Prohlášení po kvalifikaci v Bahrajnu: "Mohl jsem na to tlačit víc," říká Kimi

F1NEWS.CZ, 18. dubna 2015, 18:05 Google+

Kvalifikaci v Bahrajnu v záři reflektorů vyhrál po čtvrté v řadě Lewis Hamilton. Jaká jsou prohlášení dalších jezdců a zástupců týmů?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 20.04. 08:19) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Cítím se velmi šťastný, našim cílem bylo, abychom byli spokojení s autem, což se povedlo. Teď můžu dost tlačit na pilu, což jsem s loňským autem nemohl. Kola byla celkem dobrá, ale vždy je zde prostor pro zlepšení.

Nico Rosberg, 3. místo
Jsem překvapený, že je přede mnou Ferrari. Nepředpokládal jsem tak velkou hrozbu z jejich strany. Měl jsem jen jednu sadu nových pneumatik, protože jsme měli nedobrou strategii. Jednu novou sadu jsme použili v první části kvalifikace.

Niki Lauda, nevýkonný šéf
Lewis odvedl dobrou práci, když zvážíme, jaký tlak na nás byl vyvíjen Vettelem. Je škoda, že Nico neskončil druhý. Nico neměl ani žádný problém, Vettel byl zkrátka moc dobrý. Na startu zítřejšího závodu máme co bránit. Ferrari bude silné.

 

FERRARI

Sebastian Vettel, 2. místo
Myslím, že jsme s druhým místem velmi spokojení. Na začátku kvalifikace to bylo velmi těžké, nemohl jsem najít rytmus. Ke konci to bylo lepší, byl jsem v autě jistější a mohl jsem na to tlačil. S první řadou jsem hodně spokojený. Snad se nám povede start. V závodě jsme obvykle rychlejší. Uvidíme tedy, co dokážeme.

Kimi Räikkönen, 4. místo
Pokusíme se všechny porazit, ale jestli se to zítra povede, to zatím nikdo neví. Pokusíme se o maximum, dobře odstartovat a od toho se odpíchnout. Mohl jsem na to více tlačit, protože přilnavost byla vyšší, než jsem očekával. S odstupem je lehké říci, že jsem na to mohl šlápnout víc, ale nikdy nevíte. Bylo to ok kolo, možná jsem vyjel zbytečně zeširoka do jedné zatáčky a ztratil trošku času. Nicméně víme, kde se máme zlepšovat a tento výsledek beru raději než být pátý či šestý. Jsem v podstatě spokojen.

trio
Nejrychlejší trojice bahrajnské kvalifikace (foto: Mercedes AMG F1 Team)

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 5. místo
Není to tak dobré jako minulý rok. Nakonec se mi povedlo ale čisté kolo, což je příjemné. Ušetřili jsme pro zítřek jednu sadu, což by mohlo trochu pomoci. Dokážeme lépe zacházet s měkčí sadou. Jestli chceme ale bojovat s těmi na čele, potřebujeme více rychlosti. Občas jsem záda po 5 – 6 týdnech cítil, tento víkend to je poprvé, co necítím bolest. Když se opravdu soustředíte na kolo, tak vás to vůbec neruší.

Felipe Massa, 6. místo
Nakonec to pro  nás dobře dopadlo, 5. a 6. místo. V Q3 jsem trochu ztratil, možná jsem o nějakou pozici přišel. Zítra to nebude jednoduché, musíme udělat vše pro to, abychom se na závod připravili. Pneumatiky možná tady využíváme více, takže si na to musíme při strategii dát pozor. Myslím, že to bude mezi 2 – 3 zastávkami, většina se bude pokoušet o dvě.

Rob Smedley, ředitel traťových operací
Byla to pro nás dobrá kvalifikace, naše vozy jsou na pátém a šestém místě a také jsme si pro závod ušetřili nějaké pneumatiky. Tým podal dobrý výkon, patrně zatím nejlepší v sezóně. Musíme maximalizovat potenciál z kvalifikace a připravit se na závod, ale pro boj s vozy před námi stále nemáme dostatečnou rychlost. 

 

RED BULL

Daniel Ricciardo, 7. místo
Dnes z toho byl celkem pěkný výsledek, myslím si, že sedmé místo je vzhledem k tomu, jak na tom jsme, slušné, takže se těšíme na zítřek. S prvním sektorem jsem byl spokojen, v druhém jsem trochu ztratil, ale celkově jsem se svým výkonem spokojený. Důležitý bude start a já věřím, že se mi podaří. Je důležité, abychom se v prvních kolech udrželi v dosahu Williamsu. 

Daniil Kvjat, 17. místo
Nejsem si jistý, co se stalo, byla to divná kvalifikace. Tým bude chtít zjistit, proč jsem skončil tak hluboko ve startovním poli. Má situace se ale může rychle změnit. Zůstanu motivovaný a budu se snažit odvést maximální výkon. 

Christian Horner, šéf týmu
Myslím, že jsme dnes dostali z vozu maximum a skutečnost, že Daniel zajel v Q3 dvě časově velmi podobná kola to potvrzuje. Bylo frustrující, že Dany nepostoupil z Q1. Zatím ještě nevíme, proč k tomu došlo, ale pokusíme se to zjistit. 

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 8. místo
V kvalifikaci jsme měli slušný progres mezi všemi částmi, musím ale přiznat, že jsme vůbec nečekali, že budeme mít tak dobrý výkon. Nicméně jsem šťastný. Zlepšení ale není způsobeno autem, to je stejné jako v Číne, asi za to budou moct podmínky na trati a charakteristika okruhu. Body budou zítra těžké, za námi je hodně dobrých aut, nicméně máme slušné závodní tempo.

Sergio Pérez, 11. místo
Jsem trošku naštvaný, že se Nico dostal do Q3, ale mně se to nepovedlo. Ohledně zítřka jsem velmi optimistický, zítřejší závod můžeme dojet na bodech. Máme slušné tempo na zdejším okruhu, například v Bareceloně už takovou rychlost nebudeme očekávat. 

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Dnešní kvalifikace je velmi pozitivní krok správným směrem. Osmá a jedenáctá startovní pozice jsou dobré pro získání několika bodů, bude důležité odvést dobrou práci, abychom byli připraveni pro zítřejší závod. V trénincích naše tempo vypadalo dobře, takže musíme mít dobrou strtegii, abychom z toho vytěžili maximum. Ve středu pole to je vždy obtížné, ale jsme na to připraveni.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, jr., 9. místo
Jsem šťastný! Asi je to méně očekávaný výsledek, přestože to bylo náročné a obtížné po třetím tréninku. Ale zvládli jsme to otočit. Vyšlo to a jsem s výsledkem spokojen. Zítra by měla být rychlost podobná nebo lepší, což mi dává dobrý pocit. Máme vyvážené auto a v rychlých zatáčkách je šetrné k pneumatikám, ale pokud budeme bojovat o pozice, může to být ošemetné. Musíme najít kompromis. Opravdu se těším.

Max Verstappen, 15. místo
Nebyla to má nejlepší kvalifikace. Potýkal jsem se s nedotáčivostí, a to v kombinaci s novými pneumatikami nevytvořilo nejlepší podmínky pro to, abych zajel kvalifikační kolo, ale doufám, že mi to pomůže trochu pošetřit zadní pneumatiky v zítřejším závodu. Budeme se snažit dobře odstartovat a vytěžit co nejvíce z toho, že máme k dispozici o jednu sadu měkkých pneumatik více. 

James Key, technický ředitel
Během víkendu jsme postupně museli řešit velké množství nejrůznějších problémů. Včerejšek byl velmi rozporuplný, chvíli jsme byli s našim výkonem spokojení, chvíli ne, proto jsme museli pracovat přes noc. S výkonem ve třetím tréninku jsme nebyli spokojení, přesto jsme ale věřili, že máme potenciál k tomu, abychom se zlepšili. Věřili jsme, že můžeme postoupit do Q3, a to ideálně s oběma jezdci, zapracovali jsme na vyvážení vozu a Carlos a Max byli spokojenější.

V první části kvalifikace vše probíhalo tak, jak jsme očekávali. V Q2 bohužel Max nedokázal zajet ideální kolo, musíme situaci zanalyzovat. Carlos udělal vše, co bylo v jeho silách, aby se dostal do Q3 a to je skvělé, protože to bylo těsné. Devátá startovní pozice není špatná a vzhledem k našim problémům to byl od Carlose výborný výkon. Zítra se zkusíme zapomenout na naši bodovou ztrátu z minulého závodu.


Ve středu pole to zase bude našlapané (foto: Lotus F1 team)

LOTUS

Romain, Grosjean, 10. místo
Jsem pyšný na tým a na to, co dokázali mezi třetím tréninkem a kvalifikací. Z dostavadních výkonů jsem očekával, že vypadneme dříve, takže dostat se do první desítky počtvrté v řadě je skvělé. Jsem ale zklamaný, protože to mohlo být lepší, ale chyběla nám přilnavost. Zítra to bude všechno o zadních pneumatikách, na rozdíl od Číny, kde šlo především o přední. Budeme opatrní, připravíme dobré nastavení vozu a uvidíme.

Pastor Maldonado, 16. místo
Měli jsme bohužel problém a nezískali jsme z vozu maximální rychlost a to znamenalo menší výkonnost. Není to konec světa, protože bychom měli být schopni problém napravit a soustředit se na získání pozic během závodu. Máme dostatek pneumatik, takže můžeme zvolit jinou strategii a během víkendu jsme ukázali potenciál v kvalifikačních i závodních simulacích. Rychlost máme, body jsou reálně získatelné, takže uděláme maximum.

Alan Permane, šéf traťových operací
Romain odvedl skvělou práci a jeho rychlost byla taková, že jsme zvažovali riskovat jinou strategii. V Q3 nezajel optimální kolo, ale desáté místo není nejhorší a máme potenciál na víc. Pastor měl dobrý víkend, ale v kvalifikaci se to pokazilo a musíme zjistit, co zapříčinilo, proč byl přední brzdový systém pod tlakem i bez zmáčknutého pedálu - stálo ho to rychlost na rovinkách.

Chování pneumatik se dá předvíat, ale roli budou hrát také brzdy, protože se hodně zahřívají. S Romainem se chceme posunout co nejvýš, s Pastorem máme příležitost se posunout polem. Dvě rozdílné výzvy, ale máme příležisto získat dobrý výsledek.

 

SAUBER

Felipe Nasr, 12. místo
Je škoda, že jsme se nedostali do Q3 jen o desetinu vteřiny, nicméně si myslím, že jsme z auta dostali maximum. Bylo to těžké, v Q1 se někteří soupeři jevili velmi silní. 12. místo je pro zítřejší závod dobrá pozice. Naše dobré závodní tempo je to, na co se musíme soustředit.

Marcus Ericsson, 13. místo
Měl malé potíže již od třetího tréninku, kdy jsem se hodně trápil, protože jsem z auta neměl ten správný pocit, navíc hodně foukal vítr. Poté jsme ale problémy s ovladatelností vyřešili. Do kvalifikace jsme nsatupovali s tím, že to bude těžké. Samozřejmě bychom zase chtěli znova postoupit do Q3, ale nakonec jsme odvedli slušnou práci, pro zítřek jsme v dobré formě.

Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu
Je to velmi těsný výsledek, ale zároveň můžeme být spokojení, protože se jedná o slušnou pozici pro start do závodu. Vzhledem k našemu dobrému tempu na dlouhé vzdálenosti bychom mohli zítra bojovat o body.

 

MCLAREN

Fernando Alonso, 14. místo
Tento víkend je zatím příjemným překvapením - a auto se dnes opět chovalo lépe. Udělali jsme i pokrok co se výkonu týče, podle všeho jdeme správným směrem. Nikdy nebudete spokojeni, kdy pro vás kvalifikace končí ve druhé části, ale je to krok vpřed a celý tým si to užije, neboť na to tvrdě pracoval. Zítra je cílem dojet s oběma vozy do cíle. Měli jsme potíže se spolehlivostí na Jensonově voze a musíme na tom zapracovat. Zítra budeme potřebovat štěstí, pokud chceme získat body.

Jenson Button, 20. místo
Třetí trénink byl dobrý vzhledem k tomu, jak málo jsme toho včera odjeli. Nevím, co se stalo, vypadalo to na elektrický problém podobně jako v pátek ráno, vše se vyplo a bylo to. Snad náš problém do zítra vyřešíme a budeme mít dobrý závod.

Myslím, že teď máme méně problémů než ostatní výrobci motorů. Důležité je to, že se zlepšujeme. Postoupili jsme do Q2, což je pro nás dobré. Jde rozhodně o zlepšení. Zbývá spousta práce, ale nyní vidíme více pozitiv, než jsme v této části sezóny předpokládali.

Eric Boullier, závodní ředitel
Dnes Jensona opět potkaly problémy se spolehlivostí. Výsledkem je to, že startuje z chvostu startovního pole, což je škoda. I tak do toho dá vše. Fernandovo čtrnácté místo není nic, o čem bychom chtěli psát domů, ale faktem je, že je to první postup do druhé části kvalifikace a je to další ukazatel našeho pokroku. Bravo kluci! Uvidíme, co přinese zítřek.

 

MANOR

Will Stevens, 18. místo
Celkově to pro mě zase byl dobrý víkend, rozdíl mezi mnou a Robertem je celkem stálý, takže se těším na zítřek. I přestože se zítra ochladí, tak měkčí pneumatiky pro nás budou lepší volbou, jenom se musíme pokusit, aby vydržely co nejdéle. Každopádně nám chladnější teploty pomohou.

Roberto Merhi, 19. místo
Ze svého kolem jsem celkem zklamaný, udělal jsem chybu ve 4. zatáčce, což zabránilo, abych se zlepšil ve druhém pokusu. Na druhou stranu jsme během víkendu udělali dobrý pokrok, zvláště jak se zlepšovaly podmínky na trati. Teším se na závod, protože auto vypadá dobře.

John Booth, šéf týmu
Oba naši závodníci cítili, že že mohou z auta dostat ještě více výkonnosti, oba totiž udělali drobné chybky, které je stály nějaký čas. Potěšila nás dobrá spolehlivost, jež nám pomohla v posouvání výkonu auta.

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení po kvalifikaci v Bahrajnu: "Mohl jsem na to tlačit víc," říká Kimi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 20.04.2015 08:19 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Bahrajnu (Sakhir)

GRAFIKA: Jak se piloti seřadí na startovním roštu v Bahrajnu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud