Hamilton o svém odchodu k Mercedesu: Nemyslím si, že riskuji

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Lewis Hamilton uvedl, že rozhodnutí opustit McLaren a připojit se v příští sezoně k Mercedesu bylo pro něj nejtěžším rozhodnutím v životě. Nemyslí si však, že riskuje.

U McLarenu byl Lewis Hamilton od svých 13 let, vyhrál s nimi dvacet závodů a jeden titul mistra světa. Nyní se však jejich cesty rozcházejí. Hamilton podepsal tříletý kontrakt s Mercedesem a v Japonsku se nechal slyšet, že se rozhodovalo mezi těmito dvěma týmy.

"Bylo to hodně, hodně stresující. Byl jsem s týmem od třinácti let a potkal jsem Rona (Dennise) když mi bylo deset. Tehdy bylo mým snem závodit za tento tým. Bylo to jako na houpačce, protože  v jednu chvíli jsem si myslel: Jdu do toho, a hned vzápětí: Zůstávám. Proto jsem si dal tak načas, chtěl jsem se ujistit, že u jednoho z těch pocitů zůstanu," cituje Hamiltona Daily Telegraph.

Své rozhodnutí prý udělal minulý týden na pláži v Thajsku. "Nedokončení závodu v Singapuru s tím nemělo co dělat. Ty pocity jsem měl už dříve a zůstaly ve mně. Odjel jsem do Thajska a bylo to neuvěřitelné klidné, já jen seděl u bazénu a pár hodin přemýšlel. Bylo to důležité rozhodnutí a musel jsem je udělat sám," uvedl britský pilot. 

"Nechtěl jsem se nechat do něčeho tlačit a ani to uspěchat, přestože jsem byl pod tlakem. Martin (Whitmarsh) se mě ptal, kdy podepíšu novou smlouvu, už od loňského závodu v Číně. Měl jsem pár termínů, ale ani jeden jsem nesplnil. Bylo to opravdu hodně těžké, ale jakmile jsem udělal finální rozhodnutí, byl jsem najednou v klidu," popisuje Hamilton.

Nechal se slyšet, že vidí Mercedes jako čerstvou příležitost a na otázku, zda vidí ve svém kroku nějká rizika odpověděl Tiskové asociaci: "Ne, nevidím."

Hamilton čelil nejtěžšímu rozhodnutí ve svém životě (foto: McLaren Mercedes)

"Měl jsem s McLarenem skvělou kariéru. Podepsal jsem ve třinácti a byla to skvělá cesta. Nakonec jsem však měl na stole dvě nabídky které byly velmi podobné, ale jedna z nich mnohem více vzrušující. Je to prostě výzva. Mohl jsem zůstat ve skvělém autě, které mám a kterému jsem tvrdou prací pomohl vyvinout se. Nebo jít do auta, které není tak skvělé a pomoct mu,"komentuje své počínání sedmadvacetiletý rodák z Stevenage.

Dodává, že to bylo bezpochyby nejtěžší rozhodnutí v jeho životě, avšak mnoho skvělých pilotů historie - jako Prost či Senna - jezdilo v několika různých týmech. Ví, že by pro něj bylo jednodušší zůstat, avšak odchod je pro něj výzvou. Zatím prý nemluvil s Ronem Dennisem, ale nedomnívá se, že by si, co se budoucnosti týče, do McLarenu zcela zabouchl dveře.

"Když jsem mluvil s Martinem (Whitmarshem), řekl jsem mu, že můj plán je nepálit za sebou mosty. Nemyslím, že odcházím z McLarenu zadními dveřmi. Odcházím předními a šťastný. Z mého pohledu jdu po tom mostě a vydávám se jinou cestou. Pokud mě ta cesta někdy přivede zpátky, kdo ví? Myslím, že budu mít McLaren vždycky ve svém srdci," upozorňuje Hamilton.

"Nevím, co se stane. Jen vím, že každý si tohle musí prožít - pracovat s novými lidmi a v novém prostředí. Je to součást dospívání. Hádám, že je to poslední krok v mé nezávislosti. Nebylo to o Rossovi (Brawnovi), Nikim (Laudovi) - bylo to o Mercedesu, týmu, který nebyl v posledních letech příliš úspěšným," uvedl.

Dodal, že podobný krok v minulosti udělal také Michael Schumacher, který odešel ze skvělého auta pomoci týmu Ferrari stát se šampionem. A Hamilton doufá, že jednou se stejně bude mluvit i o něm.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu