Zisky McLarenu rostou, loňský obrat závodního týmu přesáhl 5,3 miliardy korun

McLaren

McLaren | foto: McLaren

McLarenu se loni finančně dařilo: zaznamenal růst zisků o téměř 40 %.

Podle britského Daily Express zisky závodního týmu Formule 1 McLaren v roce 2011 vzrostly na 22,9 milionů liber (710 mil. Kč), tedy o 38 %. Obrat stoupl o 15,9 % na 172,3 milionů liber, což v přepočtu činí přes 5,3 miliardy korun.

Částečně to bylo dáno vyššími odměnami pro všechny F1 týmy a také obnovením několika sponzorských smluv, včetně té se společností Vodafone. Telekomunikační společnost měla zvýšit svůj roční příspěvek McLarenu o 15,5 % ze 40,5 na 46,8 milionů liber (1,45 mld. Kč).

McLaren svého zisku využil k výplatě dividend mateřské společnosti McLaren Group, kterou z poloviny vlastní bahrajnský fond Mumtalakat a ze čtvrtiny saudská skupina TAG a Ron Dennis. McLaren Group peníze využila na výstavbu továrny pro sportovní vozy, kterou poté za 50,1 milionů liber (1,55 mld. Kč) prodala sesterské společnosti McLaren Automotive.

Výsledky poukazují na to, jak velká je propast mezi špičkovými týmy a těmi, které se potácejí na chvostu startovního roštu. McLaren loni skončil v šampionátu druhý a jen jeho zisk se téměř vyrovnal celkovým ročním příjmům poslední Marussie.

mclaren
Radost týmu McLaren z posledního vítězství v Brazílii (foto: McLaren Mercedes)

Letošní sezónu tým z Wokingu sice zakončil vítězstvím v Brazílii, ale v šampionátu konstruktérů Ferrari na druhém místě nepřekonali, což je ve finančních výsledcích za rok 2012 bude stát nejméně 195 mil. Kč.

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu