Zkušený Alesi: Proč stížnosti na pneumatiky nemají smysl

Alesi, Jean

Alesi, Jean | foto: Pirelli

Bývalý pilot Formule 1 Jean Alesi obhajuje současné pneumatiky Pirelli a vysvětluje, proč nemá smysl si na ně stěžovat.

Italský dodavatel obutí vozu F1 se nedávno dostal pod palbu kritiky ze strany Red Bullu a jeho jezdců, kteří si stěžovali, že na nich se současným vozem nemohou jezdit naplno. Podporu ostatních týmů si však nezískali.

"Z pohledu pneumatik musí piloti najít nejlepší kompromis mezi výkonností a degradací. Přesně o tohle šlo ve Formuli 1 vždy," tvrdí pro NBC Alesi, který v F1 odjezdil 13 sezón za týmy Benetton, Ferrari, Jordan, Prost, Sauber či Tyrrell.

"Během své kariéry jsem závodil za různých pravidel týkajících se pneumatik a s různými dodavateli - i v éře kvalifikačních pneumatik. I když všechny měly své odlišné stránky, tak je Pirelli společností, která fanouškům dodává nejvíce zábavy.

Zatím jsme viděli dva fantastické závody. Jde přesně o to, co bylo požadováno - a podle mě přesně to, co sport potřeboval," popisuje bývalý pilot.

pirelli
Podle Jeana Alesiho nemá cenu si stěžovat na pneumatiky, piloti museli v F1 hledat kompromis mezi výkonností a jejich degradací vždy (foto: Scuderia Toro Rosso)

"Jednou z věcí, která se nemění, je to, že nejlepší týmy budou vždy nejúspěšnější, takže to nemá smysl si stěžovat, protože k tomu po právu dojde vždy, ať už máte jakákoliv pravidla," dodává Alesi, který na pneumatikách Pirelli závodil během své první plné sezóny za Tyrrell v roce 1990. Ve Velké ceně Spojených států na nich vedl téměř polovinu závodu, než ho předjel Ayrton Senna s McLarenem na Goodyearech.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu