"Řízení vozů F1 nikdy nebylo jednodušší" - dobrá vizitka vrcholné třídy motorsportu?

Petr Hlawiczka, 11. září 2014, 06:40 Google+

Příští rok se na start závodů F1 postaví ve věku 17 let Max Verstappen, který včera s vozem Toro Rosso ujel 400 km potřebných pro získání super-licence. Podle Christiana Hornera by v tom neměl být žádný problém, vozy F1 nejsou pro řízení totiž tak náročné jako v minulosti.

Počet komentářů:  12 komentářů (Poslední 17.09. 10:13) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Podle šéfa Red Bullu otázka věku nerozhoduje: "Myslím, že když jste dostatečně rychlý, pak jste dostatečně staří. Velmi zřídka se objeví talent, který by měl právo na místo ve Formuli 1. Viděli jsme to u Kimiho, viděli jsme to u ostatních pilotů, kteří dělali pokroky velmi rychle.

Verstappen je celkem jasně velký talent. Podle mě letos vidíme, že vůz Formule 1 je po změně pravidel zřejmě tak jednoduchý na řízení, jako ještě nikdy, což velmi usnadňuje přechod z nižších formulí. Nejsou tam taková přetížení, zátěž na pilota a fyzické požadavky," vysvětluje Horner.

"Viděli jste postup Daniila Kvjata, který skočil z GP3 do F1 a který si vede ohromně dobře. Myslím si tedy, že to nám v Red Bullu dodalo veškerou tu důvěru. Verstappen je očividně obrovsky talentovaným mladíkem. Účelem Toro Rosso je rozvíjet mladé talenty a poskytnout jim příležitost. Proto je logické, že mu ji dáme."

Je ale pro F1 dobrým vysvědčením, že je jízda s monopostem tak snadná?  "Formule 1 je vrcholnou disciplínou motorsportu a její piloti by měli být lidé, kteří inspirují, měli by mít kvalifikaci. Myslím, že by to mohlo vést k nekonečným diskusím: zaslouží si někdo velmi talentovaný místo v F1?" reaguje sportovní ředitel Mercedesu Toto Wolff.

"Viděli jsme to v minulosti například u Kimiho Räikkönena. Myslím, že [Verstappen] si zřejmě zaslouží místo v F1, protože prokázal velký talent v nižších kategoriích - v motokárách a v F3," pokračuje Wolff.

horner
Podle Christiana Hornera je řízení současných vozů F1 nejjednodušší v historii
(foto: Red Bull Racing)

Vysoké výkony vozů v F1 představovaly pro chlapce ještě nedávno významné omezení. "Já jsem testoval vůz F1 v 17 letech. Z jízdního pohledu jsem byl připravený, ale cítím, že tehdy existovalo fyzické omezení," vzpomíná lídr šampionátu Nico Rosberg.

"Šlo o velké omezení, protože jsme stále měli V10, hodně přítlaku - nevím, jestli více než teď, ale přilnavost pneumatik byla vyšší. To pro mě tehdy v 17 letech bylo velkým omezením. Ale dnes to je fyzicky o něco jednodušší, takže to pomáhá," popisuje německý pilot.

Další mladík - Jules Bianchi - se ve věku Maxe Verstappena na F1 necítil: "V 17 letech jsem připravený nebyl. Šlo o můj první rok ve Formuli Renault 2.0, takže určitě nemůžu říci, že jsem byl připravený. Dělal jsem chyby, a když v předchozích kategoriích děláte chyby, nemůžete být na F1 připraveni."

Francouz by uvítal, kdyby nároky stouply: "Bylo by to dobré. Nemám s tím problém. Určitě nejsme na konci závodu úplně mrtví, stále máme energii. Možná by to pro lidi venku bylo lepší, kdyby viděli, jak po vystoupení z vozu padáme - nevím, co se jim líbí. Ale určitě to tak momentálně není, takže bychom to mohli vylepšit. Jo, pojďme do toho."

pokrok - volant
Srovnání volantů Mercedesu: přibylo techniky, ubylo fyzických nároků na jezdce (foto: Daimler AG)

Zkušený harcovník F1 Felipe Massa dodává: "Pro mě to ve 20 letech bylo příliš brzy. Fyzicky to tehdy bylo mnohem těžší než teď. nyní bych řekl, že je závod z fyzického pohledu velmi jednoduchý, což usnadňuje mladým pilotům učení se a pochopení. Ale tehdy to bylo z fyzického hlediska mnohem náročnější."

Podle Brazilce náročnost nebyla dána jinou úrovní aerodynamického přítlaku? "Je to dáno především dotankováváním. To je první věc. A tehdy jsme měli u pneumatik mnohem vyšší přilnavost. To jsou podle mě dvě věci, které ztěžují řízení vozu: více přilnavosti a dotankovávání, kdy ve voze máte neustále nanejvýš 60 či 55 kg paliva. Většinu kol byly mnohem rychlejší. Proto to bylo z fyzického hlediska mnohem náročnější?"

Více práce mají letos piloti kvůli novým pohonným jednotkám a pokročilejším systémům pro rekuperaci kinetické energie (ERS). "Nepochopte nás špatně, auta nejsou na řízení jednoduchá. Stále jsou velmi výkonná, stále jde o náročnou práci... Chtěl bych více: čím rychleji jedou, tím si to více užíváme - jsme závodní pilot. Dejte nám o 200 koní více a více přilnavosti, my to vezmeme. Chceme však opravdu dobré závodění," dodává Romain Grosjean z Lotusu.

Vytisknout

Diskuze: "Řízení vozů F1 nikdy nebylo jednodušší" - dobrá vizitka vrcholné třídy motorsportu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 12, poslední 17.09.2014 10:13 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 12 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Jak Ecclestone vyrazil v Monze Dennise z jednání Strategické skupiny F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud