Čím je zajímavý zbrusu nový okruh v USA a jaké jsou jeho parametry? (+video)

Petr Hlawiczka, 14. listopadu 2012, 15:50 Google+ Trať

O víkendu nás po pěti letech opět čeká Velká cena Spojených států, která se poprvé pojede na nově vybudované trati v texaském Austinu. Čím je zajímavá a jaké technické výzvy představuje pro piloty a týmy Formule 1?

Počet komentářů:  25 komentářů (Poslední 18.11. 18:41) Napište svůj názor
gp usa

gp usa | foto: circuitoftheamericas.com

Sdílejte článek

Předposlední velká cena sezóny 2012 zavítá na okruh navrhovaný německým architektem Hermannem Tilkem. Dráha se nachází 24 km za Austinem a pro diváky slibuje vzrušující zážitek. Sezóna stále není rozhodnuta: Fernando Alonso potřebuje dojet nejhůře čtvrtý, aby si uchoval naději na zisk titulu v posledním kole, bez ohledu na to, jak dopadne jeho sok Sebastian Vettel. Red Bullu však v neděli zřejmě již nikdo nezabrání v předčasném zisku Poháru konstruktérů.

Délka 12 - 16 metrů širokého okruhu dosahuje 5 516 metrů a nedělní závod vyhraje ten, kdo jako první absolvuje 56 kol, což představuje vzdálenost 308,896 km. Pojede se proti směru hodinových ručiček, což je k vidění pouze na dalších čtyřech místech: v Singapuru, v Koreji, v Abú Zabí a v Brazílii.

Tilke se při jeho návrhu inspiroval slavnými místy z jiných tratí: úvod připomíná Sennova esíčka z Interlagos, zatáčky 4 - 6 rychlou pasáž Maggots - Becketts - Chapel ze Silverstone, zatáčky 12 - 15 část okruhu klikatící se stadionem v Hockenheimu a vrcholy 16 - 18 známou složenou osmou zákrutu z Istanbulu.

Týmy v nastavení budou volit vysoké úrovně přítlaku, podobně jako minule v Abú Zabí - ne však absolutní maximum jako v Monaku. Přední křídlo se bude řídit zatáčkami 16 - 18, kde nesmí být auto moc nedotáčivé. Neznámou jsou zatím obrubníky, týmy proto nastavení doladí až na místě. Jako výchozí poslouží to z Abú Zabí.

image austin map 3d usgp
Mapa nového okruhu v Austinu se zvýrazněním výškových rozdílů (podklad: Tilke GmbH)

Jedenáct zatáček z dvaceti je levotočivých, zbylých devět pravotočivých. Austin obsahuje vskutku pestrou směsi velmi rychlých i pomalých zákrut, místa s prudkým brzděním i plynulých pasáže na sebe navazujících zatáček.

Dominantou dráhy je první zatáčka, kde musí jezdci hned po startu na vzdálenosti 280 metrů (z pole position) prudce stoupat (o 40,5 výškových metrů ve srovnání s nejnižším bodem), než naslepo zatočí doleva k rychlejšímu úseku.

Mezi 11. a 12. zatáčkou se nachází 1016 m dlouhá rovinka, na níž pojedou monoposty s naplno otevřenou škrticí klapkou po dobu 13 vteřin. Na ní se bude nacházet jediná DRS zóna - začínat bude 320 m za zatáčkou č. 11 - piloti tak s aktivovaným křídlem před brzděním ujedou 570 m. Časové odstupy pro možnost využití DRS se budou měřit 150 m před zatáčkou č. 10.

Na konci DRS zóny se budou měřit maximální rychlosti (tzv. speed trap), které by měly přesahovat 315 km/hod (s aktivovaným DRS, 305 km/hod bez něj), přičemž po 2,5 sekundy před brzděním budou točit maximální otáčky.

Šest zatáček se projíždí rychlostí pomalejší než 100 km/hod: v 1., 11. a 12., které ohraničují půdorys dráhy, bude rychlost padat až k 80 km/hod a motory budou točit kolem 9500 ot/min. Ve stejném počtu zatáček rychlosti přesáhne 250 km/hod. Nejvyšší boční přetížení budou piloti zažívat ve třetí (3,7 G) a ve čtvrté zatáčce (4,1 G).

Průměrná rychlost na kolo by se měla dle simulací pohybovat kolem 205 km/hod v kvalifikaci a 196 km/hod v závodě. Naplno se pojede 60 % (v závodě 57 %) vzdálenosti (48 % času) okruhu.

austin track
Některé zatáčky připomínají slavná místa z jiných světoznámých okruhů
(foto: Circuit of the Americas)

Výrobci motorů strávili testováním svých agregátů v rámci přípravy motorových map pro tento podnik více než dvojnásobek času toho, co obvykle, tj. čtyři dny strávené provozem na dynamometrů a simulacemi.

Na startu závodu budou muset mít vozy natankováno přes 142 kg paliva a piloti budou začínat s jedním z nejtěžších vozů v sezóně: podobně jako v Melbourne či v Abú Zabí. Spotřeba na jedno kolo činí 2,8 kg, což je hodně.

Nízké teploty sice vyváží poměrně vysokou nadmořskou výšku a převýšení, ale okolní vlhkost a klikatý první a poslední sektor, kde piloti střídavě brzdí a přidávají, spotřebu zvyšují. Deset kilogramů paliva se zde projevuje zpomalením o 0,39 s/kolo.

Vysoká převýšení podobně jako v Indii dost zatěžují vnitřní součástky motoru, jelikož úroveň maziva v systémech při nich stoupá a klesá. Týmy s tím však neočekávají žádné problémy - vždyť už mají dostatek zkušeností letos nejen z Indie, ale i ze Spa.

Převodovku čeká 58 přeřazení na kolo, během závodu změní převodové poměry celkem 3248krát.

pocasi
Předpověď počasí pro Austin
(zdroj: formula1.com)

Brzdit se bude na deseti místech, z toho na čtyřech prudce. Přívod vzduchu k nim bude muset být optimalizováno tak, aby na konci dlouhé rovinky před brzděním do zatáčky č. 12 nebyly příliš studené, v následující technické pasáži se však nesmí přehřát. S jejich opotřebením nebudou problémy.

Pirelli do USA veze to nejtvrdší, co má: středně-tvrdou (bílá barva) a tvrdou (stříbrná) směs. Tuto kombinaci jsme již letos zažili v Malajsii, v Belgii a v Itálii. Jedná se o opět velmi konzervativní volbu, vzhledem k neznámé, kterou představuje nová trať, však italský dodavatel raději sází na jistotu.

Měkčí z těchto dvou směsí by měla být v kvalifikaci o 0,8 s/kolo rychlejší a vydržet 20 kol, tvrdá směs o třetinu více. Pirelli týmům v pátek poskytne pro každý vůz jednu sadu tvrdých pneumatik navíc, aby ujely více kol, nasbíraly více dat a američtí diváci měli co sledovat.

Dráha během víkendu zažije dramatický vývoj a časy budou padat dolů, dle simulací se v kvalifikaci očekávají časy kolem 1:38 min, v závodě 1:42 min.

Ve svých strategiích většina týmů sáhne opět nejspíše k jedné zastávce, která na papíře vychází o tři sekundy rychleji než dvě zastávky. Částečně k tomu přispívá krátká boxová ulička - čas kola se zastávkou je jen o 16 s vyšší než letmé kolo bez zajížďky k mechanikům.


Video: Komentovaný průzejd okruhem s Jermomem D'Ambrosiem
(zdroj: Circuit of the Americas/Youtube)

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý zbrusu nový okruh v USA a jaké jsou jeho parametry? (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 25, poslední 18.11.2012 18:41 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 25 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

Villeneuve: Alonso je nejlepší, Vettel ještě stále není vyspělý - chová se jako…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud