Nové pneumatiky Pirelli mohou v sezóně 2013 opět zamíchat pořadím

GP USA (Austin)

GP USA (Austin) | foto: circuitoftheamericas.com

Podle sportovního ředitele Pirelli Paula Hemberyho mohou nové pneumatiky pro rok 2013 opět promlouvat do pořadí týmů a jezdců, podobně jako tomu bylo v první části letošní sezóny.

Vzhledem k tomu, že se pravidla přes zimu moc nemění, mnoho lidí očekává na počátku příštího roku podobnou výkonnost, jako tomu bylo na konci ročníku 2012.  Pirelli však vyvíjí nové pneumatiky, které by mohly opět na chvíli motat inženýrům hlavu a promlouvat do výsledků.

"Pneumatiky příští rok se budou od těch letošních lišit. Bočnice se budou trochu více prohýbat, což bude mít velký dopad na výkonnost aerodynamiky," varuje Hembery, který včera navštívil Brazílii s oznámením, že Pirelli bude dodávat své produkty pro jejich sérii sportovních vozů, v níž možná nastoupí i Rubens Barrichello.

Turbulence od zadních kol totiž míří přímo do difuzoru, což bude mít kvůli nižší vertikální tuhosti nových konstrukcí výraznější dopad na aerodynamickou výkonnost zadní části vozu při vyšších rychlostech. Krom vyšší hmotnosti nových pneumatik dochází i ke změně minimální hmotnosti v pravidlech - od roku 2013 bude zvýšena na 642 kg (více jsme o nových pneumatikách psali zde).

pirelli

"Myslím, že týmy se budou hluboce zabývat tímto rysem nových pneumatik. Jsem si jistý, že si lámou hlavu s tím, jak to například ovlivní zavěšení. Při testování jsme pozorovali, jak pneumatiky měnily v důsledku ztráty přítlaku chování vozů. Designéři se na to podívají," dodává Hembery pro O Estade de S. Paulo.

Diskuze:

Počet příspěvků: 18 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu