Hockenheimring poprvé s 2 DRS zónami: Jaké technické výzvy čekají na týmy? + video

Petr Hlawiczka, 17. července 2014, 00:00 Google+

O víkendu se sezóna Formule 1 přehoupne do své druhé poloviny, čeká nás její 10. podnik: Velká cena Německa, kterou bude tentokrát hostit Hockenheimring. Jaká je jeho konfigurace a jaké technické výzvy na piloty a techniku čekají?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 21.07. 10:47) Napište svůj názor
GP Německa (Hockenheim)

GP Německa (Hockenheim) | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Okruh nedaleko německého Hockenheimu, na který to je z Prahy kolem 500 kilometrů, se v hostování Velké ceny Německa střídá s Nürburgringem, kde se jelo minulý rok. Na vítěze tentokrát čeká kolo o délce 4 574 m, které během závodu bude muset ujet celkem 67krát - což dohromady činí 306,458 km.

Trať obsahuje 17 zatáček: 10 pravotočivých a 7 levotočivých, jezdí se ve směru hodinových ručiček. I přes své zkrácení od roku 2002 pro jezdce a inženýry stále představuje zajímavou výzvu z hlediska nastavení - nachází se na ní velmi dlouhá rovinka, ale také velmi pomalá závěrečná část (Motordrome) na stadionu. Průměrná rychlost minule dosahovala 219 km/hod, zatáčky se projížděly kolem 149 km/hod - mírně nad průměrem sezóny.

První polovina kola je velmi rychlá - začíná to první zatáčkou, v níž piloti bez brzdění pouze na chvíli povolí plyn. Po další trojici zatáček následuje dlouhá rovinka, resp. velmi mírná zatáčka "Parabolica. Jezdci v ní bez problémů uhánějí přes 14 vteřin na plný plyn - od výjezdu ze zatáčky č. 2 to představuje vzdálenost přes 1 100 m, čímž se řadí mezi nejdelší rovinky v sezóně po bok Číny či Abú Zabí.

V tomto místě se bude v závodě nacházet druhá DRS zóna (začíná 260 metrů za zatáčkou č. 4) - FIA letos nově přidala první DRS zónu 60 m za první zatáčku. Časové odstupy mezi vozy se měří 125 m před první zatáčkou (DRS 1) a na výjezdu ze 4. zatáčky (DRS 2).

mapa
Mapka okruhu (zdroj: FIA)

Druhá DRS zóna je zakončená ostrou vlásenkou, na jejímž konci by monoposty mohly dosahovat maximální rychlosti až 340 km/hod s otevřeným zadním křídlem - ideální místo pro předjíždění, v neděli zde budeme určitě svědky častých výměn pozic.

Následuje pomalejší část se středně rychlými zatáčkami, kde je důležitá stabilita při brzdění a dobrá trakce, zejména na výjezdu z dvojité poslední zatáčky před cílovou rovinkou.

Týmy volí střední aerodynamický přítlak na svých monopostech. Zadní křídla vozí podobná těm z Melbourne, ze Sepangu, Bahrajnu či Barcelony - prioritou jsou rychlé části. Podobně je nastavováno přední křídlo, zejména s ohledem na zatáčky č. 7, 10 a 12.

Obrubníky nejsou problémem, v zatáčkách nejsou vysoké. Horší je to s poměrně vysokou hrbolatostí dráhy, zejména v zatáčkách č. 2, 6 a 17. Na opotřebení kluzné desky si je třeba dát pozor v rychlé Parabolice. Obecně je vyžadován stabilní vůzu při rychlých změnách směru v zatáčce š. 4 a 5, což je možné dosáhnout kombinací aerodynamického vyvážení a nastavení zavěšení.

Motory zde dostávají pořádně zabrat, jde (po Kanadě, Silverstone a Rakousku) o čtvrtý okruh za sebou, který klade velký důraz na jejich výkon. Piloti tráví díky čtyřem rovinkám 65 % kola s plynem na podlaze.

Pod obzvlášť velkým tlakem tedy bude motor s vnitřním spalováním (ICE), turbo a MGU-H, protože piloti třikrát přesáhnout rychlost 290 km/h a dvakrát přes 300 km/h během první dvou třetin kola.

pocasi
Předpověď počasí slibuje teplo a v neděli déšť
(zdroj: formula1.com)

Na rozdíl od Silverstone jsou rovinky spojeny pomalými až středně-rychlými zatáčkami jako je Hairpin či část na starém stadionu. Proto je rekuperace energie při brzdění relativně snadná, což je dobrou zprávou pro spotřebu paliva, jehož množství je letos omezeno na 100 kg na závod. Jinak okruh patří kvůli pomalým zatáčkám a dlouhým rovinkám z pohledu spotřeby k těm nejnáročnějším.

Kvůli zátěži budou všechny součástí pohonné jednotky velmi horké. K výzvě spojené s chlazením přispějí také očekávané vysoké okolní teploty. Týmy proto nasadí odlišné konfigurace chlazení a jiným způsobem využijí i jednotlivé součásti pohonných jednotek.

Z pohledu náročnosti na jednotlivé části pohonných jednotek je Hockenheim hodnocen následovně
(1 - nejsnazší, 5 - nejtěžší):
- motor s vnitřním spalováním : 4
- MGU-K: 4
- MGU-H: 4
- baterie: 4
- spotřeba paliva: 3
- rekuperace energie: 4

soucasti pohonnych jednotek
Stav jednotlivých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Německa

Renault hovoří o mix & match systému, v němž využívá komponenty v různých fázích jejich životního cyklu. Velká cena Německa bude dobrou přípravou na velmi horký závod v Maďarsku, který následuje o týden později.

Na Hockenheimu se očekává, že budou mít navrch vozy s motory Mercedes. Renault tam ale míří poměrně dobře naladěný: "Naše sebevědomí posílil nový software, který jsme testovali minulý týden v Silverstone, a nové palivo Totalu by mělo přispět k dalšímu zvýšení výkonnosti na kolo," uvádí Rémi Taffin, šéf traťových činností francouzského dodavatele pohonných jednotek.

Total pro Renault Sport F1 vyvinul také speciální chladicí kapalinu, aby zajistil optimální fungování chladicího systému, zejména v oblasti stěn spalovací komory a ložisek turba. Složení tohoto produktu pomáhá zabránit korozi speciálních slitin, které se používají při výrobě některých částí motoru Energy F1-2014. Dále brání tvorbě dutin (tzv. kavitace), jež mohou mít velmi destruktivní účinky.

brzdy
Údaje o brzdění do všech zatáček na okruhu (zdroj: Brembo)

 

Hockenheim je na brzdy středně, kritická je správná volba velikosti brzdových kanálků pro optimální provozní teplotu brzd. Celkově na brzdovém pedálu jezdci stráví v 7 místech 13 % času.

Nejtvrději se brzdí do vlásenky č. 6, kde musí na 125 metrech za 2,65 sekundy zpomalit z rychlosti přesahujících 318 km/hod na 55 km/hod. Na brzdový pedál musí vyvinout tlak 130 kg, přičemž na ně působí přetížení 5,42 G. Brzdový výkon v této zatáčce dosahuje 2 125 kW.

Pirelli do Německa veze díky jemnému asfaltu super-měkkou a měkkou směs, tedy to nejměkčí, co může ze svého portfolia nabídnout. Novinkou bude jízda bez FRIC zavěšení, což by se mohlo projevovat vyšším opotřebením pneumatik. Kvůli tomu budou muset týmy možná ve svých strategiích sáhnout po třech zastávkách místo plánovaných dvou - více budeme vědět po pátečních trénincích. Vše ale může změnit déšť, který meteorologové předpovídají na neděli.

Boxová ulička zde měří 303 m a ztráta za její průjezd v čase na kolo představuje 17 vteřin. Safety car od roku 2002 vyjížděl pouze dvakrát (2004 kvůli postartovní kolizi, potom kvůli nehodě v roce 2008). Pravděpodobnost jeho nasazení je nízká: 29 %


Fernando Alonso startuje do závodu na Hockenheimemu v roce 2012 (zdroj: Youtube)

Rekord na Hockenheimu drží pilot Lotusu Kimi Räikkönen, který v závodě zvládl kolo za 1:13,780 min. Před dvěma lety zde domácí Michael Schumacher s Mercedesem za tímto časem ve svém nejrychlejším čase zaostal o více než 5 sekund (1:18,725 min).

 

Údaje z roku 2012 (loni se závodilo na Nürburgringu)

Tréninky
   nejrychlejší čas 1. tréninku: 1:16,595 (Button)
   nejrychlejší čas 2. tréninku: 1:27,476 (Maldonado)
   nejrychlejší čas 3. tréninku: 1:16,014 (Alonso)

Kvalifikace
   Q1: 1:15,693 (Räikkönen)
   Q2: 1:37,365 (Hamilton)
   Q3: 1:40,621 (Alonso)

Nejvyšší naměřená rychlost: 319,9 km/hod (Vergne, 3. trénink)

 

Přes 440 fotografií z poslední Velké ceny Německa v Hockenheimu si můžete prohlédnout zde. Tehdy se jí ještě účastnily vozy HRT, Michael Schumacher či Heikki Kovalainen.

Vytisknout

Diskuze: Hockenheimring poprvé s 2 DRS zónami: Jaké technické výzvy čekají na týmy? + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 21.07.2014 10:47 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

model

Michal Antonický - tvůrce papírových formulí

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud