Malé týmy si mohou stěžovat u komise EU

Oběti současného systému F1... vyřešila by stížnost u hospodářské komise EU jejich osud?

Oběti současného systému F1... vyřešila by stížnost u hospodářské komise EU jejich osud? | foto: F1NEWS.cz

Formule 1 se může dostat až na jednací pořádek Evropské unie, kdyby se ocitla v rozporu s právními předpisy o hospodářské soutěži. Brusel nejspíš hodlá poskytnout malým týmům návod, jak v nejistém prostředí F1 přežít.

Členka evropského parlamentu za Labour Party Anneliese Doddsová vyzvala malé týmy, aby si neváhaly stěžovat u příslušných úřadů Evropské unie, pokud mají pocit, že dochází k rozporu s právními předpisy o hospodářské soutěži. 

Doddsová už loni informovala Margrethe Verstagerovou, komisařku pro hospodářskou soutěž, o svém znepokojení nad obchodním modelem F1 a rozhodovacím procesem, který dle jejího názoru není nastaven tak, aby malé týmy byly schopné nadále existovat. "Po zhroucení týmů Marussia a Caterham na sklonku roku 2014 jsem měla skutečné obavy o vývoj situace v F1," podotkla Doddsová. "Nejde tu jen o dva malé týmy, které absolvují celoroční závodní program, ale o stovky kvalifikovaných lidí spadajících do mého volebního obvodu, kteří ztratí zaměstnání a možnost obživy."

Doddsová navštívila stáj Force India, aby si ujasnila svoje dřívější názory na problematku. Vybízí týmy, které se cítí být znevýhodněné, aby požádaly EU o řádné vyšetřování: "Několikrát jsem v Bruselu tuto otázku nadnesla, abych se dozvěděla, zda je možné takovou problematiku řešit. Komisařka mi dala jasnou odpověď - dokud samotné týmy nepodají formální stížnost, a to stížnost oprávněnou, pak nelze než vyčkávat."

Doddsová se ještě jednou vrací ke své návštěvě ve Force India: "Až tam jsem si uvědomila, jak velkou roli může F1 hrát při vytváření nových forem vysoce kvalitních pracovních míst, zejména v oblasti vědy a techniky, která naše země potřebuje stále více. Nemůžeme si dovolit, abychom o takovou příležitost přišli."

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu