Hamilton vyhrál před superrychlým Räikkönenem, Vettel po chybě a trápení za Bottasem pátý

MilanF1, 19. dubna 2015, 16:37 Google+

Dnešní podvečerní závod nedovolil opustit televizní obrazovku, případně stránky f1news, kde jste mohli číst online komentář. Hamilton nikomu nedal šanci a dojel si pro 25 bodů, ovšem za ním se děly věci. Rosberg si střídal pozice s oběma Ferrari, nakonec musel sklopit uši před Räikkönenem, který jel odlišnou strategii. Vettel v přemíře snahy chyboval, poškodil přední křídlo. A poté do konce závodu zůstal zaseknutý za výborně jedoucím Bottasem.

Počet komentářů:  82 komentářů (Poslední 21.04. 13:29) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Dnešní závod je na stránkách F1news vysílán online pomocí komentářů. Přejeme přijemné čtení pro ty, kteří nemohou sledovat obrázky z Bahrajnu, případně i pro ty, kteří obrázky mají, ale chtějí si přitom i něco přičíst.

Sobotní kvalifikace byla v režii Lewise Hamiltona s Mercedesem. Před třetího Rosberga se dostal Vettel s Ferrari, který bude chtít v dnešním závodě Brita potrápit. Ani druhé Ferrari s Räikkönenem není pozadu, Fin startuje čtvrtý.

S větším odstupem následují další piloti, jmenovitě Bottas, Massa, Ricciardo, Hülkenberg a Sainz. 

V Bahrajnu je krásné počasí, teploty vzduchu dosahují hodnoty příjemných 26 °C a trať má 31 °C. Na piloty celkem čeká 57 kol.

Na tomto okruhu jsou dobré možnosti k předjíždění, zvláště v první zatáčce, ihned po startu se můžeme dočkat zajímavých soubojů, věřme, že se to obejde bez karambolů.

Všichni krom Maldonada a Buttona, který staruje z boxů, mají na svých vozech měkké pneumatiky.  Piloti se pomalu připravují do zaváděcího kola. 

Přesně v 18:00 místního času se piloti vydali do zahřívacího kola. Na starovní rovince avšak zůstal stát Felipe Massa s Williamsem. Vůz byl odtlačen do boxů a bude startovat z boxů. 

Ještě před startem dostal Sainz penalizaci 5 sekund za příliš dlouhou jízdu na startovní rovinku. Tento trest si odpyká při prvním pit stopu. 

start bahrajn
Start Velké ceny Bahrajnu (foto: Daimler AG)

START

Po zhasnutí pěti červených světel se všichni vydali do první zatáčky. V těsném souboji si nejlépe zorientoval Räikkönen, který se protáhl před Rosberga. Hamilton si v pohodě udržel první místo. Vzadu se odehrály také souboje, ale naštěstí bez jakékoliv újmy na vozech. 

Řada pilotů během úvodního kola byla v některých zatáčkách široká a vyjeli mimo trať, ale všichni pokračují v závodě. 

2. kolo: Hamilton zajíždí nejrychlejší kolo, je tedy jasné, že svým pronásledovatelům začíná ujíždět. 

3. kolo: Maldonado je vyšetřován za to, že při startu nestál přesně na svém startovním stání.

4. kolo: V první zatáčce šel Rosberg pozdějí na brzdy a protáhl se před Räikkönena, ale tento okruh nabízí v úvodní sekci možnost odpovědi a Kimi se o ni pokusil. Bylo to velmi těsné, ale Rosberg měl výhodnější stopu a třetí místo udržel.

5. kolo: Mercedes sdělil Rosbergovi, že než pokusí předjet Vettela, je nutné aby udělal správný "management brzd". Nyní jsou více zahřáté a před útokem je nutné je trochu ochladit, aby mohl Němec prutce brzdit s maximálním účinkem.

6. kolo: Komisaři již rozhodli o osudu Maldonada, dostal stejný trest jako Sainz, tudíž v boxech se zdrží o 5 sekund déle za to, že nestál na svém startovním stání. 

8. kolo: Nico Rosberg již dotírá a zkouší zaútočít  na Vettela, ale zatím bez úspěchu, ale chuť velká. Ono také není nač čekat, protože Hamilton ujíždí, jeho náskok již překonal 4 sekundy. K tomu pokusu o předjetí se dostal Rosberg díky tomu, že Vettel byl široký v první zatáčce.

9. kolo: Ovšem Rosbergovi stačilo jen jedno kolo a s podporou DRS se přiblížil Vettelovi a v první zatáčce okruhu jej předjel. 

V čele závodu máme oba Mercedesy, které následují obě Ferrari.

11. kolo: Při pohledu na časomíru je jasné, kdo je nyní na orkuhu nejrychlejší, je to Mercedes, téměř o sekundu na kolo než Ferrari. Mezi oběma Ferrari se schyluje k souboji, Kimi je těsně za Sebem.

11. kolo: Začínají první zatávky v boxech, první tam byl Hülkenberg.

12. kolo: Po startu z boxů se dopředu prokousává Massa, nyní je 14, když předjel svého jmenovace Nasra.

12. kolo: Alonso s McLarenem ještě nebyl v boxech a nyní krouží na 10. místě.

13. kolo: Vettel zajel do boxů a vrátil se na 7. místě a ihned je vybízen, aby na to šlápl a využil nové sady měkkých pneumatik

14. kolo: Do boxů zamířil i Rosberg, který se bude snažit stáhnout ztrátu na Hamiltona.

15. kolo: Rychlé kolo Vettela stačilo na to, aby předjel Rosberga, který se však do něj v úvodu dalšího kola pustil a dostal se před něj. Rosberg je tedy opět druhý. Vše sledoval Hamilton v zrcátkách, když vyjížděl z boxů ... možná se trochu strachoval o svou pozici.

17. kolo: Ve vedení je nyní Räikkönen, ale ten ještě u mechaniků nebyl. Ale ti se již připravují.

18. kolo: Bylo předem jasné, že Kimi svým pozdějším pit stopem nic nezíská, spíše naopak, proto se u Ferrari rozhodli pro odlišnou strategii. Fin dostal na svůj vůz nové středně tvrdé pneumatiky. Jeho soupeři jedou na měkké sadě.

maldonado - verstappen
Pastor Maldonado předjíždí na cílové rovince Maxe Verstappena (foto: Scuderia Toro Rosso)

20. kolo: V boxech již bylyi všichni a Massa je již na 10. místě, před Nasrem a těsně za Hülkenbergem, na kterého si brousí zuby.

22. kolo: Hamilton vede závod o 1,5 sekundy před Rosbergem, stejný odstup má i třetí Vettel. Räikkönen je pozadu, na svého týmového kolegu ztrácí 9 sekund. 

23. kolo: Zdálo se, že Massa bude útočit na Hülkenbega, ale vypadá to, že na Massu si chce došlápnout Nasr, ale zatím se mu to nedaří. Ale to je nejtěsnější rozestup a jediný souboj o pozice.

25. kolo: Nasrovi se to nakonec povedlo. Nejdříve naznačil útok zvenku, avšak to byla jen kamufláž, aby získal lepší výchozí pozici na výjezdu a dostal se před Massu. 

25. kolo. Oba piloti se vydali do boxů ihned poté, byl tam s nimi i Maldonado. Massa s Maldonadem vyjížděli kolo na kolo Nasr byl až za nimi. A ihned se snažil dostat Massa i před Maldonada, aby se zbavil dotírajícího Nasra. Ale nepodařilo se. 

26. kolo: V boxech byl i Ericsson, ale ten měl problém s upevněním levého předního kola a zdržel se u mechaniků více než by bylo zdrávo. 

27. kolo: Opakovaný záběr ukázal, že Vettel v jedné ze zatáčcek okruhu Sákhíru chyboval a dostal se mimo trať. Avšak zde je mnoho únikových zon vyasfaltovaných, tudíž bez problémů se vrátil zpět na do jízdní stopy.

30. kolo: Nejrychlejší na trati je Hamilton a Räikkönen, z toho plyne, že Brit ujíždí Rosbergovi. A zároveň Fin se přibližuje Vettelovi. Nyní jsou rozdíly mezi piloti shodně 4,5 sekundy. 

31. kolo: V sektoru číslo 2 máme vyvěšené žluté vlajky, protože zde zastavill Carlos Sainz. Vlají dokonce dvojité žluté vlajky, protože to není na úplně bezpečném místě - v únikové zoně jedné ze zatáček.

33. kolo: Vettel jede podruhé do boxů, vydělá na tom stejně jako předtím? Dostane se opět před Rosberga?

34. kolo: O kolo později do boxů nejede Rosberg, ale Hamilton! Rosberg to skutečně může mít složité. Hamilton se bezpečně vrátil před Vettelem, o polovinu délky cílové rovinky.

34. kolo: Vettel ihned zajíždí nejrychlejší sektory a samozřejmě i absolutně nejrychlejší kolo závodu. 

35. kolo: Historie se opakuje, Vettel se dostal před Rosberga, vcelku bezpečně, mezi piloty je více než sekunda. 

35. kolo: V poslední zatáčce Vettel chyboval, vyjel až za obrubník a zvedala se za ním oblaka prachu. Rosberg měl ulehčenou situaci, navíc si pomáhal systémem DRS, tudíž Vettel neměl šanci si svou druhou pozici udržet. A nyní se domnívá, že má něco poškozeného na předním křídle. Ano, připravuje se nové přední křídlo

36. kolo: Vettel dostává nové přední křídlo! Ztrácí tak hodně času.

37. kolo: Vettel se při své chybě dostal levými koly až do štěrku. To by samo o sobě nevadilo, ale při návratu do závodní stopy, přes obrubník, bylo slyšet, jak si něčím štrejchnul. Když vůz poposkakoval, nejspíše to odneslo právě přední křídlo, které muselo být vyměněno.

39. kolo: Závod vede Räikkönen, ale nebyl podruhé v boxech a dotírá na něj již Hamilton. Ovšem Alonso s "pomalým" McLarenem, ale na nové sadě měkkých pneumatik Pirelli si vyšlápl na Räikkönena a předjel ho, ač je o kolo zpět. 

40. kolo: Konec cílové rovinky přinesl ještě jedno předjetí, to se již Hamilton dostal těsně za Fina a bezproblémů se před něj dostal. 

40. kolo: Räikkönen je opravdu pomalý, útočí na něj i Force India. Ale to nemělo dlouhého trvání, protože Fin míří do boxů pro novou sadu měkkých gum.

bottas - vettel
Sebastian Vettel po své poslední zastávce Valtteriho Bottase předjet nedokázal - Williams
byl na rovinkách velmi rychlý (foto: Williams F1 Team)

42. kolo: Po svém neplánovém pit stopu se Vettel propadl na páté místo, ale s tím se nehodlá spokojit a již pomalu doráží na Bottase. Vettel má na svém voze středně tvrdou směs, zatimto Bottas měkkou.

43. kolo: Maldonado zajel do boxů a stojí tam opravdu dlouho.

44. kolo: Vettel je již těsně za Bottasem a může využívat DRS. Mezitím nerychlejším na trati je Räikkönen, který - znovu připomínáme - má na svém voze nové měkké pneumatiky. Jeho soupeři od Mercedesu mají středně tvrdé. A ihned na to reagují u Mercedesu, když Rosberg dostává zprávu do sluchátek, že se očekává, že Räikkönen jej v závěru závodu dostihne.

45. kolo: Maldonado v závodě pokračuje, ale má velkou ztrátu na své soupeře - jednu minutu. Je však ale zatím rychlejší než Marussia.

46. kolo: Räikkönen je o 2 sekundy rychlejší než Rosberg, pokud jej dostihne, předjetí by mělo být jednoduché. 

47. kolo: O manévr dostat se před soupeře se snaží Vettel, ale ten má situaci stíženou. Na svém vozec má středně tvrdé pneumatiky, zatímco jeho soupeř, Bottas, má měkkou sadu.

48. kolo: Vettel je již nalepen na zadním křídle Bottase, ale ten stále odolává, nepřichází zatím ani náznak útoku. Když se však bude Němec dlouho pohybovat za vozem před sebou, odnesou to jeho přední pneumatiky. 

49. kolo: Ani DRS nestačí na to, aby se Vettel mohl pokusit o předjetí. Bottas jede velmi soustředěně a nedává zkušenějšímu konkurentovi šanci.

51. kolo: Räikkönen je stále rychlejší, ale v posledním kole to byla jen jedna sekunda rozdílu. Do konce závodu zbývá 6 kol a rozdíl mezi piloty je 5 sekund. To se dá stihnout a ještě předjet. Schyluje se drama do posledních  kolo závodu, jen škoda, že to není o první místo. 

52. kolo: Vettel se stále trápí za Bottasem. 

53. kolo: Mezi Kimim a Nicem jsou jenom 2 sekundy. Ve vedení je Hamlton o dalších 5 sekund vpředu. na něj to stačit nebude, ale na Rosberga nejspíše ano. 

53. kolo: Vettel se snaží být co nejblíže, na konci cílové rovinky brzdil velmi pozdě, ale bylo to v zákrytu za Bottasem a probrzdil, jinak by narazil do svého soupeře. Němec chce ze svého Ferrari dostat více než v něm je, ale stále to před Bottase nejde. 

54. kolo: Soustřeďme se spíše na Räikkönena a Rosberga, protože rozdíl se dostává k jedné sekundě, tedy možnosti využít DRS. 

55. kolo: Kvjat se dostává před Massu na deváté místo. Toto jsou také pozice, kde musí piloti na čele předjíždět tyto piloty, toto může hrát také roli v tom, jak závod dopadne. 

56. kolo: Rozhodlo se nepříliš dramaticky, protože Rosberg byl v první zatáčce příliš široký (vyjel až za obrubník) a Fin se před nej jednoduše dostal. Němec se svou chybu snažil napravit ale Räikkönen byl příliš rychlý na to, aby mohlo dojít k většímu souboji.

hamilton bahrajn
Lewis Hamilton vítězí v Bahrajnu (foto: Pirelli)

57. kolo: Hamilton jede pomaleji, ale Räikkönen je příliš daleko. A Britovi to stačí. 

 

CÍL

Ricciardo projel cílem tak tak, na začátku cílové rovinky se mu zakouřilo z motoru a za cílovou čárou odstavil svůj vůz. 

Hamilton uhájil svoji první pozici, ale pokud by byl závod delší, mohl vyhrát Räikkönen. Fin zvolil odlišnou strategii, na závěrečný stint si ponechal nové měkké pneumatiky a vyškrábal se na druhé místo. Třetí místo a další stupně vítězů má Rosberg. 

Čtvrtý dojel Bottas, který udržel za sebou Vettela. 

GP Bahrajnu (Bahrain International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:35:05,809 hod
2. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 18+ 3,380
3. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 15+ 6,033
4. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing 12+ 42,957
5. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 10+ 43,989
6. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 8+ 1:01,751
7. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 6+ 1:24,763
8. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 4+ 1 kolo
9. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing 2+ 1 kolo
10. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 1+ 1 kolo
 
 
11. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda  + 1 kolo
12. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team  + 1 kolo
13. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 1 kolo
14. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
15. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 1 kolo
16. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team  + 2 kolo
17. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team  + 3 kola
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso  nedokončil
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  nedokončil
 DNF  22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda  neodstartoval

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Hamilton vyhrál před superrychlým Räikkönenem, Vettel po chybě a trápení za Bottasem pátý

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 82, poslední 21.04.2015 13:29 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 82 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Wolff, Toto

Wolff: Nemáme ověřenou funkčnost nastavení pro závod

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud