Newey: Vylepšení vozů je letos mnohem méně, navíc jsou pouze kosmetická

Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Technický ředitel Red Bull Adrian Newey poukazuje na to, že vylepšení letošních vozů jsou kvůli přísnějším pravidlům spíše jen kosmetická. Trend potvrzují také zástupci FIA.

Frustrovaný špičkový aerodynamik Newey si již několikrát stěžoval na příliš velká omezení v pravidlech. Letos je podle něj situace ještě horší.

"Podívejte se na vylepšení, která se objevila v prvních šesti závodech. Je jich mnohem méně, než minulý rok - a většina z nich je pouze kosmetická," popisuje hlavní konstruktér Red Bullu, který po katastrofálních předsezónních testech předvedl velké zlepšení a nyní mu v šampionátu už patři dokonce druhá příčka.

"Pozorujeme detaily, jako jsou křidélka nad difuzorem [tzv. monkey seat], protože pravidla nám poskytují stále menší a menší prostor pro tvořivost," nese současnou situaci s nelibostí Newey, který se kvůli tomu v minulosti netajil touhou odejít z F1 a raději navrhovat jachty pro závody America's Cup.

Menší množství novinek zaznamenává i FIA. Jejich technický delegát Joe Bauer pro Auto Motor und Sport potvrzuje: "Nikdy dříve jsme neviděli tak málo nárazových testů."

newey
Red Bull X1, který Adrian Newey bez jakýchkoliv omezení s potěšením navrhnul
pro hru Gran Turismo 5 pro PlayStation 3 (foto: Red Bull Racing)

Větších změny uvidíme v Kanadě, kde týmy letos poprvé kvůli charakteristice Okruhu Gillese Villeneuva nasadí své balíky pro střední přítlak. V přechozích šesti závodech jezdily s vysokým přítlakem.

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu