Čtvrtý den nejrychlejší Lotus, nejspolehlivější Mercedes. Alonso je po havárii v pořádku

F1NEWS.CZ, 22. února 2015, 08:45 Google+ Barcelona I. 2015

TESTOVÁNÍ V BARCELONĚ - 4. DEN; V neděli skončily čtyřdenní testy týmů Formule 1 v Barceloně. Nejrychlejší čas předvedl Romain Grosjean s Lotusem. Horké chvíle prožil Fernando Alonso, který s McLarenem havaroval.

Počet komentářů:  30 komentářů (Poslední 24.02. 10:13) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Grosjean v Barceloně předvedl vůbec na super-měkké směsi vůbec nejrychlejší kolo za poslední dva roky - 1:24,067 min. Druhý o čtvrt sekundy zpět skončil Rosberg, ten však přitom použil středně-tvrdé pneumatiky, které jsou přibližně o dvě sekundy pomalejší! Třetí příčka patří Kvjatovi s Red Bullem, na měkké směsi ztratil téměř 9 desetin sekundy.

Nejdelší vzdálenost urazil Rosberg s Mercedesem - přes 609 km (131 kol). Těsně za ním se v tomto ohledu umístil Bottas s Williamsem - 129 kol představuje přes 600 km. Hranici sta kol překonali také Grosjean (111) a Kvjat (104).

Katastrofální den prožil opět McLaren. Alonso dopoledne zvládl jen 20 kol a těsně před obědovou přestávkou, po které měl vůz MP4-30 poháněný Hondou předat svému týmovému kolegovi Buttonovi, tvrdě havaroval na výjezdu z rychlé třetí zatáčky. Španěl byl poté převezen helikoptérou do nemocnice, lékařské kontroly naštěstí nezjistili žádné zranění.

Konečné pořadítab barcelona 4. den test pneu vysledky
Zbarvení u týmu a vozu označuje dodavatele motoru (Ferrari/Honda/Mercedes/Renault),
u časů směs pneumatik (červená = super-měkká; žlutá = měkká; bílá = středně-tvrdá)

Maximální rychlosti
max. rychlosti - den 4 barcelona

Fotografie z Barcelony najdete zde.


Jak neděle v Barceloně probíhala:

18:01 První čtyřdenní testy v Barceloně končí.

17:59 Na minutku se objevily ještě zelené vlajky.

17:58 Bitvu o nejaktivnějšího pilota nakonec vyhrál Rosberg, Vettel se těsně vešel před Nasra. Tím můžeme považovat celý testovací maraton za uzavřený.

17:56 Ještě přinášíme vyjádření Franze Tosta (Toro Rosso) ohledně Sainzových problémů: "Stále analyzujeme data, abychom zjistili, co se stalo, ale nejspíš za nimi budou i povětrnostní podmínky na okruhu."

17:52 U Nasrova vozu jsou asistenční a odtahový vůz, nedá se předpokládat, že by ještě došlo k restartu testů.

17:51 Ještě předtím zajel Nasr čas kolem 1:29 a Vettel se při svém posledním výjezdu na tvrdých pneu pohyboval kolem hodnoty 1:30.

17:51 Jak se zdá, testy v Barceloně jsou nejspíš u konce - máme tu červenou vlajku, protože Nasrův Sabuer stojí v zatáčce č. 6.

17:48 Bottas a Rosberg se v tuto chvíli přetahují o to, kdo si zapíše nejvíce absolvovaných kol. Vettel to určitě nebude, za tři hodiny jich odkroužil pouhých deset. Uvidíme, kolik jich přidá v samotném závěru dnešního testu.

17:45 My jsme nejspíš Vettela přivolali - rudé Ferrari je na trati. 

17:45 Ferrari poslední dvě a tři čtvrti hodiny zůstalo v garáži, dalo by se říci, že pouhých 69 kol mu nedává velkou možnost se porovnávat s ostatními (pochopitelně ne těmi, kteří měli nějaké problémy či havárie).

17:40 V další fázi už Bottas není tak úspěšný, 1:26,2 mi nijak nepomůže. 

17:38 Bottasovi pomohlo k jeho zlepšení osobní maximum ve dvou prvních sektorech, ale Rosberg ještě neřekl poslední slovo - ačkoliv jede na střednětvrdé směsi, dosáhl času 1:24,321!

17:36 Zatímco Rosberg zvolil středně tvrdou směs, Bottas vsadil na superměkkou a vyplatilo se to, jeho čas je v tuto chvíli 1:25,345 a Fin poskočil na páté místo.

17:35 Na trati teď krouží čtveřice monopostů: Grosjean, Kvjat, Rosberg a Bottas.

17:33 Nejspíš se chystá poslední zvonění: Romain Grosjean opět vyjel z boxů, chystá se i Daniil Kvjat na pneumatikách medium.

17:30 Francouz se skutečně jen projel a vrátil se do boxů. Po špatném startu dokázal Felipe Nasr v odpoledním programu navýšit podstatně počet absolvovaných kol na rovných 60.

17:26 Jako by Grosjean četl, co se píše, a už je na trati. 

17:25 Spíš to ale vypadá, že zatím nějaká velká aktivita není na pořadu dne. Rosberg a zbytek prořídlého pole dost možná už vyhlížejí konec náročného čtyřdenního programu.

17:22 Taková malá spekulace založená na vyjádření Pirelli - superměkké pneumatiky jsou údajně o 1,5 - 2 vteřiny rychlejší než medium směs. Rosberg by tak mohl zajet (teoreticky) čas někde kolem 1:22,5. Zbývá mu na to ještě půlhodina.

17:20 Na Circuit de Catalunya nyní vládne klid - je otázkou, zda Mercedes ještě nezkusí útok na první příčku Lotusu, protože Grosjean svůj nejlepší čas dosáhl na superměkké směsi, Rosberg pro svůj čas měl k dispozici medium pneu. Rosberg je ale v tuhle chvíli v boxech.

17:16 Kdo se po svém odstoupení kvůli mechanické poruše už v boxech neobjevil, byl Nico Hülkenberg.

17:14 Tak tomuhle se říká frontální útok - na medium směsi se Rosberg posouvá na druhé místo za Grosjeana výkonem 1:24,584.

17:11 Na trati je opět Nico Rosberg - i kdyby nezajel nejlepší čas, jeden rekord si jeho tým odveze: nejvytíženější vůz v nedělním testu. Rosberg v prvním sektoru zajíždí své osobní maximum.

17:10 Nasr si do závěru testu obul nikoli superměkkou, jak bylo avizováno, nýbrž tvrdou směs.

17:09 Trojice Kvjat, Bottas a Nasr krouží po trati v obdobném čase kolem 1:29.

17:06 Vettel se objevil v boxu Ferrari a diváci na něj začali pískat. Že by na jeho místě raději viděli Alonsa?

Rekordman Romain Grosjean - a to nejen z důvodu dosavadního vedení v tomto testovacím programu. Jeho výkon je nejlepším časem na Circuit de Catalunya za poslední dva roky. (foto: Lotus F1 Team)

17:03 Právě řečené už neplatí - Rosberg je v boxech. Svůj stint jel na zimní tvrdé směsi.

17:02 Vedle Rosberga máme na trati skutečně i Kvjata a co nevidět i Nasra.

17:00 Začínáme poslední hodinu barcelonských testů. Grosjean po solidních výkonech zpět v boxech, na trať se chystá Kvjat.

16:59 A syn bývalého mistra světa je evidentně nadále při chuti a útočí na Vettelovu pátou příčku, nový výkon Rosberga je 1:26,414.

16:58 Těsně před započetím poslední hodiny testů vykázal zlepšení i Nico Rosberg, časem 1:26,506 se posouvá před svého krajana a jmenovce Hülkenberga na šesté místo.

16:56 Lotus s Grosjeanem jako by měl křídla (a přitom nemá s Red Bullem nic společného), opět dva fialové sektory, ale nakonec z toho zlepšení nebylo - i tak si nadále drží první příčku s téměř vteřinovým náskokem.

16:55 K Bottasovi se přidává nejpilnější pilot dneška - Rosberg. Ve vlásence se objevují tři členové týmu Ferrari a fotografují si projíždějící vozy.

16:50 Fin se sice zlepšil, ale k jeho smůle jen o 0,007 s. Takže si zapisuje čas 1:28,164, ale zůstává nadále poslední. Pro úplnost, své nejrychlejší kolo zajel na směsi medium.

16:49 Na trati máme i Valtteri Bottase, jemuž zatím připadá nelichotivé poslední místo.

16:47 Romain Grosjean jako by chtěl vzít ostatním chuť něco v závěru těchto testů ještě něco změnit - už nejrychlejší první sektor naznačil, že bude opět velice rychlý, nakonec na superměkké směsi zajel další rekordní kolo dneška - 1:24,067! Zdá se, že jeho E23 je ve velice dobré formě.

16:45 Nasr se opět pořádně rozjel, ale výsledkem byl pouze čas lehce přes 1:25.

16:43 Drobná zápletka na trati - Nasr viditelně zpomalil a byl dojet Kvjatem. Rosberg už se dostal přes hranici stovky testovacích kol. Mercedes dnes sice neukázal nějakou zásadní převahu, ale vzato do důsledku to ani nepotřeboval, jako by se spokojil s pátečním výsledkem.

16:41 Nasr se vrátil na trať a podařil se mu první sektor ve fialové barvě, ale zatím nepřekonal svůj nejlepší výkon. Bottas se objevil v boxech, zdá se, že jeho Williams stihla porucha. 

16:35 Do boxů se s pocitem dobře vykonané práce vrací Grosjean, Kvjat a Rosberg nadále krouží po trati.

16:33 Nasr na superměkkých pneumatikách nadále touží po vedení - zajel si osobní maximum v prvním sektoru, ale zbytek rychlého kola mu nevyšel - ztratil vteřinu a půl.

16:32 Felipe Nasr si zajel osobní maximum, ale na Kvjata mu stále chybělo 0,015 s. Každopádně se dostává pod hodnotu 1:25 - 1:24,956. Mimo hru už jsou v těchto testech Alonso a Sainz jr., stejně jako Hülkenberg a Bottas.

16:31 Největší hlad po jízdě měl evidentně Grosjean - jde do čela výkonem 1:24,681. Času dosáhl na měkké směsi.

16:30 Čtveřice pilotů je na trati: Kvjat, Nasr, Grosjean a Rosberg.

16:28 V krátké době opět zavlála zelená - může se opět testovat.

16:26 Okruhem se začaly šířit poplašné zprávy ohledně zdravotního stavu Carlose Sainze jr., ale Španěl je v pořádku, šlo pouze o předčasné soudy. Carlos se vydal pěšky do svého boxu, aby prokázal, že nemá žádné potíže.

16:23 Do boxů dovezl místní odtahový Unimog Sainzův vůz - ačkoliv byl přikryt plachtou, vítr ji zčásti odfoukl a odhalil poškozenou příď. Španěl absolvoval prohlídku ve zdravotnickém centru, jeho stav je dobrý, ostatně Carlos se z vozu dostal vlastní silou. 

16:22 Tohle místo je dnes pro piloty jakýmsi Bermudským trojúhelníkem - i v případě Valtteriho se jeho vůz nachází mimo záběr kamer.

16:20 Počítačový systém označil Bottase jako příčinu přerušené testů, potvrdil, že Finův Williams se zastavil v zatáčce č. 4.

16:17 Dlouho jsme si vozů na trati neužili, opět červená vlajka, zdá se, že důvodem jsou potíže Valtteri Bottase. Finův vůz byl poslední, který projel časomírou...

16:15 McLaren oficiálně ukončil barcelonské testy prohlášením, že Button už dnes odpoledne na trať nevyjede: "Náš program na Circuit de Catalunya končí, děkujeme všem za zprávy podporující Fernanda!"

16:14 Kvjat, Grosjean a Bottas jsou jako první zpět na trati.

16:12 Vlaje zelená vlajka, nastartujte své motory, pánové!

16:10 S ohledem na nucenou přestávku můžeme opět poskytnout drobnou informaci o počasí. Prakticky ideální podmínky: bezvětří, slunečno, teplota vzduchu 13 stupňů C.

16:08 McLaren zprávu doplňuje prohlášení, že nepředpokládá Buttonovu účast v posledních dvou testovacích hodinách.

16:05 Na okruh dorazila i zpráva z nemocnice: "Alonso se podrobil kontrole na CT, nebylo zjištěno žádné zranění. Pilot je při vědomí."

16:04 Testování skončilo pro Force India, která potvrdila problémy s pohonnou jednotkou u Hülkenbergova vozu: "Auto je nepojízdné kvůli pohonné jednotce, příčiny její poruchy provedeme až v továrně."

16:02 Stejně jako v případě dopolední havárie Alonsa se nachází Sainzův vůz v mrtvém úhlu kamery, takže není možné přesně zjistit, co se Carlosovi stalo.

Momentálně vedoucí pilot posledního dne testovacího programu - Daniil Kvjat (foto: Red Bull Racing)

16:00 Zatím nemáme žádné bližší informace, následuje tedy chvíle odpočinku pro celé testovací pole.

15:59 A opět stojíme. Nějaké problémy v zatáčce č. 3. Evidentně jde o domácího Carlose Sainze jr.

15:58 Tabulka se opět mění, Grosjean na měkké směsi postupuje na třetí příčku - 1:25,494 min.

15:54 Nasr jde před Sainze - 1:25,487 min.

15:52 Kvjat ukázal svaly a zmizel v garáži.

15:50 Red Bull jde do čela - 1:24,941 min, měkké pneumatiky.

15:49 Bottas po několika přerušeních pokračuje na tvrdé směsi v závodní simulaci.

15:45 Grosjean i Kvjat si již také užívají katalásnkého slunce.

15:43 Bottas, Rosberg a Sainz okamžitě opouštějí boxy.

15:42 Pokračujeme, vůz odklizen.

15:36 Z Force Indie se kouří čím dál více. Traťoví komisaři se loňský vůz snaží odklidit.

15:33 Popíráme historky o tom, že Alonso před nehodou omdlel následkem elektrického šoku z ERS systému. Podle Renaultu auto bylo uzemněné, proto je tato verze nemožná. McLaren navíc plánuje auto opravit a co nejdříve vyslat na dráhu - pokud by došlo k problému s elektroinstalací, určitě by to neplánoval. Nedokážeme zatím říct, zda se jednalo o poruchu, nebo mají pravdu kolegové z italské TV Sky, podle nichž Alonso těsně před nehodou omdlel.

15:28 Rudé vlajky, kouří se z Hülkenberga v první zatáčce.

15:27 Nasr na měkkých pneumatikách rychlejší než Kvjat, druhé místo - 1:26,121 min.

15:26 Force India omlouvá zdržení poobědovými kontrolami a změnami. Hülkenberg nyní vyráží k první řádné jízdě.

15:23 Další změna pořadí - Red Bull se na středně-tvrdé směsi posunul na třetí místo před Ferrari - 1:26,179 min.

force india hulkenberg test barcelona
Force India po obědě dlouho stále, Nico Hülkenberg si musel počkat (foto: Sahara Force India)

15:20 Hülkenberg se poprvé odpoledne ukázal.

15:16 Sauber už je druhý - 1:21,121 min. Podařilo se mu to na měkkých pneumatikách.

15:14 Lotus a Williams zajíždějí podobné časy, Grosjean má ale středně-tvrdou směs, přidal se Nasr.

15:07 Grosjean přezul, na dráze jej doplňuje Bottas na tvrdých pneumatikách.

15:01 Kvjat se dostává na pátou příčku před Nasra - 1:26,935 min.

15:00 Přidává se třetí auto - Red Bull. Lotus zrychlil, Vettel kolo těsně nad hranicí 90 vteřin.

14:57 Ferrari nacvičuje zastávku, Lotus pomalý - 2:13,6 min.

14:55 Vettel se vráti na dráhu.

14:54 Sainz i Nasr v boxech, pokračuje pouze Grosjean.

14:50 Williams měl simulovat závod, ale náhle končí v boxech.

lotus
Počasí je dnes v Barceloně téměř ideální, na obloze ani mráček (foto: Lotus F1 Team)

14:47 Sauber na měkkých pneumatikách vyskakuje na pátou pozici - 1:27,366 min.

14:46 Bottas po 16. kole své závodní simulace přezouvá. Pokračuje na středně-tvrdých pneumatikách.

14:44 Nasr se konečně zapsal do výsledkové listiny časem 1:31,906 min.

14:43 Odpoledne jsme zatím neviděli Force Indii a McLaren, který opravuje vůz po Alonsově nehodě před přestávkou.

14:40 Ferrari v boxech, Sainz a Nasr na dráze.

14:39 Včera jsme si propočítávali časy závodních simulací. U Red Bullu jsme došli k průměru 1:30,47 min, u Mercedesu k 1:29,60 min, u Toro Rosso k 1:30,50 min.

14:36 Vettel má obuté tvrdé pneumatiky, Grosjean a Bottas měkké. Francouz jde přezout na středně-tvrdé.

14:34 Rosberg střídavě zajíždí k mechanikům, Kvjat končí v garáži. Konzistentně pokračuje Grosjean a Bottas.

14:29 Přidává se Vettel.

14:27 Rosberg krouží kolem 1:29 min na středně-tvrdých pneumatikách, Sainz jezdí na měkkých.

14:25 A jak je na tom auto? Podle Boulliera utrpělo MP4-30 velmi malé poškození. Je tedy možné, že se dnes Button odpoledne ještě přece jen dočká a pár kol ujede.

14:24 Máme další zprávy z McLarenu. Při nehodě se rozsvítilo čidlo měřící přetížení, proto byl Alonso převezen do nemocnice. Zatím ale nemáme žádné zprávy o nějakém zranění. Tým jen opakuje, že Španěl byl v lékařckém centru při vědomí.

14:20 Grosjean si během oběda nemohl nový Lotus vynachválit. Prozradil, že se odpoledne zaměří "na dlouhé jízdy a trochu více i na práci na nastavení." Zřejmě si vyzkoušejí i simulaci závodu.

14:17 Mercedes s Red Bullem míří na trať. Přidává se Lotus, Toro Rosso i Williams.

14:16 Odpolední testování začíná.

 

14:15 Španělská Marca publikuje fotky z nehody: zde.

14:10 McLaren nyní na twetuje: "Fernando je při vědomí a hovoří. Byl letecky převezen do nemocnice kvůli dalším kontrolám."

14:04 Alonsův manažer Luis Garcia Abad: "Fernando je v pořádku a při vědomí. Velké díky za váš zájem!

14:02 Vettel, který jel za Alonsem těsně před nehodou, říká: "Byl přesně přede mnou. Rychlost byla nízká, přibližně do 150 km/h. Pak jednoduše zabočil doprava do zdi - vůbec to nevypadalo na nehodu. Pak to několikrát obouchal o zeď a ztratil jsem ho z dohledu."

14:00 Vrtulník je zpět na okruhu. Začátek odpoeldní části se odsouvá na 14:15 hod.

13:43 Podle McLarenu je Alonso při vědomí a komunikuje s doktory a svým fyzioterapeutem.

13:35 Zástupci katalánského okruhu oznamují: "Zdá se, že Fernando Alonso je OK. Doufáme, že všechno bude v pořádku a skončí to jen otřesem."

13:26 Zkoumáme monopost dovezený do boxů. Nezdá se být moc rozbitý.

13:21 Podle Boulliera je jezdec McLarenu v pořádku.

13:20 Alonso je převážen helikoptérou do nemocnice.

13:15 Čekáme na oficiální zprávu po vyšetření španělského pilota po tvrdé havárii.

alonso havarie
Vypadá to, že Alonso ztratil kontrolu nad svým McLarenem na výjezdu z táhlé,
rychlé zatáčky č. 3 (foto: Diario AS)

13:08 Sledujeme stav Alonsa. V sanitce byl převezen do lékařského centra. Ferrari mu na Twitteru přeje, ať je v pořádku.

13:06 V Barceloně probíhá obědová přestávka. Rozbitý McLaren dorazil do boxů.

12:57 Na trati se dokonce objevil sanitní vůz, ale zprávy z okruhu říkají, že Alonso je "... OK a při vědomí".

12:53 Stalo se asi to přirozené, co mělo přijít - šachovnicový prapor předčasně končí dopolední testy, týmy si mohou dopřát prodlouženou polední pauzu na oběd. Ještě malý dodatek, podle všeho narazil Alonsův McLaren do vnitřní zdi mezi zatáčkami 3 a 4.

12:52 Oficiální zprávy z okruhu informují, že Alonso havaroval - stalo se tak mimo dosah kamer. 

12:50 Při pohledu na výsledky konstatujme, že Sainz jr. používal superměkké pneu, druhý Vettel a třetí Hülkenberg měkké, zbytek testovacího pole měl na svých vozech medium směs.

12:45 Alonso skončil po zajetí svého maxima v zatáčce 4, zatím není zřejmé, jak moc je jeho McLaren poškozen. Šlo o jeho poslední přítomnost na trati - odpoledne ho má vystřídat Button.

12:35 Pozor! Na trati vlají červené vlajky! Alonsův McLaren zůstal někde na trati.

12:33 Ovšem Fernando Alonso si to nenechal líbit. Okamžitě zajíždí čas pod 1:28 a odsouvá o pozici zpět i Grosjeana. Jeho výkon má hodnotu 1:27,956 a Černý Petr tak zůstává v rukou Valtteriho Bottase.

Valtteri Bottas zatím drží Černého Petra v podobě posledního místa, tedy pokud nepočítáme Felipe Nasra, který nemá započítaný žádný čas. (foto: Williams F1 Team)

12:30 Třetí kolo na měkké směsi se Vettelovi příliš nepovedlo - čas se zastavil někde kolem 1:27,2. Zato Kvjat pokračuje ve svém postupu vzhůru a řadí se před Bottase a Alonsa výkonem 1:28,149.

12:29 Na svém Red Bullu má Daniil Kvjat směs medium a okamžitě si polepšil na 1:28,524. Alonsovo sedmé místo se začíná otřásat.

12:27 A zahanbit se nechce nechat ani Nico Hülkenberg - posouvá se na třetí místo před krajana Rosberga výkonem 1:26,591. Zlepšuje se i Vettel, ovšem pouze v intencích svého druhého místa: jeho čas je 1:26,312.

12:25 Sainz jr. si kosmeticky zlepšil svůj nejlepší čas - přesně o 0,08 s. Rekord dnešního dne má tedy hodnotu 1:25,604.

12:24 Máme tu opět malou informaci o využití motorů: Mercedes absolvoval 174 kol, Renault 87, Ferrari 55 a Honda 16.

12:22 Valtteri Bottas má nyní okruh jen a jen pro sebe, ale platilo to jen chvilku. Fin zajížděl maximum někde kolem času 1:30,5 - teď už se bude muset podělit o dráhu se Sainzem.

12:20 Jak už bylo sděleno, Niki Lauda slaví dnes 66. narozeniny a vazba na Španělsko má ještě jeden rozměr - před 41 lety Niki v této zemi, i když na trati v Jaramě, vyhrál svůj první závod v F1. Tehdy pilotoval Ferrari 312 B3.

12:17 Williams vysvětlil, proč se Bottas a mechanici včera velmi intenzivně věnovali nácviku zastávek v boxech - dle vyjádření týmu nebyl důvod zásadně měnit nastavení vozu, protože balíček aktualizací bude k dispozici až příští týden. Důvodem také bylo několik zaváhání mechaniků v uplynulé sezóně, proto byl čas využit tímto způsobem, aby se podobná situace neopakovala.

12:15 Po kratičké exkurzi na trati se do boxů vrátili Alonso a Grosjean, Bottas krouží po okruhu v hodnotách 1:29. 

12:14 Kvjat se nakonec dopracoval k času 1:29,798, ovšem i tak pořád ztrácí na Alonsa před sebou téměř půldruhé vteřiny.

12:12 Jakmile se na trati objeví Ferrari, pohotovost zavládne i u Toro Rosso - Carlos Sainz jr. vyrazil rovněž na trať a také s měkkou specifikací pneu.

12:10 Vettel na měkkých pneumatikách útočí - prostřední sektor v jeho podání je nejlepší... bohužel pro pilota Ferrari zklamal v sektorech 1 a 3, takže zůstává druhý.

12:08 Kvjat postupně zvyšuje otáčky, během tří kol se zlepšil o čtyři vteřiny a poprvé se dostal pod hranici 1:30. Jeho současný výkon má podobu 1:29,982.

12:07 Kvjat se nadále zlepšuje - 1:30,146 ale pořád nestačí na soupeře. Zlepšení osobního maxima zaznamenal i Nico Hülkenberg, ale časem 1:27,241 zůstává čtvrtý.

12:03 Rus si sice osobně polepšil o téměř dvě vteřiny na hodnotu 1:32,890, ale nadále z těch, kterým byl nějaký výsledek započítán, zůstává poslední. Byl také mírně upřesněn nejlepší čas Carlose Sainze jr. Nikoli 1:25,664, nýnrž 1:25,684.

12:01 Čtvrtou hodinu testů zahajuje pobytem na trati Daniil Kvjat.

11:58 Většina pilotů nyní volí strategii rychlého výjezdu na trať a po dvou třech kolech zase návrat zpět.

11:56 Do boje o vedení se pokusil promluvit i Rosberg, ale časy 1:26,798 a 1:26,782 mu přinesly pouze osobní zlepšení. Nico má na svém voze nadále pneumatiky medium.

11:55 Exmistr světa se však neradoval dlouho - pouhé kolo po něm proťal měřící zařízení Carlos Sainz jr. a sráží čas o další neuvěřitelný skok - 1:25,664!!!

11:53 A těsně před polednem (v našich končinách, pochopitelně) opět mění podobu na čele průběžné tabulky - jako první se Vettel dostává pod hranici 1:27, a to výkonem 1:26,454.

11:52 Klid trval opravdu jen kratičkou chvilku, ticho ruší Vettelův Ferrari a v prvním sektoru má nejrychlejší čas.

11:50 Nad tratí nyní vládne ticho, je zcela pustá. Všechny vozy jsou v boxech. Máme tedy opět čas na meteorologickou vsuvku - teplota vzduchu: 11 stupňů, trati: 22,2 stupňů, vane vítr o rychlosti 13km/h.

11:45 Rosberg a Sainz jr. mají zatím téměř stejný počet odjetých kol (46 resp. 45). Pokud bychom se podívali na oblast motorů, Mercedes 139, Renault 71, Ferrari 41 a Honda 12.

11:42 Dlouhé čekání na změnu v pořadí prolomil Nico Hülkenberg, jeho Force India projela cílem a časomíra se zastavila na 1:27,561. To řadí německého pilota na čtvrté místo. Naši západní sousedé tak mají v TOP 4 hned tři místa. Hülkenberg svůj čas nahnal především ve velice rychlém prvním sektoru.

11:41 Máme tu zase klidnější fázi - na čele absolvovaných kol je Nico Rosberg, poslední zůstává stále problémy sužovaný Felipe Nasr.

11:38 Alonso ve dvou prvních sektorech zaznamenal zlepšení, ale výsledný čas byl horší než jeho předchozí pokusy. 

11:36 Valtteri Bottas má výhrady k silnému větru, který se prohání nad okruhem: "Je tak silný, že nás to na cílové rovince vynáší z přímého směru."

11:35 Fernando Alonso se opět vydává před zraky domácího publika.

11:34 Rosberg a Vettel krouží na střední směsi a jejich časy se pohybují kolem 1:28. 

11:32 Technické potíže nemají jen u Sauberu a McLarenu, stihly i aplikaci naší tabulky. Na odstranění se usilovně pracuje, proto nabízím alespoň přehledné pořadí.

1. Rosberg, 2. Sainz jr. 3. Vettel 4. Grosjean 5. Bottas 6. Alonso 7. Hülkenberg 8. Kvjat

11:30 Oproti ránu se teplota na Circuit de Catalunya vyšplhala na téměř 10 stupňů, slunečné počasí nadále trvá.

11:25 Sainz jr. je na trati na použité měkké směsi, čas je zatím někde kolem 1:31. Další kola krouží i Bottas, jenž zajel o dvě vteřiny rychleji než těsně před ním Španěl. Rosbergovo velice rychlé kolo nakonec nebylo dalším rekordem - Nico byl o 0,115 s pomalejší než při svém dosavadním nejlepším času.

11:24 Mercedes a potažmo Nico Rosberg vyrazili na trať s pneu medium a posovají se do čela průběžné tabulky - 1:27,142. A Němec má dobře rozjeté i další kolo.

11:21 Posledním kdo zatím nemá zapsaný žádný čas, je Felipe Nasr, ovšem na vině jsou jisté technické problémy, které ho postihly už v úvodu dnešních testů.

11:20 Hlavní závodní inženýr Force India Tom McCullough ozřejmuje záměry Nico Hülkenberga: "Dnes se chceme u jeho vozu zaměřit hlavně na práci nových pneumatik pro rok 2015."

11:19 Kvjat má konečně v tabulce čas - ovšem 1:42,118 nebylo nic, čím by se mohl chlubit, už ale dosáhl zlepšení na 1:34,031. 

11:15 Daniil Kvjat má šanci si jako předposlední zapsat nějakou použitelnou položku. Na jeho Red Bullu jsou stále stejné pneumatiky. Alonso dokončil stint v délce šesti kol, oproti poslednímu výsledku si opět polepšil, zůstává však šestý se zápisem 1:28,308.

11:14 Vettel zatím není v dosahu nejlepších výsledků, poslední kolo absolvoval na hranici 1:28.

11:13 Alonso se lepší a už je před Hülkenbergem - jeho momentální výkon má hodnotu 1:27,364.

11:09 Vettel jede opět na medium směsi, Alonso se konečně dočkal měřeného výkonu - 1:30,427, což ho řadí zatím na sedmé místo, ovšem Kvjat a Nasr za ním nemají zapsaný vůbec žádný čas.

11:07 Živo u Ferrari, Vettel se pokusí odmazat ztrátu 0,238 s, která ho dělí od Sainze jr. Když jsme u Vettela, takto shrnul dosavadní výkony Ferrari v Barceloně: "Já i Kimi jsme s počátečním chováním vozu spokojeni, ale k tomu, abychom porazili Mercedes, musíme ještě ujít hodně velký kus cesty."

11:05 Na Circuit de Catalunya je opět klid - Alonso je znovu v garáži, tam je též Nasr, nadále mající na svém kontě jen 3 kola. 

10:59 Zdá se, že se dočkáme konečně Fernanda Alonsa - chystá se na trať na měkkých pneumatikách.

10:54 Carlos Sainz jr. si bere zpět vedení - na měkkých gumách zajíždí jeho Toro Rosso čas 1:27,236

10:50 A měřené kolo nezajel zatím ani Red Bull či Sauber. Nasr ujel pouze 3 kola. Kvjat jich má na svém kontě 17.

10:48 Zdůvodnění, proč McLaren ještě stále nemá zapsáno jediné testovací kolo: "Nová část pohonné jednotky dorazila pozdě v noci, takže potřebujeme čas na její konfiguraci." Problémy se týkají těsnění u MGU-K.

10:45 A Nico šlape na plyn opravdu usilovně - další mírné zlepšení na 1:27,663.

10:44 Do pořadí promlouvá i Grosjean - jeho lotus proťal měřící zařízení v čase 1:28,042, takže Rosberg je na pouhou chvilku čtvrtý - ale než se stačila tabulka přepsat, je tu další rychlé kolo v podání Rosberga - 1:27,790.

10:42 Hülkenbergovo průběžné čtvrté místo je už také minulostí - Rosberg si zapisuje výkon 1:27,175 a je v tuto chvíli třetí.

10:41 Vettel dosáhl svého času na medium směsi - zatím jediný, kdo využil měkkých pneumatik byl v dnešním dopoledni Carlos Sainz jr.

10:40 A hned dvě zásadní změny! Vettel se nám posouvá do čela časem 1:27,474, jeho krajan Hülkenberg jen chviličku před ním poskočil na čtvrté místo výkonem 1:28,764.

10:37 Ticho prolamuje Hülkenberg, který vyráží najet další kilometry.

10:36 Nejrychlejší zatím Sainz, nejvíce kol i přes hodiny najel Rosberg.

10:28 Nad okruhem je ticho, všechny vozy v boxech.

10:23 Grosjean na středně-tvrdé sadě opět zlepšuje svůj pokus, tentorkát 1:29,362s.

10:20 Stále se čeká na McLaren. Jako jediný vůz zatím nevyjel ani do instalačního kola.

10:16 Grosjean se zlepšuje, zajel 1:31s a poté 1:30,710s. Na měkké sadě se také blýsknul Sainz - 1:27,991s.

10:13 Rosberg zajíždí čas 1:32,6, Hülkenberg zajel do boxů. Opačným směrem zamířil Grosjean.


Hülkenberg letos poprvé za volantem, i když s loňským vozem (foto: Sahara Force India)

10:04 Vettel, Bottas i Hülkenberg zlepšují své časy. 

10.03 Hulkenberg zajíždí první měřený čas - 1:31,251s.

9:58 Info o počasí - trať má 16 °C, vzduch 14°C. Na trati krouží Bottas, Sainz a Rosberg.

9:56 Bottas i Rosberg v dalším kole zlepšují své časy. Rosberg zůstává třetí, nejrychlejší čas má nyní hodnotu 1:28,449s.

9:54 Šlápl na to Bottas ve Williamsu, na středně tvrdé sadě zajíždí čas 1:28,868s. 

9:51 Rosberg po svých hodinách zamířil opět na trať. Jeho čas má hodnotu 1?33,627s.

9:47 Vettel zlepšuje svůj čas na 1:31,332s. Dál krouží a na střdně-tvrdé sadě pneumatik v dalším kole zajíždí ještě lepší čas 1:30,363s.

9:45 Mercedes vysvětluje Rosbergův smyk: chladná trať, chladné pneumatiky - jednoduché. Žádné větší poškození vozu.

9:44 Nasr zastavil u konce boxové uličky, mechanici jeho Sauber odtlačují do garáže.

9:43 Vettel zajíždí čas 1:1,990s. Náskok na Rosberga má tedy 4,2s.

9:42 Grosjean zajel hned zpět do boxů, Vettel i Nasr pokračují, přidal se k nim Kvjat.

9:40 Vyráží také Vettel ve Ferrari.

9:38 Nasr toho využívá jako první. Následuje ho Grosjean.

9:37 Mercedes odklizen, pokračujeme.

9:30 Rosberg vyjel mimo trať před zatáčkou č.5, tedy na stejném místě, jako se to včera hned po začátku testů podařilo Vettelovi.


Rosberg mimo trať (foto: Williams F1 Team)

9:25 Máme tu první červené vlajky dne. Rosberg zaparkoval Mercedes ve štěrku.

9:24 Na trati pět vozů, Grosjean s časem 2:12,7s. 

9:22 Měřené kolo si připisuje i Toro Rosso, Sainz zajel 1:37,232s.

9:19 Rosberg zajíždí první měřený čas dne, hodnota 1:36,999, v dalším kole se zlepšuje na 1:36,200. Vyráží také Kvjat, Sainz a Grosjean.

9:16 Na trati pouze Mercedes. Dobrý den měl včera Lotus. Maldonadovi už podruhé během testů patřil nejrychlejší čas. Venezuelan však přiznal, že pneumatiky na tomto povrchu nejsou zrovna nejlepší. "S měkkými pneumatikami jsme zajeli dobré kolo a našli dobré vyvážení, což je pro tým povzbudivé. Bylo to pro nás důležité udělat tuto práci s pneumatikami a něco se o nich naučit - jak vůz na jednotlivých sadách reaguje a to i když tady nejsou příliš funkční." Shoduje se tak s Hamiltonem, který se s pneumatikami také trápil.

9:12 Všechny vozy nyní v garáži, nad Barcelonou se rozhostilo ticho.

9:08 Kvjat po instalačním kole opět vyjel na trať, kterou má aktuálně sám pro sebe.

9:05 Vyjíždí také Rosberg a Sainz. To znamená, že zatím do instalačního kola nevyjel pouze Alonso s McLarenem.

9:03 Vyráží také Hülkenberg v loňském voze Force Indie a Kvjat s Red Bullem.

9:02 Plán Hondy (potažmo McLarenu) pro dnešní den zní: najet další kilometry, soustředit se budou na stabilitu.

9:01 Jako první vyrazil Bottas s Williamsem následován Sainzem (Toro Rosso), Grosjeanem (Lotus) a Vettelem (Ferrari).

9:00 Zelená, poslední den testů v Barceloně začíná.


Poslední den prvního testování v Barceloně může začít (foto: Lotus F1 Team)

8:55 McLaren okomentoval jejich rozhodnutí nechat jezdit odpoledne Jensona Buttona. Chtějí prý vyváženou zpětnou vazbu od obou pilotů a proto jim musejí dát šanci najet stejný počet kilometrů.

8:50 Obloha je po včerejšku opět modrá a svítí sluníčko. Teplota vzduchu 7,2 °C, trať má necelých 11 °C.

8:46 A ještě než začneme - jedno přání všeho nejlepšího. Niki Lauda dnes slaví své šedesáté šesté narozeniny!

8:45 Dnes by měli nastoupit tito piloti:

Mercedes: Nico Rosberg
Red Bull: Daniil Kvjat
Ferrari: Sebastian Vettel
McLaren: Fernando Alonso (dopoledne) / Jenson Button (odpoledne)
Force India: Nico Hülkenberg
Toro Rosso: Carlos Sainz
Lotus: Romain Grosjean
Williams: Valtteri Bottas
Sauber: Felipe Nasr

Vytisknout

Diskuze: Čtvrtý den nejrychlejší Lotus, nejspolehlivější Mercedes. Alonso je po havárii v pořádku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 30, poslední 24.02.2015 10:13 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 30 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

McLaren po sobotě zklamán, nové auto by ale dle Buttona poslední závod mohlo…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud