkor celkové aerodynamické efektivity. Důležité je poskytnutí přítlaku konzistentním a předvídatelným způsobem zejména v táhlých středně-rychlých zatáčkách. Aerodynamický odpor ani výkon motoru zde nejsou tak důležité.

Průměrná rychlost se pohybuje pouze kolem 190 km/hod - nejméně ze všech stálých závodních okruhů v kalendáři F1, pomaleji se jezdí pouze na městském okruhu v Monaku. Zatáčky se projíždějí průměrnou rychlostí 130 km/hod - každá zatáčka na dvojku až čtyřku.

Předjíždění je zde velmi obtížné, jediné místo představuje startovní/cílová rovinka, na níž se také v neděli bude nacházet první ze dvou DRS zón (40 m za zatáčkou č. 14), která by měly přispět k atraktivnější podívané. Ta druhá, o něco kratší, následuje hned za ní - začíná 6 m za první zatáčkou. Nejsou však nezávislé, sdílejí stejné místo detekce 5 m před poslední zatáčkou (č. 14).

Nejdéle se na plný plyn jede na startovní/cílové rovince, která měří 908 metrů a piloti tento úsek od zatáčky č. 14 zvládnou s pedálem na podlaze urazit za 10 vteřin. Na jejím konci budou monoposty díky DRS letos dosahovat rychlosti až 330 km/hod, což nebude patrné ze speed-trapu, který se v Maďarsku nachází nesmyslně kousek za polovinou cílové rovinky.

img-responsive

Začátek loňského závodu byl mokrý, Ricciardo v něm porazil Mercedesy i Alonsa | foto: Scuderia Ferrari

Z pohledu motoru nároky Hungaroringu kontrastují s tím, co jsme viděli naposledy v Silverstone: jde o pomalou trať, kdy se na plný plyn jede pouze 44 % vzdálenosti (33 % času kola). Nároky na výkon jsou i kvůli jeho konfiguraci tentokrát nízké.

Spotřeba paliva je nízká, dosahuje 1,43 kg na kolo. Úbytek 10 kg paliva se projevuje zrychlením o 0,36 s na kolo.

Důležitá je zejména ovladatelnost pohonné jednoty spíše než její maximální výkon. Týmy zde často nasazují své V6 k poslednímu závodu jejich životního cyklu, pokud to je možné.

Tvrdé brzdné zóny poskytnou MGU-K dostatek příležitostí pro rekuperaci energie, zejména v 1. zatáčce a ve druhém sektoru, který vozy projíždějí hlavně na třetí rychlostní stupeň a maximální rychlost nikdy nepřesahuje 245 km/h.

Krátké dávky plynu mezi zatáčkami dávají podobně možnost MGU-H k rekuperaci tepelné energie z výfuků. Tato okamžiky jsou krátké (několik sekund), protože zde scházejí rovinky - krom hlavní cílové měří ta mezi 3. a 4. zatáčkou 790 m, hodně ale zatěžují vnitřní součástí motoru.

V Maďarsku si na své přijde i turbo, což bude v letošní sezóně zatím možná nejzřetelnější. Piloti neustále sešlapují a povolují plynový pedál a turbo, které rychle zabírá a pomáhá přesně dodávat výkon, hodně zlepšuje ovladatelnost a snižuje časy na kolo.

I když tedy okruh není náročný na motor s vnitřním spalováním (ICE), tak dává hodně zabrat ERS a jeho souvisejícím součástem. Proto výrobci motorů často volí tzv. mix & match přístup, kdy mezi sebou kombinují prvky pohonné jednotky z různých závodů.

Převodovku čeká 38 přeřazení během kola, poměrně nízká zátěž.

Technické údaje o brzdění do zatáček na Hungaroringu

Technické údaje o brzdění do zatáček na Hungaroringu | zdroj: Brembo

Brzdy jsou velmi namáhány, náročná je především první zatáčka, do níž se na vzdálenosti 145 metrů za 1,57 s brzdí z rychlosti 330 na 84 km/h po dlouhé rovince. Na piloty přitom působí přetížení 5,5 G, na pedál musí vyvinout tlak o síle 158 kg (za celý závod jde v součtu o 83,3 tun), přičemž výkon brzd dosahuje 2428 kW.

Krom toho se jinde moc prudce nebrzdí, od zatáčky č. 10 jsou požadavky na brzdy nízké. Hlavním problémem bývá vysoká teplota třmenů, protože kvůli po sobě rychle následujícím zatáčkám nemají kde vychladnout - proto týmy musí věnovat pečlivou pozornost optimalizaci brzdových kanálků, aby přiváděly dostatek vzduchu, výkonnost brzd byla konzistentní a opotřebení třecího materiálu pod kontrolou. Brzdí se na 11 místech okruhu, celkem 18 % času jednoho kola.

Pirelli do Maďarska veze o měkké (žlutá barva) a středně-tvrdé (bílá) pneumatiky - ty první jmenované fungují při užším rozpětí vyšších teplot, ty tvrdší při širším rozmezí nižších teplot. Kvůli přetížení v zatáčkách, neustálé akceleraci a brzdění je jejich struktura pod velkým tlakem.

Opotřebení pneumatik zde nebývá vysoké vzhledem k povrchu dráhy a její konfiguraci, ty jen nemají kvůli absenci rovinek během kola kde moc vychladnout. Teploty asfaltu mohou dosahovat až 50 °C. Mezi oběma směsmi by měl být rozdíl v čase na kolo 1,2 - 1,5 sekundy.

Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky celkem daleko - 400 metrů: po dobrém startu tedy piloti budou moci před první zatáčkou vydělat. Boxová ulička měří 364 metrů (jedna z nejkratších v kalendáři) a v neděli se očekávají strategie o dvou zastávkách.

Pravděpodobnost výjezdu safety caru je za posledních 10 let pouze 30%. Pro volbu strategie je klíčový start, kterému se týmy přizpůsobují. Pokud se povede, je vše v pořádku a postupuje se dle plánu, při ztrátě několika míst přecházejí na "plán B," který zahrnuje agresivnější strategii pro zisk pozic zpět.


Video: Loňský průjezd Hungaroringem s Danielem Ricciardem
(zdroj: Youtube)

Rekord zde drží Michael Schumacher, který zde během závodu v roce 2004 zajel kolo za 1:19,071 min. Loni zde byl v závodě nejrychlejší Nico Rosberg s Mercedesem (1:25,724), v kvalifikaci o den dříve exceloval s časem 1:22,715 min.

Data ze sezóny 2014

Tréninky
- první: 1:25,814 (Hamilton)
- druhý: 1:24,482 (Hamilton)
- třetí: 1:24,048 (Hamilton)
- rozdíl P3 - P1: 1,993 s

Kvalifikace
- Q1: 1:24,941 (Vergne)
- Q2: 1:23,310 (Rosberg)
- Q3: 1:22,715 (Rosberg)
- rozdíl Q3 - Q1: 2,226 s
- rozdíl Q3 - P1: 3,099 s

Závod
- nejrychlejší kolo: 1:25,724 (Rosberg)
- čas vítěze: 1:53:05,058 hod; prům. rychlost: 162,691 km/h
- pódium: 1. Ricciardo, 2. Alonso (+ 5,225 s), 3. Hamilton (+ 5,857 s)
- maximální rychlost: 315,8 km/hod (Massa v kvalifikaci)
- počet zastávek: 44
- celkový počet normálních/DRS předjetí: 27/13

Vytisknout

Diskuze: Hungaroring: Čím je zajímavý maďarský okruh? Ohrozí někdo Mercedesy?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 24.07.2015 16:22 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen nepatří zrovna k nejsdílnějších pilotům

Räikkönen: O pneumatikách, odchodech a F1 jako takové

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud