V Indii přezul Red Bull Vettela za 2,6 sekundy, Grosjean a Kobajaši s nejdelšími stinty

Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

INDIE - PŘEHLED STINTŮ A ZASTÁVEK V BOXECH; Kralování McLarenu v boxech přerušil v Indii Red Bull, který vítězného Vettela přezul za 2,6 sec. Romain Grosjean s Lotusem a Kamuj Kobajaši se Sauberem na tvrdé směsi pneumatik Pirelli odjeli 60 % závodu.

Rakouský tým výborné výkony na dráze potvrzoval také v boxech, když krom rekordně rychle odbaveného Vettela přezul svého druhého pilota Marka Webbera za 2,8 s.

Dobrou práci odvedlo také Ferrari, které Fernanda Alonsa zdrželo pouze 2,8 s a Felipeho Massu 3,0 s.

Lehce přes tři vteřiny trvala Grosjeanova (3,0) a Hamiltonova (3,1 s) zastávka. McLaren však Lewisovi krom čtyř kol měnil kvůli problémům s páčkou na podřazováním i volant. Spíše podprůměrné pak pro tým z Wokingu bylo odbavení Buttona za 3,5 s, stejně jako Mercedes Rosberga.

Německý tým byl v případě druhé zastávky Schumachera dokonce ještě o dvě desetiny rychlejší, Michael však po smůle v postartovní tlačenici, kdy mu Vergne propíchl pneumatiku, se svým monopostem musel ke konci závodu kvůli potížím s převodovkou preventivně zamířit do garáže.

Povedené výměny pneumatiky předvedl ve 14. kole také Sauber u Péreze (3,1 s) a Lotus ve 27. u Räikkönena (3,4 s).

Nejslabší zastávky měli u HRT, kteří ani jednou nedokázali přezout svým jezdcům pneumatiky pod 5,8 s.

Na start Velké ceny Indie, která čítala 60 kol, zvolila většina závodníků měkkou směs, pro tvrdou se rozhodli pouze Grosjean, Schumacher, Ricciardo a Kobajaši.

Většina pilotů dnes vsadila na jednozastávkovou strategii a i ti, co šli do závodu s úmyslem stavět dvakrát, na ni postupně přešly (např. i oba Caterhamy). Neplánovaně se v boxech objevili kvůli kolizím a defektům pouze Maldonado, Pérez, Schumacher a Vergne.

Šetřílek gum Pérez po nich překvapivě zastavil ze zbytku jako první už ve 14. kole kvůli hrozivým puchýřům na pneumatikách. Sauber příčinu jejich objevení se stále zkoumá.

Nejdelší stint předvedli Grosjean s Kobajašim, kteří na tvrdé směsi před svými prvními zastávkami odjeli 36 kol (60 % závodu). Nejdelší druhý stint na stejném druhu pneumatik absolvoval Button. Na měkkých gumách zvládl nejdelší vzdálenost Ricciardo: 33 kol (55 % závodu).

Vysoké teploty a hladký asfalt přispěly k velmi nízkému opotřebení pneumatik a jednozastávkovým strategiím, navzdory tomu, že se loni stavělo dvakrát a že jsou letos pneumatiky o trochu měkčí. Dnes zbytečně konzervativní Pirelli po závodě připustilo, že mohlo přivézt super-měkké gumy.

indie - stinty
Legenda:   

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu