Mercedes, Pirelli a Red Bull představují nové nápady týkající se pneumatik

Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Mercedes, Pirelli a Red Bull představují své nápady týkající se volby a nasazování pneumatik pro závodní víkendy. Všechny mají za cíl zatraktivnit podívanou.

Force India nedávno přišla s návrhem, aby si týmy samy vybíraly ze čtyř nabízených hladkých směsí pneumatik, místo aby je pro závody přiděloval výrobce. Ten se však obává, že pokud by se rozhodly špatně a došlo by k defektu, vina by byla stejně přisuzována jemu. Proto nyní představil svůj vlastní nápad.

Pirelli
Pro sezónu 2016 by zvýšili počet nabízených směsí ze čtyř na šest a pro každý závod by přivezli tři místo dvou směsí. Sedm ze 13 sad na celý víkend pro každý tým by tvořily dva typy, které by určil (tzv. option a prime) s tím, že šest dalších by si mohly volně vybrat týmy.

V tomto případě ale usiluje o zrušení pravidla povinný start prvních deseti pilotů z kvalifikace na stejných pneumatikách, na kterých zajedou postupový čas v Q2. Pirelli má totiž obavy z toho, že by po startu na extra měkkých pneumatikách museli už po pár kolech do boxů.

Mercedes a Red Bull
Rakouský tým navrhuje systém žolíků: každá stáj by si v pěti závodech sezóny mohla vybrat směs navíc z portfolia Pirelli.

pirelli pneumatiky
Týmy usilují o větší autonomii při volbě pneumatik pro závodní víkend, Pirelli navrhuje rozšíření nabídky ze čtyř na šest hladkých směsí (foto: Pirelli)

Mercedes přichází s dalším nápadem: italský výrobce by před sezónou oznámil, kolikrát by každý tým mohl za rok jít do těch nejměkčích směsí. Pro závody by si pneumatiky volně vybírali s tím, že by museli FIA nahlásit čtyři týdny předem, které dva druhy pro závod požadují.

FIA by požadavky stájí dala dohromady a Pirelli následně zaslala počet požadovaných pneumatik pro daný podnik. Karty by se na stůl vykládaly až čtyři dny před závodem - tehdy by se všichni dozvěděly, na jakých pneumatikách bude kdo jezdit.

Týmy se však během jednání na žádném z těchto návrhů neshodly: "Budeme o nich ale dále diskutovat," slibuje šéfinženýr Lotusu Alan Permane pro Auto Motor und Sport.

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu