Průběh odvolácího soud s Red Bullem, argumenty obou stran. Mercedes žádá přísnější trest

Petr Hlawiczka, 14. dubna 2014, 06:50 Google+

Odvolací soud FIA dnes projednává kauzu Red Bullu, jehož jezdec Daniel Ricciardo byl diskvalifikován ze druhého místa úvodní Velké ceny Austrálie. Jak slyšení probíhá?

Počet komentářů:  78 komentářů (Poslední 16.04. 12:16) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Infiniti

Sdílejte článek

Do Paříže dnes překvapivě dorazili také zástupci Mercedesu (šéf elektroniky Evan Short), Williamsu (technický ředitel Pat Symonds) a McLarenu (ředitel technologií Filippo Sappia), jejichž svědectví mistrovskému týmu zřejmě moc nepomůže. Přítomní jsou i hlavní inženýr Lotusu Alan Permane s technickým ředitelem Nickem Chesterem a právní poradce Force Indie Leslie Ross.

Za Red Bull dorazili šéf stáje Christian Horner, technický ředitel Adrian Newey, ředitel inženýrů Paul Monaghan, projektový inženýr Jeff Calam, inženýr Renaultu David mart a tři právníci.

Mezinárodní automobilovou federaci reprezentují ředitel závodů Charlie Whiting, šéf pohonných ústrojí Fabrice Lom a také několik právníků. Hlavním soudcem je Harry Duijm z Holandska.

Průběh jednání
Jako první dostal prostor právník Red Bullu Ali Malek. Zpochybnil právo komisařů na odvolání Ricciarda kvůli nepřesnosti měření FIA. Rád by dokázal, že Ricciardo v žádnou chvíli nepřekročil maximální povolený průtok. Vše se točí kolem senzoru FF73, který podle Red Bullu nade vší pochybnost nefungoval správně. Podle Red Bullu neexistuje žádné pravidlo, které by k měření ospravedlňovalo využívání pouze čidlo FIA.

Právník FIA Sebastien Bernard poznamenává, že ve sportu ale může existovat pouze jeden oficiální měřící prostředek: "Pokud si bude každý měřit, jak chce, protože podle něj je oficiální měření špatné, budeme mít anarchii."

Shrnuje, jak probíhá kalibrace a jak se korigují odchylky v měření pomocí korekčního faktoru. Red Bull podle něj z tréninku už věděl, o kolik se čidlo odchyluje a jak velká je stanovená korekce, proto podle něj nebyl důvod neuposlechnout instrukce FIA.

V průběhu závodu Ricciardo - s výjimkou úvodních pěti kol - konstantně překračoval maximální povolený limit 100 kg/h. Jízdou za safety carem ušetřil palivo a pak tým přešel na záložní způsob měření - údajně pro to, aby získal nepovolenou výhodu.

prutokomer
Průtokoměr společnosti Gill Sensors v hlavní roli (foto: Gill Sensors)

Red Bull v Austrálii získával 4 desetiny sekundy na kolo
Do stáje z Milton Keynes se pak zakousl právník Mercedesu Paul Harris: "Nové důkazy svědčí o evidentně o tom, že to Red Bull udělal záměrně s vědomím, že porušuje pravidla, aby získal výhodu." Podle výpočtů Mercedesu díky tomu získával Ricciardo v každém kole 0,4 sekundy.

"Red Bull tvrdí, že jejich měření je lepší než měření FIA. Nejde vůbec o fyzické měření, ale o softwarový model. Na druhé straně pochybovali o tom, že má měření FIA prioritu. Vyvolává to dojem, že Red Bull se sám rozhodl řídit se měřením, které jim v dané situaci více vyhovuje.

Mohli se všichni řídit svým měřením? Pak se ptám, proč jsme se jím nemohli v Melbourne řídit my. Za těchto podmínek bychom byli ještě rychlejší. A co se stane potom? Může si každý donést své vlastní váhy, když nebude spokojen s vážením FIA?" ptá se právník Mercedesu.

Hlavní inženýr Red Bullu Paul Monaghan nesouhlasí s tím, že by průtokoměry poskytovaly konstantní odchylku při měření a že v Malajsii nepoužili stejný korekční faktor jako v Melbourne: "V Malajsii jsme motor provozovali za odlišných teplot než v Melbourne. Proto se tyto dva případy nedají porovnávat."

Na otázku FIA, jak moc byl Ricciardo podle něj v Austrálii znevýhodněn, odpověděl: "0,4 sekundy na kolo." Další dotaz směřuje k tomu, zda průtok paliva měří přímo. "Průtok vypočítáváme z různých měření: doby otevření trysek, vstřikované dávky, hustoty benzínu, teploty benzínu." Podle něj se přesnost tohoto měření pohybuje kolem +/- 1 %.

Harris to ihned komentuje: "Red Bull prezentuje čísla z výpočetního modelu, nikoliv data z přímého měření. Nikdo neví, jaké data do modelu vstupují. Záleží proto na výsledku měření. Pokud FIA dovolí všem týmům řídit se dle vlastních výpočtů, bude ve tmě."

Podle Red Bull se ale u Ricciarda nemohli řídit údaji z čidla ani po korekci, protože se tím dostávali do příliš velké konkurenční nevýhody. "Podle pravidel FIA jsme mohli přejít na záložní metodu, pokud senzor poskytuje nepřesná data," tvrdí Monaghan.

Tvrzení Loma, že se mohli držet měřením oficiálního průtokoměru jako v Malajsii, popírá s tím, že v Sepangu byly teploty o 20 °C vyšší, což mělo vliv na teplotu vstřikovaného paliva i uváděný průtok.

Na otázku, proč Red Bull nepoužil třetí průtokoměr, který měl nainstalovánv záložním šasi a který mohl poskytovat uspokojující hodnoty, Monaghan ale uspokojivě neodpověděl. Před Malajsií šasi poslali zpět do továrny v Milton Keynes a na jeho vyjmutí prý nepomysleli.

Na přetřes přichází korekční faktor. "Předpokládejme, že senzor poskytuje nesprávné hodnoty, které jsou upraveny o korekci. Pak by rozdíl mezi měřením FIA po korekci a naším vlastním měřením po celý závod zůstával stejný. Jenže v 37. kole došlo k významnému skoku v tomto rozdílu. Ale data dat z motoru, jako jsou teplota výfuků, hodnota lambdy, časování zapalování a teploty paliva, zůstávají stejná. Pokud bychom do motoru vstřikovali více paliva, data by se musela změnit. to je důkazem toho, že čidlo FIA a jeho korekční faktor pro závod v Melbourne byly špatné," popisuje Monaghan.

newey - horner
Adrian Newey a Christian Horner (foto: Red Bull Racing)

Specialista Renaultu David Mart uvádí, že dokáži počítat průtok velmi přesně a při třech různých teplotách odchylka nepřesáhla 0,4 %, jak se ostatně mohl ve Viry přesvědčit Fabrice Lom. Připouští ale, za extrémních podmínek by mohla dosáhnout 1,5 %. Během víkendu podle něj nikdo parametry jejich výpočetního modelu neměnil.

Právním Mercedesu nato argumentuje dokumentem s jasným pokynem FIA, která Red Bullu určuje pro měření korekční faktor ve výši 1,015 % pro závod, pokud bude čidlo vykazovat nepřesné hodnoty.

Právník Mercedesu se dotazuje Neweyho, jestli by souhlasil s tím, že by Force India či Lotus mohli ignorovat FIA, pokud by dospěli k názoru, že čidlo měří špatně. "Pokud by měly hodnověrné důkazy, pak ano." Následuje otázka: "Ignorovali byste také váhy FIA, kdyby podle vás byly špatné?" "Pokud by chyba v měření byla dostatečně velká, pak ano," odpovídá technický ředitel Red Bullu.

Důkazy FIA: Čidlo Red Bullu fungovalo bezchybně i v trénincích
Poté Lom vysvětluje, jak vypočítává průtok Renault: požadované množství paliva určuje čas, po který jsou otevřeny vstřikovací trysky. Z těchto parametrů počítají průtok jako funkci teploty a hustoty.

Podle něj se v Austrálii mezi tréninky změnil korekční faktor o 1,5 %, čímž došlo ke snížení průtoku. To ale výpočetní model Renaultu nevykazoval. Protože nevěděl, že se korekční faktor změnil. Podle Loma tedy čidlo u Ricciardo fungovalo bezchybně.

Pak přidává další důkaz: "V Melbourne v Ricciardově voze využívali čidlo FF73. V Malajsii šlo o zcela nové čidlo z odlišné výrobní dávky s číslem FF210. Oba senzory ukazovaly téměř identické hodnoty. Proto musíme předpokládat, že v Melbourne také fungovalo správně."

Na otázku, proč průtokoměr FIA skokově změnil ve 37. kole Velké ceny Austrálie svou odchylku z 1,3 na 1,8 %, Lom odpověděl: "Byl tam drobný výkyv, ale vrátilo se to zpět do výchozí pozice. V delším horizontu není patrný žádný schod." Později na požádání opět vysvětluje: "Vidím krátkodobý nárůst, nikoliv obecný."

Předvádí zajímavou tabulku, v níž je uveden průtok všech 58. kol u Ricciarda. Kromě 13. - 17. kola Red Bull neustále překračoval limit 100 kg/h. V prvních 12. kolech po safety-caru šlo o 100,5 - 100,8 kg/h, pak o 100,4 - 101,1 kg/h. V posledních čtyřech kolech závodu, kdy se bránil útoku Kevina Magnussena z McLarenu, se jeho průtok pohyboval kolem 101,0 - 101,1 kg/h.

ricciardo
Získá Daniel Ricciardo 2. místo a 18 bodů zpět? (foto: Red Bull Racing)

Pak ukazuje, jak by průtok vypadal po aplikování výpočetního modelu Red Bullu bez korekčního faktoru: hodnoty od 99,02 kg/h během safety caru po 103,37 kg/h v další fází závodu. Na otázku, proč si FIA vybrala za dodavatele firmu Gill Sensors, Lom vysvětluje: "Gill se ukázal být jedinou společností, která dokázala vyrobit ultrazvukový senzor v kvalitě potřebné pro fungování v závodním voze," tj. přesně i za silných vibrací.

Popisuje, jak Mezinárodní automobilová federace zajišťuje, aby byly korektní měřicí modely všech týmů. Jde o složitý validační proces. FIA v podstatě vyšle ke každému výrobci motorů svého softwarového experta, který zkontroluje software na testovací stolici na místě.

Na otázku právníka Red Bullu Maleka, kolik čidel se do současné doby pokazilo, Lom odpovídá: "Tři v Melbourne, čtyři v Sepangu, pět nebo šest v Bahrajnu. Problémy, které se objevily v Bahrajnu, byly identifikovány a opraveny.... Měřily buď přesně, nebo byly zcela mrtvé."

Zmiňuje se také o úpravách týmů, o nichž jsme nedávno psali (zde): "Přišli jsme na to, že v některých případech byly u instalovaných čidel provrtané závity tak hluboko, že došlo k poškození měřicí části."

Malek si pak stěžuje na záležitost z Bahrajnu, kde museli v druhém kvalifikačním pokusu Vergneho snížit průtok o 2,9 %, aby se udrželi v povolené zóně. Podle Loma šlo o nový případ, podle něj však irelevantní, protože FIA zkoušela nové softwarové spojení s měřením průtoku, což s předchozími případy nesouvisí. Neakceptuje ani argumenty dalšího právníka Red Bullu Lazaruse, že vždy byly v průměru pod limitem.

Do sálu je ve 13:30 hod povolán poslední svědek - šéf elektroniky Mercedesu Evan Short. Lazarus jej obviňuje z toho, že Red Bullu a soudu podsouvá falešné informace, když tvrdí, že stanovisko Red Bullu je matoucí, když si myslí, že měří lépe než čidla FIA. Short tvrdí: "Senzor poskytuje přímé měření, kalkulace týmů mohou být maximálně aproximací."

Lazarus chce vědět, co říká Mercedes na to, že Rosberg v kvalifikaci v Melbourne také překračoval povolený průtok paliva. Short se však brání tím, že ihned aplikovali korekční faktor FIA. Zpochybňuje přitom kompetenci Monaghana, který hned po prvním tréninku tvrdil, že čidlo musí být kvůli zaznamenanému zvýšení průtoků špatné, když data emise výfuků a další motorová data byla stejná. Ze své osobní zkušenosti uvádí, že konstantní data neznamenají, že čidlo měří špatně pouze pro to, že došlo k nárůstu průtoku.

renault
Vozy Red Bullu využívají pohonnou jednotku Renault Energy F1-2014 (foto: Renault Sport F1)

Odpoledne
Po přestávce obě strany opakují své argumenty a stanoviska. Právník Red Bullu Ali Malek shrnuje: "Nepožádali jsme o větší množství benzínu, senzor však ukázal na vysoký průtok navzdory našemu vlastnímu měření. K tomu došlo dvakrát ke konci prvního tréninku a podruhé ve 37. kole závodu.  Navíc k údajnému zvýšení průtoku nedošlo, jak ukazují motorová data. To je další důkaz špatné funkčnosti senzoru."

Lazarus obviňuje Loma, že nedokázal adekvátně vysvětlit nárůst průtoku ke konci svého líčení. "Ke zvýšení v tréninku nabídl pouze spekulaci. Na výkyvy v závodě neměl odpověď." Red Bull má pochybnosti o výpočtech FIA. Lom počítal pouze špičky, nikoliv průměry. Proto by podle něj došlo k překročení průtoku bez korekčního faktoru i při safety-car fázi, což není možné.

Právník FIA Sebastien Bernard poté hovoří o závaznosti technický směrnic, což dříve v tisku zpochybňoval Christian Horner. Mají vysvětlovat pravidla tak, aby jim každý rozuměl stejně. "Kdyby si je každý tým vysvětloval po svém, byli bychom jako na divokém západě. Všechny se držely instrukcí FIA. Proč vzal Red Bull právo do svých rukou?"

Vyzývá mistrovskou stáj, aby poskytla důkazy, že čidlo poskytovalo na konci prvního tréninku nepřesná data: "Pokud se rozhodnou nedodržovat instrukce rozhodčího, musí také poskytnou velmi dobré důkazy, že čidlo řádně nefungovalo. Jejich údajné důkazy mě nepřesvědčily." Ani restart ani instalace nové čidla v Malajsii nezměnily poskytované hodnoty. Odchylky byly dle Red Bullu dány rozdílnými teplotami.

Nelíbí se mu ani argumentace Red Bullu některými technickými směrnicemi: "Nemůžete si vybírat pouze třešničky. Pokud jsou podle vás některé technické směrnice relevantní, pak se musíte řídit všemi."

Mercedes žádá o tvrdší trest pro Red Bull
Právník Mercedesu v 15:30 připomíná svému soupeři loňskou nelegálním testu pneumatik, po němž Red Bull požadoval "tvrdší postih." Vzpomíná i na tankování BARu v roce 2005 a stop na tři závody s následným prodloužením na půl roku.

Tehdy se BAR také snažil svou nevinu obhájit softwarovým modelem, stejně jako nyní Red Bull. Rozdíl je pouze v tom, že v případě Red Bullu není dle pravidel tento výpočet možné použít. Podle Harrise je prohřešek Red Bullu ještě vážnější, protože "záměrně ignoroval instrukce pro závod." Navrhuje, aby soud potrestal tým ještě přísněji.

Jednání tímto končí a tajemník FIA Jean-Christophe Breillat oznamuje, že k vyhlášení rozsudku dojde nejpozději zítra a že zdůvodnění bude zveřejněno ke konci týdne. Delegace Red Bullu opouští sídlo FIA.

Vytisknout

Diskuze: Průběh odvolácího soud s Red Bullem, argumenty obou stran. Mercedes žádá přísnější trest

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 78, poslední 16.04.2014 12:16 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 78 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Mluvčí Schumachera vystoupila v televizi: Michael stále dělá pokroky, prognóza…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud