Hamilton vyhrál mokrou kvalifikaci, ale Vettel těsně za ním. McLaren zůstal v Q1

MilanF1, 28. března 2015, 09:43 Google+

Malajská kvalifikace se v úvodu nesla v duchu nahánění počasí, blížil se déšť, doplatil na to Räikkönen. Poté byla kvalifikace kvůli velkému množství vody přerušena a Q3 začala na mokré trati. Nejlépe si s ní poradil Hamilton, ale mezi dvojici pilotů Mercedesu se vklínil Vettel. McLarenu se opět nevedlo, nepostoupil z Q1.

Počet komentářů:  44 komentářů (Poslední 31.03. 07:54) Napište svůj názor
Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace by měla být jednoznačnou záležitostí pro Mercedes, ale není jasné, kdo z dvojice Rosberg, Hamilnto obsadí první startovní pozici. O další příčky na roštu bude jistě také boj, protože časy Ferrari a Williamsu jsou podobné. Dá se tedy očekávat dramatické malajské odpoledne. 

Pro načtení nových komentářů je třeba obnovit stránku, například klávesou F5.

Řada pilotů si v sobotním tréninku stěžovala na vyvážení, důkazem toho jsou relativně časté výlety mimo trať a také probrzdění například v deváté zatáčce. Několikrát zde probrzdil i Lewis Hamilton.

Dosud v Malajsii bylo sucho, ale při pohledu na oblohu jsou patrné oblaka, která by mohla do kvalifikace přinést déšť. Poté by to bylo opravdu dramatické dění na trati v Sepangu. Aktuálně se teplota vzduchu pohybuje na úrovni 32°C a trať má 52°C, relativní vlhkost vzduchu je 57%. Šance na déšť jsou 60%.

První část kvalifikace

10:00 Kvalifikace začala.

10:01 Marussia je nyní snaží odstranit problém na voze Stevense, již ve třetím tréninku měl problém s palivovým systémem. 

10:01 Jako první se na trať vydal Mehri, ale brzy jej následovali ostatní, včetně Mercedesu na středně tvrdých pneumatikách, protož déšť je na obzoru. Může přijít velmi brzy a poté budou časy opravdu pomalé, tužíš nekonkurenceschopné a mohly by znamenat nepostup pro přední týmy, pokud ty otálely. 

10:05 Na trati se hodně chybuje ve snaze zajet co nejdříve dobrý čas. 

10:07 V čele je nyní Hamilton časem 1:39,269, následován Rosbergem s desetinovým odstupem. Půl sekundy ztrácí Vettel. Dále Bottas, Räikkönen, Sainz.

10:11 Projde McLaren sítem Q1? Zatím to není moc optimistické pro Alonsa a Button, protože jsou 16. a 17.

10:13 Mehri a Stevens ještě čas nezajeli, proto zatím posledními piloty je dvojice od Mclarenu. Všichni ostatní jsou rychlejší než tým z Wokingu, který ve svých útrobách má pohonné jednotky od Hondy.

10:15 Aktuálně pátým nepostupujícím je Pérez, ale v ohrožení je Maldonado. 

10:16 Letecký záběr na okruh prozrazuje opravdu nepěkná mračně, dokonce jsou vidět blesky. Pokud se otevře nebe, v Malajsii to znamená, že místo volantu by piloti měli vzít do rukou pádla a skočit do kánoí. Ale nepředbíhejme, zatím ještě neprší.

10:18 Q1 je u konce. Alonso i Button se snaží dostat do Q2.

10:19 Piloti ohrožení sestupem se zlepšují, Ericson vyskočil například na šesté místo, stejně tak v zápětí Grosjean. Zlepšení zaznamenali i piloti McLarenu, ale bohužel to na postup nestačilo. Button je 17. a Alonso 18. Od postupu je dělilo 6 desetin, to není zanedbatelný časový odstup. 

Z Q1 nepostoupili krom McLarenu také piloti Marusie a Nasr. Nyní následuje krátká přestávka při níž se budou zraky vše upínat k obloze, kdy a zda vůbec zasáhne do kvalifikace došťová přeháňka. 

I Niki Lauda kontroluje oblohu, dokonce si i sundal kšiltovku. Nejspíše zjišťoval zda již lehce neprší na jeho nepříliš vlasy pokrytou hlavu. 

Druhá část kvalifikace

10:25 Stále svíti červené světlo na konci boxové uličky, ale již se to tam štosuje, první je je vůz Ferrari a poté Red Bull. 

10:26 Q2 začala a téměř všichni, včetně Mercedesu jsou na trati. Začíná hon na suchou trať. 

10:29 Začíná pršet. Hlášené kapky jsou z první zatáčky. Hon na dobrý čas je tedy v plném produ, avšak piloti jedou těsně za sebou!

10:30 Rosberg se ptal, jak moc uregentní je, aby nyní zajel rychlý čas, odpověd zněla: "Hodně urgentní!"

Již prší na více místech, především v prostoru startu a cíle. Důleží je pořadí: Rosberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, Grosjean, Massa, Verstappen, Hamilton, Kvjat, Ericsson, Räikkönen, Maldonado, Hülkenberg, Perez, Sainz. 

Ani lidem na travnatých tribunách se nelíbí dešť, utíkají se schovat, stejně na trati nikoho nevidí. 

10:34 Trať je prakticky pod vodou. Red Bull již natahuje folie přes své stanoviště na boxévé zdi. A už se připravují mokré pneumatiky. Uvidíme, kolik vody skutečně na trati je, zda nebude muset vyjet Safety Car. Nicméně kvalifikace stále probíhá, odpočítává se čas z Q2. Ale nikdo nevyjede. 

10:37 Nebe se opravdu otevřelo. U Red Bullu se stěrkami odklízí vodu z garáže a opravdu to vypadá spíše na závod kánoí.

Vzhledem k hustotě deště, nikdo ani nemůže na trať vyjet a je možné, že se ani Q3 nepojede a budou platiti výsledky z Q2. Tedy pořadí na základě jednoho měřeného kola ještě na suché trati.

10:40 Q2 skočnila, nepostoupil Sainz, Pérez, Hülkenberg, Maldonado a Räikkönen. 

Kvalifikace přerušena

10:43 Start Q3 bude opoždněn minimálněě o 15 minut kvůli hustému dešti. A je téměř jisté, že nejdříve inspekci okruhu provede Safety Car. 

10:44 Pro pneumatiky Pirelli to ale bude křest ohněm, protože aktuální přechodné a mokré pneumatiky mnoho na tratích neodjely. Přechodné již nasbíraly slušnou proci dat, ale ty mokré nejsou prakticky otestované.

10:47 Max Verstappen vydělal na nepřízni počasí, protože se poprvé v kariéře probojoval do Q3. 

10:49 Na rozmary počasí doplatil i Räikkönen, protože během svého měřeného kola byl zaseknutý za Markusem Eriscssonem a neměl prostor, kde ho předjet. Ale nikoho nikdo vinit nemůže, protože oba jeli v měřeném kola. To je prostě daň za blížící se déšť a nedostatek času v Q2 pro zajetí dobrého času. 

10:52 Zdá se, že déšť zeslabuje a všechno nasvědčuje tomu, že by týmy mohly mokré podmínky zvládnout, tudíž kvalifikace by měla ještě pokračovat, ač to samozřejmě bude pořádné mokré drama. 

10:55 Na trať se vydává Safety Car a provádí inspekci tratě. 

10:56 Rosberg zaujatě sleduje jízdu Safety Caru, ale nedává na sobě znát, zda by chtěl vyjet. Ze televizních záběru se nezdá, že by bezpečnostní vůz zvedal příliš mnoho vodní tříště, ale monoposty mají odkrytá kola a jezdí rychleji. Nicméně Ricciardo usedá do kokpitu, takže se zdá, že kvalifikace bude pokračovat. 

11:01 Kvalifikace bude pokračovat nejdříve v 11:15. Stále nám lehce prší. 

11:01 Räikkönen poskytoval rozhovor, ale moc sdílný nebyl, samozřejmě jej nepotěšilo, že kvůli dešti nemohl postoupit. Ani neměl zájem se s někým o tom bavit, po pár slovek rychle odešel pryč.

11:04 Poznámka od Pirelli: Vzhledem k relativně vysokým teplotám trať v Malajsii nebude osychání trvat příliš dlouho. Ale na trati jsou místy kaluže vody. 

11:09 Safety Car je podruhé na trati. Jsou místa, kde je trať téměř suchá (dobře odtékala voda), ale pořád tu jsou místy kaluže vody. Nicméně pokud již nebude pršet, brzy se vyjede relativně suchá stopa a ideální podmínky pro rychlé kolo budou samozřejmě v závěrečných sekunddách Q3. A možná by to mohlo být dokonce na předchodné pneumatiky v samotném závěru. Uvidíme, jak tato loterie dopadne.

11:12 Potvrzeno, Q3 začne v 11:15.

Třetí část kvalifikace

11:13 Týmy se připravují a některé vozy již se štosují na konci boxové uličky u červeného světlla. Budou tam stát opravdu dlouho, ale pneumatiky jsou stejně studené, ničemu to v podstatě nevadí. 

11:14 Ostatní zahřívají pneumatiky v garáži a postupne se také štosují na konci pit lane, už je tam vcelku hodně rušno. Nejspíše chtějí otestovat mokré pneumatiky i s ohledem na to, že by mohli nasadit přechodné pneumatiky. Tak ne, někteří již mají zelené přechodné pneumatiky!

11:15 Vettel zkouší přechodné pneumatiky, stejně tak i u Mercedesu, který je ještě v garáži. To bude opravdu drama, kdo vyhraje v loterii a nebude bourat. 

11:16 Vozy zvedají hodně vodní tříště, zatím to vypadá, že na předhodné pneumatiky je brzy. 

11:18 Bottas jako první v rychlém kola a má mokré pneumatiky. Počíná si opatrně. Za ním hned jede Vettel na přechodných, to bude zajímavé srovnání.

11:20 Rosberg je také v rychlém kole, ten by měl mít také přechodné obutí. 

11:21 Po prvních časech vede Hamilton (1:49,834), za ním Rosberg (1:51,066), Verstappen, Vettel, Kvjat, Ericsson, Ricciardo. Ostatní bez času. 

11:23 První přezouvání pneumatik. Je však zajímavé, že čtvrté místo patríí Verstappenovi, ale tuto pozici těžko udrží, protože přestalo pršet a trať se bude zlepšovat. 

11:25 Bottas svou snahu o čas na mokrých pneumatikách vzdal, podmínky jsou natolik dobré, že lepší službou poslouží přechodné pneumatiky Pirelli.

11:27 poslední pokusy v plném proudu. Překoná někdo Hamiltona? Verstappen se mezitím propadl na páté místo za Kvjata. 

Čas vypršel, čekáme další časy. 

11:28 Vettel se dostává za Hamiltona, je druhý s odstupem jen 74 tisícin. Ricciardo se posouvá na 4. místo. Bottas je sedmý. Massa nyní šestý. A co Rosberg? Zlepšil, ale nestačilo to ani na Vettela. Na Hamiltona ztrácí skoro půl sekundy!

Hamilton se raduje z pole position. Po jeho boku bude Sebastian Vettel. Třetí čas uhájil Rosberg. Poté následuje Ricciardo, Kvjat, Verstappen, Massa, Grosjean, Bottas, Ericsson. 

Parádní výsledek pro Maxe Verstappena, v kvalifikaci obsadil krásné šesté místo. Ano, pomohlo mu k tomu počasí, ale na to se historie ptát nebude. 

Těšme se na zítřejší závod. I na suchu to může být zajímá podívaná, protože Vettel nebude chtít, aby mu Mercedesy hned v úvodu ujely.

GP Malajsie (Sepang International Circuit)Kvalifikace
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 1:49,834
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari1:49,908
3. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 1:50,299
4. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing1:51,541
5. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing1:51,951
6. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso1:51,981
7. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing1:52,473
8. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team1:52,981
9. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing1:53,179
10. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team1:53,261
11. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari1:42,173
12. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team1:42,198
13. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team1:43,023
14. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team1:43,469
15. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso1:43,701
16. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team1:41,308
17. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda1:41,636
18. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda1:41,746
19. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team-:--,---
20. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team-:--,---

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Hamilton vyhrál mokrou kvalifikaci, ale Vettel těsně za ním. McLaren zůstal v Q1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 44, poslední 31.03.2015 07:54 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 44 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Třetí trénink ovládl opět Mercedes před Ferrari

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud