Prohlášení týmů po závodě v Abú Zabí: Pro Hamiltona tento titul znamená víc než ten první

F1NEWS.CZ, 23. listopadu 2014, 16:02 Google+

Británie slaví - Lewis Hamilton je dvojnásobným mistrem světa. Jak hodnotí dnešní závod v Abú Zabí piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 24.11. 10:06) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Odstartoval jsem jako raketa, auto bylo fantastické. Nico bojoval po celý rok neuvěřitelně, byl obrovský soupeřem. Jezdíme spolu od roku 1997, dnes odvedl skvělou práci. Bylo mi líto, že musel zpomalit poté, co přišel o výkon. Celý rok jezdil dobře, zejména v kvalifikacích. Tenhle den je nejlepším v mém životě a tento titul znamená ještě víc než ten v roce 2008.

Nico Rosberg, 14. místo
Jsem opravdu neskutečně zklamaný. Byla tu šance a bylo to tak blízko, ale nevyšlo to. Lewis je však zaslouženým šampionem, konec konců odváděl o něco lepší práci než já a obzvlášť v závodech. Je nejlepším ve startovním poli. Zasloužil si dnes vyhrát a získat titul, odvedl úžasnou práci. Měli jsme úžasné souboje a jsem za to rád. 

Toto Wolff, sportovní ředitel
Neudělali jsme to záměrně. Je to hořko-sladké. Nico neodstartoval dobře, ale předvedl skvělé sportovní chování. Získá si hodně nových fanoušků. Máme mistra světa, který si zaslouží být šampionem. Nico měl zřejmě toho nejsilnějšího týmového kolegu, jakého mohl mít.

Nico získal více bodů v kvalifikacích, což byla Lewisova disciplína. Očekáváme, že ta bitva bude pokračovat. Rádi bychom Lewise podepsali na delší dobu. Do týmu tak dobře zapadá. Když se zítra probudí po dlouhé noci, budeme hovořit o kontraktech.


WILLIAMS

Felipe Massa, 2. místo
Nejprve bych chtěl všem poděkovat, gratuluji ti Lewisi, odváděl jsi po celý rok skvělou práci. Nečekali jsme takovou rychlost. Dokázal jsem pneumatiky udržovat. Lewis byl nakonec trochu daleko na vítězství, ale bylo to těsné. V závodě jsem si 10 kol před koncem myslel, že bych mohl vyhrát, pokud by to pneumatiky vydržely, byl jsem o sekundu na kolo rychlejší, ale v posledních kolech už ztrácely.

Valtteri Bottas, 3. místo
Dnes jsme byli hodně silní. Měl jsem špatný start a potom jsem se zasekl za pár auty, takže dostat se na pódium je úžasné. Byl to dobrý závod. Mohl jsem na to šlápnout a bojovat. Během roku tým vyrostl a vyvíjel se - od Melbourne po tento nejlepší výsledek. Je skvělé na tom pro příští rok stavět a pokračovat ve skvělé historii týmu.

Claire Williamsová, zástupkyně šéfa týmu
Jsem neskutečně pyšná na celý tým. Z devátého místa loni na letošní třetí v poháru konstruktérů, to je úžasné. Práce otočit tým byla těžká, ale jsem ráda, že se opět usmíváme. Je to jen krok ke skvělé budoucnosti. Musím pogragulovat Mercedesu k zisku titulů.

podium
Nejrychlejší trojice na pódiu po závodě v Abú Zabí (foto: Daimler AG)

RED BULL

Daniel Ricciardo, 4. místo
Yeah, jsem spokojený, byl to ze všech stran bezchybný závod - strategie, jízda, zastávky, šlo to dobře. Užil jsem si předjíždění, nebyla to nuda, takže paráda. O pozici výš by to bylo ještě lepší, ale je to po startu z boxů i tak dost dobré. Byla to perfektní sezóna jak jen bez titulu být může. Nelituji, nestěžuji si. Je dobré začít i skončit sezónu dobře a myslím, že jsme si vedli dobře...

Sebastian Vettel, 8. místo
Nevím, co se Nicovi stalo, viděl jsem jen jeho auto, protože jsem s ním pak závodil. Je to škoda, auto jej zklamalo a neměl šanci bojovat až do konce. Mercedes je před příští sezónou favoritem, bude to pro Lewise těžké udržet Nica za sebou. Myslím, že Nico hodně lidí letos překvapil. My se budeme snažit odvést co nejlepší práci, abychom je dohnali.

Cítil jsem dnes, že to mohlo být lepší, ale když jsem se zasekl za Kevinem, bylo to těžké. Nemohu být proto úplně spokojen. Chcete vždy dojet co nejvýš a dnes to mohlo být lepší. Posledních šest let byla neuvěřitelná cesta, což jsem na začátku spolupráce nečekal a nikdy nemůžete očekávat čtyři tituly v řadě. Poznáte lidi, vybudujete přátelství, které potrvají. Projdete spolu smutnými i šťastnými časy a myslím, že jsem se hodně naučil. Děkuji Red Bull za vše, co udělali a budou mi chybět. Ale cítím se být připraven na další krok.

Christian Horner, šéf týmu
Fenomenální výkon v podání Daniela - čtvrtý z boxové uličky, skvělé a patří mu třetí místo v tabulce jezdců - neuvěřitelný rok. Osmé místo Sebastiana neodráží časy, které v týmu zažil, čtyři tituly, 38 vítězství a 44 pole position. Bylo mi ctí s ním spolupracovat a přejeme mu vše nejlepší, bude pro nás vždy kamarádem. Gratuluji Lewisovi k zisku zaslouženého titulu po takové sezóně je trefné, že vyhrál.


McLAREN

Jenson Button, 5. místo
Skončil jsem pátý, to bylo maximum, na co mělo auto. Skončili jsme mezi konstruktéry před Force Indií. Rok byl pro mě těžký, měnili jsme uprostřed sezóny inženýry. Kluci odvedli skvělou práci. Snad to nebude má poslední sezóna. Co můžu dělat? Jen velmi hlasitě řvát!

Je to poslední závod roku a tak bych rád poděkoval Tomovi Sallardovi a Berniemu Collinsovi - mým inženýrům, kteří odvedli skvělou práci a všem mechanikům. Celý tým mě podporoval, což je skvělé. Byl to pro mě dobrý den, ale ještě lepší pro bývalého parťáka Lewise (Hamiltona). Vyhrál dva tituly, což  je úžasné! Gratuluji, zaslouží si to. Já si dnes užiju zábavu - oslavím konec sezóny s mou rodinou.

Kevin Magnussen, 11. místo
Byl to těžký závod. Trošku proběhl kontakt s Adrianem (Sutilem) během prvního kola a poté už nebylo auto úplně v pořádku, ale mohl jsem dál pokračovat. První stint byl dobrý, pneumatiky držely, ale jakmile jsem přezul, šlo to z kopce. Měkčí sada nám měla pomoci získat pozice proti pilotům na jiné sadě, ale zůstali jsme tam, kde jsme byli a to nám zkazilo závod.

Gratuluji Lewisovi, celý rok byl skvělý a zaslouží si titul. Chci také poděkovat McLarenu, letos to pro mě byl neuvěřitelný zážitek a naučil jsem se toho tolik. Díky.

Eric Boullier, závodní ředitel
Jenson zajel velmi dobrý závod, dojel pátý a zajistil páté místo v poháru konstruktérů pro tým. Dobře pracoval s pneumatikami a užil si souboj s Fernandem (Alonsem) v polovině závodu. Na jiné strategii a po kolizi se Sutilem Kevin zajel dlouhý stint, ve kterém také soupeřil s Fernandem a udržel ho pár kol za sebou. V kole 21 zajel do boxů a pracoval dobře s pneumatikami, možná jsme mu měli říci, aby na to tlačil víc, což je lehké říci s odstupem. To je ale závodění. Nakonec dojel jedenáctý. 

Na konci této dlouhé a náročné sezóny se okamžitě obracíme k budoucnosti. Ale ještě jedna věc ze současnosti - dnes je to naposledy, co závodíme s motory Mercedes a chci této značce pogratulovat za úžasnou sezónu - zisku obou titulů a poděkovat všem známým ve Stuttgartu a Brixworthu za uplynulých dvacet let, kde jsme získali společně tolik úspěchů.

Chci také pogratulovat Lewisovi, který u nás začal svoji kariéru v F1 a kterého si ve Wokingu váží. V úterý a ve středu v Abú Zabí budeme testovat motor Honda. Je to pro nás vzrušující doba a je před námi spousta práce. Už se toho však nemůžeme dočkat!

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 6. místo
Jsem s výsledkem velmi spokojen. Po pátečním trápení a kvalifikaci můžeme být pyšní a je to dobrý ukazatel pro příští rok. Auto bylo skvělé, měl jsem dobré vyvážení a mohl na to šlápnout. Bylo jen pár kol, kdy jsem hlídal pneumatikyy, ale jinak jsem jel naplno. Dlouhý stint na superměkké sadě byl statečný, ale ukázalo se to jako skvělá strategie a vyšlo to.

Sergio Pérez, 7. místo
Dnešní body mi pomohly k zisku umístění v první desítce v šampionátu, což je důležitý výsledek po skvělém roce. Myslím, že jsme mohli být dnes ještě výš, ale zastavil jsem v boxech asi příliš pozdě. Pokud bychom na superměkké přezuli dříve, možná bych byl Buttonovi blíž ke konci závodu. Celkově když se ohlédnu za sezónou, tým odvedl skvělou práci a měli bychom být spokojení. Letos jsem si to užil a těšíme se na to, že budeme ještě silnější.

Vijay Mallya, šéf týmu
Dnes jsme viděli, jak dalekou cestu jsme letos užli. Všichni odvedli skvělou práci - od boxové zídky přes strategii a mechaniky po úžasné piloty - Nico ani Sergio neudělali jedinou chybu. Bojovali jsme se šampiony a férově jsme je porazili, dojeli jsme před Ferrari a jedním Red Bullem. Nicova penalizace byla přísná a stála ho páté místo, které by si zasloužil. I tak dnešní výkon nestačil na zisk pátého místa v poháru konstruktérů, ale můžeme se za sezónou ohlédnout s pýchou.

Získali jsme dnes nevíce bodů v historii týmu, 155, oba vozy dojeli na bodech desetkrát. Chci všem poděkovat za skvělou sezónu a v příštím roce snad přijdou ještě lepší věci.

 

FERRARI

Fernando Alonso, 9. místo
Byl to s Ferrari pěkný zážitek, ale hledám lepší výsledky. Brzy bude známo, kde budu závodit. Připojím se k projektu, který není jen na rok.

Chtěl bych být alespoň na pódiu, ale věděl jsem, že to bude těžké. Trošku to odráží naši sezónu. Mám z odchodu z Ferrari smíšené pocity, jsou zde skvělí lidé.

Kimi Räikkönen, 10. místo
Auto se řídilo dobře a nebyl žádný zvláštní problém. Chyběla nám prostě rychlost, abychom mohli útočit. Celou sezónu nás trápili těžkosti a dali jsme hodně úsili do toho, abychom je napravili. Poučili jsme se. Víme, kterým směrem se máme vydat, abychom byli opět konkurenceschopní co nejrychleji a já týmu věřím.

Marco Mattiacci, šéf týmu
Závod je závěřem a oderazem náročné sezóny pro všichni ve Scuderii. Výsledek odpovídá posledním závodům i když Fernando a Kimi bojovali jako vždy. Chci pogratulovat Lewisovi k výhře a také poděkovat Fernandovi. Lituji, že jsme nikdy nezískali titul společně. I tak budeme sdílet řadu zážitků a bude součástí naší historie. Děkuji také Kimimu, který tak trpělivě pracoval s tímto vozem. Jsem si jist, že bude brzy moci ukázat svůj talent. Nadále pokračujeme v Maranellu, abychom jezdcům dodali konkurenceschopný vůz, se kterým se vrátíme na vrchol.

 

TORO ROSSO

Jean Eric Vergne, 12. místo
Dal jsem do toho dnes vše, ale neměli jsme dnes rychlost. Je to škoda, startovní pozice indikovala, že bych mohl dojet na bodech, které jsme chtěli získat. Pozitivní je, že jsme sedmí v poháru konstruktérů, což je důležité. Chci poděkovat všem za společnou sezónu.

Daniil Kvjat, nedokončil
Tohle byl závod, kdy nejste schopni ukázat potenciál. Očekávali jsme mnohem lepší závěr, ale problém s motorem znamenal konec. Byla to smůla, protože rychlost do té doby byla dobrá. Bojovali jsme s Ferrari a Buttonem a mohli jsme dojet na podobných místech. Nicméně, chci poděkovat týmu za vše, pomohli mi jako závodníkovi vyrůst a připravit se na příští rok. To bylo velmi důležité. Když se ohlédnu za sezónou, je škoda, že při tolika příležitostech jsme naplno nevyužili náš potenciál a myslím, že bychom si zasloužili lepší výsledky. Často jsme však měli smůlu. Nyní se těším na další výzvy s Red Bullem.

Franz Tost, šéf týmu
Start z pátého a desátého místa a dojet jen s jedním vozem dvanáctý není nic, co jsme očekávali. Oba piloti začali dobře a rychlost byla dobrá, abychom se drželi soupeřů. Bohužel po čtrnácti kolech Daniilovi odešel motor a musel odstoupit. S JEVem jsme zariskovali a zkusili strategii tří zastávek, která se nevyplatila, potřebovali bychom více kol.

Chtěl bych poděkovat oběma pilotům za odvedenou práci, myslím, že jsme měli silnou jezdeckou dvojici. Gratuluji také Lewisovi k zaslouženému titulu. Nyní začneme pracovat na další sezóně. Cílem je se zlepšit a být konkurenceschopnější. GP Austrálie 2015 není tak daleko.

 

SAUBER

Esteban Gutiérrez, 15 místo
Závod, kde jsem bojoval od začátku od konce. Zvládli jsme náš strategický plán dvou zastávek, který byl agresivní. V posledním stintu jsem musel ujet co nejvíce kol a fungovalo to. Tlačil jse na to a musel si hlídat pneumatiky. Děkuji všem v týmu, bylo mi ctí pracovat pro Sauber.

Adrian Sutil, 16. místo
Normální závod. Měl jsem dobrý start. Poté do mě Kevin narazil a já se propadl. Stále nevím, zda můj vůz byl nebo nebyl poškozen. Poté jsem se snažil dostat zpět do závodu. Museli jsme změnit strategii a to nebylo ideální. Celkově nebyla dost dobrá rychlost, takže by bylo náročné získat lepší výsledek. Děkuji všem inženýrům a mechanikům, který pracovali tvrdě během náročné sezóny.

Moniša Kalternbornová, šéfka týmu
Rok 2014 byl obrovským zklamáním, dnešní výsledek byl typický. Všichni v týmu pracovali tvrdě, ale nebyli jsme schopni splnit cíle. Nezískali jsme bod, což ne v historii týmu nikdy nestalo. Je k tomu řada důvodů. Přesto nemá cenu ukazovat prstem. Uděláme si obrázek sami a přijmeme opatření. Naši energii soustředíme na to, aby se tým dostal tam, kde byl dříve a kde by měl být.

Díky patří Estebanovi, který se po pěti letech s týmem loučí. Prošli jsme spolu dobrým i zlým a on byl vždy loajální. Adrian určitě očekával víc, stejně jako my. S potížemi, které jsme měli jsme s C33 nezískali výsledky, které bychom si přály. Giedo odvedl jako testovací pilot skvělou práci. Všem jim děkujeme a přejeme jen to nejlepší do budoucna.

 

LOTUS

Romain Grosjean, 13. místo
Udělali jsme dnes maximum. Moc se toho pro mě nedělo, bohužel Pastor závod ukončil předčasně, takže myslím, že jsme rádi, že je sezóna u konce. Pomýšleli jsme na strategii tří zastávek, ale brzy jsme to změnili na dvě. Těším se na simulátor a testování E23.

Pastor Maldonado, nedokončil
Byl to pro mě překvapivý závod. Rychlost byla dobrá, mohl jsem bojovat s Ferrari a užívat si jízdu, auto fungovalo dobře na obou sadách pneumaitk. Bohužel jsem musel závod ukončit brzy, protože se ukázalo, že motor nefunguje dobře a v kokpitu začalo být horko. Je to škoda.

Federiko Gastaldi, zástupce šéfa týmu
2014 nebude rok, na který bychom v Enston chtěli vzpomínat co se výsledků týče, ale budeme si ho pamatovat co se utužení našecho charakteru týče. Bojovali jsme až do konce. Chceme být v roce 2015 silnější a vše je na místě, aby se to podařilo. Gratuluji Lewisovi a Mercedesu k zisku titulů, nastavili laťku vysoko, takže víme, jaké jsou naše cíle.

 

CATERHAM

Will Stevens, 17. místo
Splnili jsme dnešní cíl a to bylo dokončit závod, což je dobré nejen pro mě, ale i pro tým a můžeme být spokojeni. Trošku jsem se trápil během prvního stintu se zahřátím pneumatik, během zaváděcího kola se objevila degradace. Prostřední stint nebyl špatný, dostal jsem se víc do rytmu. Ke konci se pocit ještě zlepšil a bylo dobré dokončit můj první závod! Chci poděkovt fanouškům, že dali týmu šanci, patříme sem.

Kamuj Kobajaši, nedokončil
Je škoda dokončit sezónu předčasně, ale bohužel se to stalo. Ucítil jsem divné vibrace a o pár kol později byl vůz neovladatelný, takže jsme se rozhodli vůz odstavit. Do té doby do byl solidní zvod, měli jsme rychlost a užíval jsem si to. Celkově to byl pozitivní víkend a jsem potěšen pokrokem týmu - nebylo to lehké, ale děkuji fanouškům za neustálou podporu a díky také všem v týmu.

Cedrik Staudohar, šéf podpory renaultu
Co se předchozích dvou dnů týče jsme neměli problém s motorem a během závodu jsme mohli naplno využít celý potenciál. Will během svého prvního závodu zajel dobře a bylo dobré ho vidět proti Alonsovu Ferrari na rovince. Je škoda, že Kamuj nemohl dojet do cíle, ale jen být tady je pro tým skvělý úspěch a snad jim to pomůže pro rok 2015.

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení týmů po závodě v Abú Zabí: Pro Hamiltona tento titul znamená víc než ten první

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 24.11.2014 10:06 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Hamilton vyhrál finále v Abú Zabí a má titul!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud