Proč je pro Massu důležité, že už v Barceloně vyhrál + foto

Massa, Felipe

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Felipe Massa hovoří o nadcházející Velké ceně Španělska a o tom, proč je pro něj důležité, že se mu v ní už podařilo vyhrát. O charakteristice okruhu a připravenosti týmu promlouvá i šéf výkonnosti vozidla - Rob Smedley.

Williams míří do Barcelony jako šestý tým letošního šampionátu, což je pro něj po slibných výkonech v předsezónních testech spíše zklamáním. Felipe Massa dle svých slov přišel v úvodním závodu v Austrálii kvůli nezaviněné nehodě v první zatáčce o pódium, pak dojel dvakrát sedmý a naposledy v Číně po chybě v boxech jako patnáctý.

Ve Španělsku se tedy bude snažit o zlepšení svého letošního zápisu. "V Barceloně jsem už dříve vyhrál, což je důležité, protože to znamená, že si můžu závod užít o něco více. Vím, co je k vítězství na tomto okruhu zapotřebí, takže si můžu o něco více věřit, když na něm budu jezdit," tvrdí sebevědomě Massa, byť je jeho vítězství už je ale poněkud "fousaté" - tento úspěch zaznamenal před sedmi lety s Ferrari.

O požadavcích okruhu Brazilec říká: "Přítlak je ve Španělsku opravdu důležitý. Musíme tedy zajistit, že budeme mít správné nastavení aerodynamiky. Pracovali jsme na vývoji vozu v této oblasti. Barcelona je historickým místem, kam týmy vozí vylepšení. Ale protože to dělají všichni, jde o to, čí vylepšení povedou k největšímu rozdílu. Na opětovné závodění v Evropě se těším."

Ve Williamsu se letos sešel se svým bývalým závodním inženýrem Robem Smedleyem. To o okruhu, kde budou týmy o víkendu závodit, uvádí: "Španělsko je dobrým srovnáním. Týmy v Evropě dostávají příležitost přivézt další novinky, což uděláme také. Barcelona a následující dva či tři závody dobře napoví o tom, jak se bude vyvíjet zbytek sezóny a kdo od začátku sezóny učinil největší pokrok."

massa
Pro Felipeho Massu je důležité, že v Barceloně už v minulosti zvítězil; Williams přiveze několik novinek a na víkend je podle Roba Smedleyho dobře připravený (foto: Williams F1 Team)

"Týmy a piloti trať dobře znají, což znamená, že můžeme získat spoustu přesných dat o tom, jak vylepšení fungují. Toto poznání je také velmi užitečné pro továrnu - znamená to, že můžeme velmi přesně napodobit trať a podmínky.

Samotný okruh obsahuje velmi dobrou směsici dlouhých rovinek, rychlých zatáček jako ta třetí a některé techničtější a pomalejší části. Třetí zatáčka je důležité pro zvládání opotřebení - jde tedy o něco, co musí inženýři a piloti po celý víkend sledovat," vysvětluje Smedley.

Letos se před sezónou v Barceloně sice netestovalo, ale Williams z toho nemá obavy: "My se cítíme být na víkend připraveni a jsme zvědaví na to, jak si povedeme ve srovnání s našimi soupeři," dodává šéf výkonnosti vozidla.

 

Pod článkem si můžete prohlédnout fotografie z Massovy vítězné Velké ceny Španělska 2007.

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu