Shrnutí testu v Jerezu: Räikkönen s Ferrari nejrychlejší, Mercedes s největší vzdáleností

Petr Hlawiczka, 4. února 2015, 20:00 Google+ Jerez 2015

Za námi je první předsezónní test vozů Formule 1, na který jsme se tak těšili. V tomto článku si shrneme výkony jednotlivých týmů, dosažené časy i ujeté vzdálenosti.

Počet komentářů:  42 komentářů (Poslední 07.02. 11:19) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Do Jerezu se sjely všechny týmy s výjimkou tří. Caterham s Marussií již loni zkrachovaly, ale dnes jsme se ohledně druhého jmenovaného dozvěděli povzbudivou zprávu: snaží se dostat z insolvence, naděje na záchranu a účast v Melbourne tedy žije. A aby ne, když tým má na odměnách za loňské deváté místo a historicky prvním bodům zinkasovat přes 1,1 miliardy Kč (30 mil. liber).

Další chybějící stáje ve Španělsku byla Force India. Zlé jazyky tvrdí, že se do problémů dostala, protože neplatí svým dodavatelům, proto stavba vozu vázna. Tým to ale popírá - zkrátka jen nabrala mírné zpoždění v přípravě a snaží se využít dodatečný čas zlepšením aerodynamiky v tunelu Toyoty. První test v Barceloně s novým vozem zřejmě ještě nestihne a nasadí do něj loňské auto (a loňský motor Mercedes), na závod v Melbourne ale s monopostem VJM08 už připravená bude.

V Jerezu první den scházel také Lotus, který měl nabitý výrobní plán - auto doletělo odpoledne, Maldonado jej po dráze prohnal až v pondělí. Nahnuté to měli také u Red Bullu, kde absolvovali předsezónní testy na poslední chvíli, na okruh ale dorazili včas - a překvapily zebroidním maskovacím zbarvením.

jezdci
Nejrychlejší časy a ujetá kola

Jezdci

Do testování se zapojilo 16 pilotů - všichni závodní jezdci, šanci nedostal ani jeden z rezervních pilotů. Susie Wolffová si musí na svůj debut s novým vozem u Williamsu počat na 19. února do Barcelony.

Nejrychlejší časy jezdila dvojice Ferrari: první dva dny kraloval Vettel (1:22,620 a 1:20,984), jeho týmový kolega byl Räikkönen včera druhý (1:21,750) a dnes nejrychlejší. Časem 1:20,841 překonal Sebastiana o 0,143 s a stanovil maximum letošního testování v Jerezu.

Jeho čas byl mimochodem o 2,435 rychlejší než loňský rekord, které předvedl Kevin Magnussen (1:23,276). To je dobrou indikací toho, jak velkého pokroku dosáhli konstruktéři letošních vozů a výrobci pohonných jednotek, kteří se zlepšili přibližně o 90 koní.

Velmi rychle jezdil Sauber - Nasr byl Ferrari nejblíže a včerejší výsledkové listiny dokonce ovládl. Sám ale přiznal, že to bylo částečně díky měkčí směsi pneumatik (přibližně o 1,5 sekundy rychlejší) a že je letos takto vpředu čekat nemáme. Švýcarský tým by rád sehnal ještě nějaké sponzory, je tedy  rovněž možné, že jezdil i s nižším množstvím paliva v nádrži. Nedá se mu ovšem upřít spolehlivost, kterou by mu mohli u Red Bullu či McLarenu závidět.

Velmi rychlí byli také oba jezdci Mercedesu, mezi které se vklínil druhý pilot Sauberu Ericsson. U německého týmu překvapila spíše spolehlivost a vzdálenost, kterou byli schopni každý den ujíždět - ani jeden den se nenašel tým, který by byl schopen ujet více kol.

Rosberg dostal pořádně zabrat, když během dvou dní urazil 1364 km (308 kol), jeho týmový kolega jich má na kontě o stovku méně (208). Na dvě stovky se dokázal dostat již pouze Räikkönen, jenž byl navíc velmi spokojený s řízením svého  nového Ferrari. Čtvrtou nejdelší vzdálenost absolvoval Nasr (197 kol - 872 km), pátou Ericsson (185 km - 819 km) - oba piloti Sauberu.

tymy
Počty kilometrů dle týmů

Mezi nejpomalejší patřila dvojice Red Bullu a McLarenu: Ricciardovi patří 12. příčka, Kvjatovi 14. a na Buttona s Alonsem zbyly poslední dvě. Tito pilot byli nejslabší také z pohledu ujetých kilometrů. U rakouského týmu se oba dostali alespoň nad 80 kol, u McLarenu se museli spokojit pouze se čtyřiceti - Alonso jich ujel dokonce jen 38 (168 km) - 8krát méně než Rosberg.

Pokud se problémy daly kvůli přechodu na nového dodavatele pohonných jednotek ještě očekávat u McLarenu, trochu překvapující je množství času tráveného v garáži u Red Bullu, který má letos veškerou pozornost Renaultu. Kromě kovové hřídele u vodního čerpadla ERS systému jej brzdily další potíže, přičemž si za některé mohou sami. Například v pondělí hned ráno na vlhké trati vyjel mimo trať Kvjat a zbytek dnes musel absolvovat bez předního křídla, když poškodil jeho uchycení k nosu. Náhradní díl tým neměl, večer s ním letadlem přiletěl testovací jezdec Sébastien Buemi.


Týmy

Nejvíce kilometrů zvládl Mercedes, který podle Nasra svou rychlost skrýval a rozhodně nejezdil naplno - 2285, což je skoro o 300 více, než druhý Sauber (1691 km) poháněný Ferrari . Třetí místo z pohledu ujeté vzdálenosti patří Toro Rosso (1563 km), čtvrté Ferrari (1534 km) a páté Williamsu (1231 km). Nejhůře jsou na tom Lotus (841 km), Red Bul (735 km) a McLaren (350 km).

Všechny týmy s výjimkou McLarenu (- 735 km) letos ujely podstatně více kilometrů - největším skokanem je Toro Rosso, které si polepšilo o 1324 km. Posun je patrný i u nejspolehlivějšího (loni i letos) Mercedesu - připsal si o 917 km více.

max. rychlosti jerez
Maximální rychlosti dosažené týmy v Jerezu

Celkem týmy (včetně Caterhamu, Force Indie a Marussie, ovšem bez Lotusu) loni urazily 1470 kol, letos jich bylo 2313 - o 57 procent více (loňské shrnutí najdete zde - letí to, jako bych to psal minulý týden).

Výkonnost jednotlivých stájí můžeme těžko odhadovat - v prvním testu se totiž nezaměřují na výkonnost, ale na poznávání nových vozů s novými pohonnými jednotkami, prvotní zkoušky systémů, prověřování výdrže pneumatik a na první práce na nastavení. Navíc neznáme jejich programy a množství paliva, které měly v nádrži. Po Jerezu dle reakcí týmů vypadá dobře Mercedes, výraznější zlepšení proti minulému roku dosáhlo také Ferrari.

 

Výrobci motorů

Z pohledu dodavatelů pohonných jednotek si nejvíce dat odváží Mercedes z Brixworthu po ujetí 4351 km svým továrním týmem a zákaznickým Lotusem a Williamsem - na tým připadá průměrně 1452 km. Druhou největší porci si připsalo Ferrari, jež pohání i Sauber - dohromady 3237 km (1618 km na tým). Renault, jehož zákazníci tvoří Red Bull a Toro Rosso, ujel 2298 km (1149 km na tým) a poslední je Honda s 350 km. Ta letos spolupracuje exkluzívně s McLarenem.

motor
Počty kilometrů dle výrobců motorů

Pneumatiky

"Týmy jezdili mnohem více než loni, což jde na vrub fenomenální rychlosti, s jakou se tato hybridní technologie rozvíjí. Díky počasí jsme zažili na velmi drsné dráze v Jerezu různé podmínky a nezaznamenali jsme žádné problémy. Komentáře jezdců byly obecně pozitivní. Z pohledu pneumatik budou dva testy v Barceloně později v tomto měsíci reprezentativnější, pokud zůstane počasí příznivé," uvádí Pirelli.

Italský výrobce do Jerezu přivezl celkem 300 sad pneumatik: 5 super-měkkých (červená barva), 37 měkkých (žlutá), 120 středně-tvrdých (bílá), 57 tvrdých (oranžová), 16 zimních prototypů (bez označení), 40 přechodných a 25 mokrých směsí.

Zimní pneumatiky jsou tvořeny tvrdou směsí s rychlým zahříváním, fungují při nízkém rozpětí teplot a umožňují rychle dosáhnout špičkové výkonnosti i v chladnějších podmínkách. Piloti tyto pneumatiky určené striktně pouze pro testy (v závodech se neobjeví) hojně využívali. Každý tým dostal k dispozici dvě sady, během testování v sezóně 2015 může využít celkem 135 sad.

pneumatiky - jerez
Pneumatiky během testu v Jerezu

Týmy z toho využily 167 sad pneumatik: měkkých, 83 středně-tvrdých, 29 tvrdých, 12 zimních, 16 přechodných a 6 mokrých směsí. Nikdo ani jednou nesáhnul po super-měkké směsi, toho se dočkáme až v Barceloně.

Nejrychlejší kola zajel Vettel v neděli i v pondělí na středně-tvrdých pneumatikách, v úterý Nasr a dnes Räikkönen při svých nejlepších výkonech použili měkkou sadu.

Nejdelší stint na měkkých pneumatikách ujel Maldonado (19 kol). Na středně-tvrdých (29 kol), tvrdých (42 kol), zimních (34 kol) a přechodných kraloval Rosberg, na mokrých předvedl nejdelší stint Nasr (4 kola).

 

Fotogalerii z testování v Jerezu čítající přes 400 snímků najdete zde.

Podrobné reportáže najdete zde: 1. den, 2. den, 3. den a 4. den.

Vytisknout

Diskuze: Shrnutí testu v Jerezu: Räikkönen s Ferrari nejrychlejší, Mercedes s největší vzdáleností

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 42, poslední 07.02.2015 11:19 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 42 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

Rozhovor s Boullierem: V čem spočívá problém McLarenu a jak hodnotí Mercedes?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud