Čím je zajímavý okruh v Šanghaji? Shrnutí technických výzev a parametrů (+ video)

Petr Hlawiczka, 11. dubna 2013, 06:25 Google+

Týmy Formule 1 jsou již v Číně, kde nás čeká třetí díl letošního seriálu mistrovství světa. Jak vypadá okruh v Šanghaji, jaké jsou jeho výzvy a technické parametry?

Počet komentářů:  15 komentářů (Poslední 11.04. 14:26) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

V nedělní Velká ceně Číny čeká na závodníky 56 kol, tj. 305,066 km. Jedno kolo měří 5451 m a  krom zajímavé směsice zatáček - první například dosahuje 270 ° a neustále se zužuje - a nabízí také 1175 metrů dlouhou rovinku.

Trať není hrbolatá a během víkendu časy díky pogumování vždy rychle klesaly. S jízdou přes obrubníky zde nejsou problémy. Týmy proto mohou volit nižší světlou výšku, což pomůže zmírnit deficit McLarenu, který na počátku sezóny 2013 zůstává daleko za očekáváními, podobně jako i Sauber či Williams.

V Šanghaji obvykle panuje chladnější počasí než v Malajsii. Předpověď slibuje jasno až polojasno a o něco nižší teploty: po celý víkend by neměly příliš překročit hranici 23 °C. Teploty zde dosahují širokého rozpětí +/- 10 °C. Jaké to má důsledky? Chladnější teploty nahrávají vyššímu výkonu motoru, s tím však stoupá spotřeba paliva, inženýři si na ní proto musí dávat pozor, aby ho piloti nebyli nuceni brzy šetřit (jako například Mercedes v předchozím závodě).

S chlazením monopostů by týmy mít problémy neměly, proto se setkáme s menšími otvory na vozech a zřejmě zmizí i některá žebrování v karosériích. Vítr má velký vliv na jejich chování ve druhém sektoru, který jako jediný obsahuje středně-rychlé a rychlé zatáčky, a také na maximální rychlosti na zadní dlouhé rovince ve třetím sektoru.

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Vozy jezdí s vyšším aerodynamickým přítlakem, který je důležitý kvůli kombinaci těch pomalejších zákrut. Z celkového počtu 16 jich je 9 pravotočivých, 7 levotočivých - jezdí se ve směru hodinových ručiček. Průměrný poloměr zatáčky zde činí 136°, průměrná rychlost jejich průjezdu 145 km/hod. Průměrná rychlost na kolo se dosahuje v kvalifikaci 204 km/hod, ta maximální s aktivovaným DRS až 322 km/hod.

Ideální místo pro předjíždění - dlouhá rovinka mezi zatáčkami č. 13 a 14 - zahrnuje také první DRS zónu. Piloti zde mají sešlápnutý plyn 17 - 18 sekund (20 % času kola), což pro zajímavost stačí malému letadlu ke vzlétnutí. Výzvou je skalibrovat motor a převodové poměry pro maximální zrychlování (umožňují kratší převody), aniž by byla narušena maximální rychlost (delší převody).

telemetrie
Telemetrie z průjezdu čínským okruhem (zdroj: Team Caterham F1)

Místo pro aktivovaní nastavitelné klapky zadního křídla začíná 752 m před zatáčkou č. 14 (cca 420 m za zatáčkou č. 13, stejně jako loni). Pilotům těsně pronásledující vůz před sebou tak před brzděním do prudké pravotočivé zatáčky poskytne výhodu v úseku necelých 625 m před sešlápnutím brzdového pedálu.

Druhá DRS zóna se bude nově nacházet také na startovní/cílové rovince, 98 metrů za zatáčkou č. 16. Obě zóny jsou nezávislé, časové odstupy se v případě první měří v zatáčce č. 12, v případě druhé 35 m před poslední zatáčkou okruhu. Přehled všech 36 DRS zón pro letošní sezónu najdete zde.

Pirelli přiveze měkkou (žlutá barva) a středně-tvrdou (bílá) směs, stejně jako minulý rok. Mezi oběma směsmi je rozdíl kolem 0,5 s/kolo. Limitujícím faktorem tentokrát budou na rozdíl od minulého závodu v Malajsii přední pneumatiky, resp. levá přední.

Pneumatiky jsou zde dost zatěžovány: okruh krom dvou delších rovinek a prudkého brzdění obsahuje 16 zatáček různých typů, přičemž v některých (7. a 8.) působí na gumy vysoké boční přetížení.

pocasi
Předpověď počasí (zdroj: formula1.com)

Piloti by kvůli nižším teplotám a méně drsnému povrchu měli stavět dvakrát až třikrát, což byla loni vítězná strategie Nica Rosberga. Loni vycházela dvouzastávková strategie o 7 s na závod rychleji, pilot však byl zranitelný v závěru na opotřebovaných gumách, o čemž by mohl vyprávět například Kimi Räikkönen. Bude zajímavé sledovat, zda se někdo letos kvůli měkčím směsím odváží sáhnout pouze po dvou zastávkách.

Boxová ulička na čínském okruhu měří 382 m, časová ztráta za její průjezd včetně zastávky představuje 21 vteřin. Riziko vyjetí safety-caru je poměrně vysoké: 38 %.

Brzdění po dobu 2,98 sec na vzdálenosti 123 metrů z rychlosti kolem 317 km/hod na 63 km/hod na konci rovinky před zatáčkou č. 14 vyžaduje výbornou stabilitu při masivním přetížení 6,11 G. Piloti v tomto místě musí na pedál vyvinout tlak o síle 174 kg, výkon brzd dle společnosti Brembo dosahuje 2 877 kW (více o ostatních zatáčkách zde).

Z pohledu brzd Šanghaj jinak není náročným okruhem, protože místa s prudkým zpomalením jsou od sebe dostatečně vzdálená. Brzdí se jen na 8 místech, 11 % času jednoho kola. Opotřebení brzd je zde střední, nároky na jejich chlazení průměrné.

kers
Plán využívání KERSu (zdroj: Williams F1 Team)

Jak je to v Číně s využíváním KERSu? Nejvýhodnější je ho aktivovat na čtyřech místech: na 0,8 sec při výjezdu ze zatáčky č. 4; na 0,7 sec na výjezdu ze šestky, na 3,2 vteřiny po 12. zatáčce a zbylé 2 sec z celkového limitu 6,7 sec na kolo při nájezdu na cílovou rovinku. KERS na této trati pomáhá vylepšit čas na kolo o 0,24 sec. Není to mnoho, ale pokud by měl tým F1 na vybranou, určitě by po něm sáhl.

Motory v Číně nedostávají zabrat tak jako na některých jiných okruzích, nároky na ně jsou nižší. Důraz je zde kvůli dvěma delším rovinkám kladen zejména na jejich čistý výkon. V tom jim nahrává nadmořská výška (10 m n. m.), vysoký tlak vzduchu (loni 1024 hPa) i nižší teploty a vlhkost (loni 35%).

Naplno se jede v kvalifikaci 56 % (49 % v závodě) jednoho kola, což je až anomálie vzhledem k výše zmíněné dlouhé rovince. Motory zde musí poskytovat optimální podporu v širokém spektru otáček, stejně jako při brzdění, což pilotům poskytuje stabilní zadní část v nájezdech do zatáček.

Spotřeba paliva je v Číně nižší: 2,45 kg na jedno kolo, tj. 64 litrů na 100 km. Na startu závodu musí mít vozy natankováno 148 kg benzínu. Spotřeba 10 kg se ve výsledném čase projevuje zrychlením o 0,4 sec na kolo.

V pomalé druhé, třetí a čtvrté zatáčce, v nichž je důležité správná akcelerace z nízkých rychlostí, musí motor jemně poskytovat konzistentní krouticí moment. Na výjezdu za zatáček mají piloti problémy s trakční stabilitou zejména v zatáčkách č. 6 a 14.

Převodovka musí během jednoho kola 52krát změnit změnám rychlostních stupeň, v Šanghaji je vystavována střední zátěži.


Video: Loňský průjezd okruhem s Fernandem Alonsem (zdroj: Youtube)

Rekord okruhu v závodě zde zajel v roce 2004 Michael Schumacher: 1:32,238 min. Loni zde byl nejrychlejší Kamuj Kobajaši se Sauberem - 1:39,960 min.

 

Údaje z loňského závodního víkendu

Nejrychlejší časy
- 1. trénink: 1:37,106 (Hamilton)
- 2. trénink: 1:35,973 (Schumacher)
- 3. trénink: 1:35,940 (Hamilton)
- rozdíl P3 - P1: 1,166 s

- kvalifikace Q1: 1:36,198 (Pérez)
- kvalifikace Q2: 1:35,700 (Webber)
- kvalifikace Q3: 1:35,121 (Rosberg)
- rozdíl Q3 - Q1: 1,077 s
- rozdíl Q3 - P1: 1,985 s

Maximální rychlost: 325,9 km/hod (Pérez, 3. trénink)
Počet zastávek: 56

Fotogalerii z loňského závodního víkendu v Číně najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý okruh v Šanghaji? Shrnutí technických výzev a parametrů (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 15, poslední 11.04.2013 14:26 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 15 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull RB7

Marko: Red Bull už týmovou režii používat nebude

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud