Whiting o titanových blocích v podlaze - nikoliv kvůli jiskrám

toro rosso str8

toro rosso str8 | foto: Scuderia Toro Rosso

Formule 1 zvažuje, jak se zatraktivnit. Jedním z návrhů je, že by se do podlahy přidaly titanové bloky, od kterých by na nerovnostech odlétávaly jiskry. Co k tomuto tématu říká Charlie Whiting?

"Pro vysvětlení: deska je dlouhým kusem dřeva, kluzné bloky jsou kousky kovu v desce. Dříve se kluzné bloky dělaly z těžkých kovů. Toto řešení bylo hodně odolné na opotřebení, kluzné bloky byly umísťovány na ta místa v desce, kde se měří její výška. Desky smí nominálně být 10 mm široké, ale nesmějí být užší než 9 mm. 

Avšak jejich měření provádíme jen na určitých místech. Týmy tedy dříve umisťovaly kluzné bloky právě na tato místa. Kov je však extrémně těžký a pokud by se jen malá část oddělila, mohlo by to být hodně nebezpečné. Dříve jsme ve Spa viděli dva defekty kvůli kouskům kovu, které byly v obrubníku a někdo na ně najel.

Návrh vyrobit je z titanu má tři aspekty: Zaprvé, je to bezpečnější, protože pokud by se z nějakého důvodu oddělily, váží asi třetinu váhy dřívějšího řešení. Zadruhé, titan se opotřebuje asi 2 až 2,5 krát rychleji než v současnosti používaný kov.


Takto vypadá podlaha aktuálních vozů F1 (zdroj: Pirelli)

Auta by tedy musela jezdit o trošku výš, aby se zabránilo nadměrnému opotřebení. Týmy by tak nebyly schopny s nimi tolik "škrtat" o zem, jako tomu bývalo dříve. A zatřetí, viděli bychom mnohem více jisker, než dříve. Někteří lidé si myslí, že by pak podívaná vypadala lépe."

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu