Nejlepší sektory a maximální rychlosti: Opět suverénní Mercedes a zlepšení Renaultu

Petr Hlawiczka, 19. dubna 2014, 14:00 Google+

ŠANGHAJ - NEJRYCHLEJŠÍ SEKTORY A MAXIMÁLNÍ RYCHLOSTI; Podrobnější pohled na výkonnost vozů prostřednictvím nejlepších časů v sektorech a maximálních dosažených rychlostí. Patrná je nadvláda Mercedesu a jejich pohonné jednotky, výborná aerodynamika Red Bullu, ale i zlepšení Renaultu.

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 23.04. 19:21) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

V Číně jsme se letos potřetí ze čtyř letošních podniků dočkali mokré kvalifikace s různou intenzitou deště, zatím jsme tedy svědky jednoho z nejmokřejších úvodu šampionátu v posledních letech. Než se podíváme na časy, stručně si připomeňme konfiguraci okruhu.

První sektor obsahuje nekonečnou první a zákrutu se zmenšujícím se poloměrem. Najíždí se do ní velmi rychle a skládá se ze dvou zatáček, piloti ji však projíždějí jako jednu. Hned po ní následuje levotočivá pomalá zatáčka, výjezd z ní je rychlý, je však třeba být opatrný zejména s těžším vozem. Hned za pátou zatáčkou, která se jezdí naplno, začíná druhý sektor.

Ten po velmi pomalé šesté zákrutě obsahuje jediné rychlé zatáčky okruhu: levotočivou sedmou a pravotočivou osmou, kde musí vůz dobře reagovat na změnu směru. Na piloty zde působí přetížení přes 4,5 G. Následuje dvojice levotočivých zatáček 9 a 10, na výjezdu je třeba opět zacházet citlivě s plynem, v minulosti jsme zde byli svědky několika smyků. Na krátké rovince před brzděním do pomalé jedenácté zatáčky prostřední sektor končí.

Třetímu sektoru dominuje dlouhá (1175 m) rovinka, na níž se najíždí s táhlé, otevírající se klopené zatáčky č. 13. piloti zde musí být na plynu trpěliví a zbytečně nezatěžovat pneumatiky. Na konci této rovinky se měří maximální rychlosti (speed trap). Uzavírá jí pomalá vracečka č. 14, na cílovou rovinku s druhou DRS zónou se najíždí přes středně-rychlou šestnáctou zatáčku. Piloti zde využívají maximální šířku obrubníku a koly se často dostávají až na umělou trávu.

Více technických informací o okruhu v Šanghaji včetně telemetrie a videa naleznete zde.


Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Suverénně si na vodě opět počínaly Mercedesy. Hamiltonovi se sice nepodařilo dát dohromady v Q3 všechny své nejlepší sektory - jinak by byl ještě o 0,371 s rychlejší - na první místo mu to však pohodlně stačilo.

Rosberg si kvůli chybnému zobrazení na volantu ve svém posledním ostrém pokusu myslel, že za svým maximem zaostává o 2 desetiny, proto na to tlačil a dopustil se chyby v poslední zatáčce. Ve skutečnosti však byl o 6 desetin rychlejší, mohl se vyhnout smyku a získat místo v první řadě vedle svého týmového kolegy. Dle součtu svých nejlepších sektorů mohl být dokonce až o 0,891 s rychlejší!

Renault vylepšil svůj motor (více zde) a údajný deficit stáhl ze 70 na 40 koní. Při dnešních rozhovorech s inženýry Lotusu mi stále dávali najevo svou frustraci ze svých pohonných jednotek - uznali však, že k pokroku z jejich strany došlo. Tým z Grove se blýskl ve třetím tréninku, v kvalifikaci zaujal postupem mezi nejlepších 10 Grosjean. Jak je vidět, zákazníci francouzského výrobce ztráceli především ve třetím sektoru s dlouhou rovinkou.

Ze zlepšení dokázal těžit Red Bull, jehož piloti se dokázali vklínit mezi Mercedesy. Ricciardo letos potřetí Vettela porazil, v součtu nejlepších sektorů by ale teoreticky skončil o 31 tisícin za mistrem světa.

sektory
Nejrychlejší sektory a jejich součet (teoreticky nejlepší čas)

Vozy Red Bullu byly nastaveny na vyšší přítlak, s nímž souvisí i vyšší odpor. Proto byli na rovinkách nejpomalejší - čidlo jim naměřilo o 20 km/h méně než továrním Mercedesům. Efektivitu aerodynamiky ale mají přinejmenším na úrovni Mercedesu. Opačná je situace například u Caterhamu: na rovinkách byl nejlepším zákaznickým týmem Renaultu, přesto z Q1 nepostoupil.

Zákaznické týmy Stříbrných šípů obsadili prvních šest příček, ze "zbytku světa" si vedl nejlépe Sutil s pohonnou jednotkou Ferrari 059/3 za zády: byl jen o 5,1 km/hod pomalejší.

Všimnout jsme si mohli dobré výkonnosti přechodných pneumatik Pirelli, na nichž Bottas v tom nejprudším dešti dosáhl 316 km/h. Při jízdě v plné rychlosti odvádějí 25 litrů vody za sekundu (pneumatika do deště až 65 l/s).

rychlosti
Maxímální rychlosti (v km/h)

Hranici pro přechod z mokrých pneumatik na přechodné tvořil čas kolem 1:56 min. Z toho vyplývá, jak Pirelli zapracovalo na svých mokrých pneumatikách, které jsou letos svou výkonností o něco blíže intermediálkám. Nedocházelo prakticky k žádnému opotřebení zadních pneumatik, lehká abraze se objevila pouze u některých týmů na předních pneumatikách.

Na závěr bych chtěl upozornit na to, že zítřejší závod má být suchý - po kvalifikaci však týmy nesmí měnit nastavení. Mohli bychom se proto dočkat mírného promíchání pole.

Papírově rychlejší je pro závod o 56 kolech strategie dvou zastávek: odstartovat na měkké sadě, její přezutí v 14. kole opět za měkkou a ve 28. za středně-tvrdou. Výhodnou alternativou se jeví start na měkkých, přezutí na středně-tvrdé v 12. a v 34. kole.

 

Počet využitých součástí pohonných jednotek
Před sobotními jízdami vyměnili u stájí Red Bull a Toro Rosso na svých pohonných jednotkách turba a motorgenerátory MGU-H, Marussie nasadily nové MGU-K. V posledním sloupci uvádím součet trestných bodů, které piloti letos obdrželi za své prohřešky na dráze.

motory

Vytisknout

Diskuze: Nejlepší sektory a maximální rychlosti: Opět suverénní Mercedes a zlepšení Renaultu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 23.04.2014 19:21 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Prohlášení týmů po kvalifikaci v Šanghaji: Alonso doufá, že budou mít na Red…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  5. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  6. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud