Kdo vyhrává, ten platí - kolik stojí týmy zápis do šampionátu 2015?

Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Daimler AG

Týmy musí za možnost účasti v šampionátu Formule 1 zaplatit Mezinárodní automobilové federaci slušnou částku. Čím je tým úspěšnější, tím větší vstupní poplatek musí uhradit.

Nejhlouběji do kapsy sáhne pochopitelně Mercedes jakožto vítěz sezóny 2014 - ten musí krom povinného poplatku pro každého soutěžícího ve výši 516 128 dolarů (v přepočtu 12,4 mil. Kč) přidat dalších 6 194 dolarů za každý mistrovský bod. Protože jich získal 701, musí za účast v šampionátu 2015 uhradit v přepočtu téměř 117 milionů Kč.

Ostatní bodující týmy mají slevu - za každý získaný bod si FIA vystačí pouze s 5 161 dolary. V případě vicemistra loňského ročníku - Red Bullu, činí vstupní poplatek téměř 63 mil. Kč, třetí Williams musí do Paříže odeslat 53,4 mil. Kč, Ferrari "jen" 39,2 mil. Kč (snad jediné pozitivum loňské neúspěšné sezóny z pohledu Maranella).

poplatky

Pozdní úhrada poplatku Lotusem (13,6 mil. Kč) byla zřejmě důvodem toho, proč se u něj objevil v seznamu týmů pro letošní sezónu otazník. Po napomenutí ale britský tým svůj finanční závazek vyrovnal.

Pokud by letos chtěli pokračovat Caterham a Marussia, museli by každý na zápisné sehnat již zmíněné povinné minimum pro nebodující týmy - 12,4 mil. Kč plus dalších 240,6 tisíc Kč za 2 body v případě Marussie.

FIA by tak na Formuli 1 ještě před začátkem sezóny vydělala slušných 405 mil. Kč - pokud se to ani jedné ze zkrachovalých stájí nepodaří najít kupce (vyjednává o tom už jen Caterham), bude si muset vystačit s 380 mil. Kč.

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu