Kubica: Rallysport je hodně komplikovaný, Schumacherovi přeji brzké uzdravení

iM2, 5. ledna 2014, 17:30 Google+

V letošním roce se toho pro Roberta Kubicu hodně změní. Polák pojede v novém týmu, zatím se neví, kdo ho bude celou sezonu navigovat (na Jänneru je to Maciej Szczepaniak) a také pojede samozřejmě s novým autem. Před Jännerem se Polák pro německý rallye-magazin.de rozpovídal o tom, proč se pro letošní sezonu nevrátil zpět na okruhy a o dalším.

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 07.01. 10:15) Napište svůj názor
GP Turecka

GP Turecka | foto: Renault Sport F1

Sdílejte článek

Otázka: Roberte, jaké jsou vaše cíle pro Jänner Rally? 
Robert Kubica: Jsme tu proto, abychom testovali na Monte Carlo. Závody MS jsou mým hlavním cílem pro letošní rok. Je to poprvé, co pojedu s gumami s hroty a na to si musím dnes ráno teprve zvyknout. V autě mám dobrý pocit, i když jsem Fiestu na mokru ještě nikdy neměl příležitost otestovat. Chová se ale dobře a dává mi důvěru, speciálně v náročných podmínkách. Je zde pro mě hodně nových věcí: nový spolujezdec, nové auto, nové podmínky, nová rally, nové zkoušky.

O: Hodně se toho pro vás změnilo, také tým je nový. Co rozhodlo o přestupu k M-Sportu? 
RK: Bylo pro to hodně důvodů. S jistotou jsem hledal nejlepší řešení pro tento rok a chtěl jsem zároveň pokračovat s mým partnerem, společností LOTOS. Bez nich bych tu nebyl a díky nim jsem vloni mohl startovat s Citroënem. S LOTOSem jsem tedy chtěl pokračovat a v M-Sportu jsem viděl nejlepší možnost. Teď s tím jsem hodně spokojen a v autě se cítím dobře. Ve Fiestě jsem měl dobrý pocit hned napoprvé a mám jí rád. 

Kubica s Cliem R3 na Rally Monte Carlo 2010

O: V Macieji Szczepaniakovi máte nového spolujezdce, proč jste se pro něj rozhodl? 
RK:  Po rozchodu s Maciejem Baranem, se kterým jsem jezdil až do Španělské Rally, jsem musel najít řešení. Musím přiznat, že to pro mě nebylo nejjednodušší. Až doposud to hledání zabralo hodně času, ale role navigátora je hodně důležitá a není jednoduché najít tu správnou osobu. Nemám mnoho zkušenosti, ale moje výzva pro tuto sezonu je mocná. S Maciejem Szczepaniakem odjedu Jänner a pak se uvidí, co dál. Jestli spolu budeme i příští týden na testu na Monte-Carlo, pak si budete moci být skoro jistí, že spolu pojedeme celou sezonu. Ale doposud o tom nepadlo žádné rozhodnutí.

O: Jakou řečí se bude v autě komunikovat?
RK: Mluvíme polsky. V minulosti jsem měl také italské rozpisy a italské spolujezdce, ale nebylo to tak jednoduché. Wales Rally GB s italským spolujezdcem po roce s polským rozpisem byla enormně náročná. Se svou řečí se cítím o hodně lépe a když jedu zkoušky, tak musí informace do hlavy přicháze v dobrém rytmu a rychle a člověk nad nimi nesmí přemýšlet.

Zde vloni ve Španělsku - naposledy s Maciejem Baranem

O: Když jste měl tehdy tu nehodu, tak měl Walter Röhrl obavy o váš život. Jak jste na tento výrok reagoval?
RK: Bez komentáře. [krátká pauza] Vloni jsem měl pět nehod - žádná z nich se nestala proto, že bych jel nějak moc rychle. Důvodem ale bylo, že v rallysportu mám až moc málo zkušeností. Někteří lidé to nikdy nepochopí - u lidí, kteří nejsou ve sportu nijak angažováni, je to OK. Ale lidé, kteří v tomto sportu pracují, nebo pracovali, by měli popřemýšlet o tom, co ze sebe vydali. Protože většinou byli v přesně stejné situaci - jen to už zapomněli.

Kdybych měl dneska na testu nějakou nehodu, tak jsou hned na Youtubu nebo Facebooku videa - když měl někdo nějakou nehodu před 10 lety, tak se to nikdo nedozvěděl. Je to ale docela normální, pocházím z Formule 1, lidé znají mé jméno. Ve Francii je pěkné video ku příležitosti konce kariéry Sébastiana Loeba. Mluví se v něm o tom, kolik už má vítězství a kolika titulů dosáhl - ale nikdo se neptá na to, kolik potřeboval let na to, aby dosáhl tohoto absolutně TOP levelu. A bylo to osm nebo devět let. A já se v rallysportu angažuji teprve jeden rok.

O: Jak blízko jste byl návratu na okruhy?
RK: Zkraje loňského roku jsem musel učinit těžké rozhodnutí. Měl jsem slušné nabídky na okruhy a mohl jsem jezdit s dobrými auty. Kromě toho jsem úspěšně testoval také speciál DTM. Ale během těžké fáze mého života po té nehodě jsem hledal nové výzvy a věřím, že v rallysportu můžu být úspěšný. I když už nejsem nejmladší. Samozřejmě se musím ještě hodně učit. Úspěch je mixem tempa a zkušeností, druhé jmenované mi v této chvíli přijde možná ještě více důležité jak čistá rychlost.  

Je to náročný úkol, ale také skvělý pocit, když ho zvládnete. Rallysport je hodně komplikovaný. Zvenčí se to může zdát hodně jednoduché, ale pokud ho chcete provozovat na vyšší úrovni, tak to chce hodně času a zkušeností. Kdybych se vrátil zpět na závodní tratě, tak bych promarnil loňský rok, protože jsem pracoval opravdu hodně tvrdě na to, abych nalezl dobrý program a něco se naučil. 

Pocházím z okruhů, kde je hodně profesionální přístup, zvláště v F1. Potřeboval jsem tedy zajistit, že dostanu nejen dobrou příležitost, ale najdu také profesionální okolí, abych rozšířil svoje vědění a vedle všech soutěží MS mohl také hodně testovat. Jen tak se člověk posune dopředu, rallysport je také proto těžký, protože nemůžete trénovat každý den. Fotbaloví hráči cvičí každý den. Hráči tenisu také trénují každý den a je pro to důvod. Také v motorsportu je nejlepší v autě sedět tak často, jak je to jen možné. Člověk se rychleji vyvíjí a naučí se hodně věcí. To bylo mým cílem a díky sponzorům jsme pro mě mohli postavit na nohy pěkný program pro tuto sezonu. 

V roce 2012 si v rámci Rally du Var vyzkoušel také legendární C4 WRC

O: Momentálně všichni z motorsportu myslí na Michaela Schumachera. Jaká byla vaše reakce, když jste se o té nehodě doslechl?
RK: Samozřejmě to není jednoduchá situace. Byl jsem v hodně podobné situaci a ukazuje to, že se každý den může něco stát. Když jsem měl tu nehodu v rally autě, tak se lidé ptali, proč jsem něco takového vůbec dělal a říkali, že bych to dělat neměl. Ale když vás něco baví, tak je zcela přirozené, že to rádi děláte. Přeji mu vše nejlepší a držím palce, aby se zase uzdravil. Znám podobnou situaci a vím, že média mohou být v těžké fázi pro vás a vaši rodinu celkem otravná.

Tip: O tom, jak Robert Kubica v krásném souboji porazil Václava Pecha při soutěži ME na Jänner Rally v Rakousku si přečtěte zde. O tempu, které se v Rakousku jelo, si můžete udělat obrázek z přiloženého videa, posádka Kubica - Szczepaniak.

Vytisknout

Diskuze: Kubica: Rallysport je hodně komplikovaný, Schumacherovi přeji brzké uzdravení

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 07.01.2014 10:15 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Toro Rosso

Toro Rosso je při přípravě nového vozu pod tlakem

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud