Pirelli: Týmy moc dobře vědí, co se s pneumatikami děje

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Pirelli má podezření, že jejich letošní pneumatiky nejsou až takovou záhadou, jak týmy prohlašují a že stáje přesně vědí, co mají dělat, aby je donutily pracovat správně.

Italský výrobce pneumatik ale věří, že velké výpadky ve formě jednotlivých týmů a problémy, které mají s pneumatikami, jsou výsledkem toho, že některé týmy opravdu zatím fungování pneumatik nepochopily. 

Šéf Pirellli, Paul Hembery, situaci komentoval slovy: "Řekl bych, že všechny týmy už pochopily fungování pneumatik. Co ale nepochopily je, jak vylepšit jejich součinnost s vozem tak, aby pneumatiky dělaly to, co týmy chtějí. To je opravdová výzva."

"Oni přesně vědí, co se s pneumatikami děje. Když se totiž bavíte s některými experty na pneumatiky z týmů, které se ze zevnějšku jeví jako by s pneumatikami bojovaly, tak Vám přesně popíší, co se s pneumatikami děje."

"Problém není v pneumatice. Problémem je součinnost pneumatiky s monopostem a to, jak ji dostat do optimálního provozního okna. Nesnažím se přenés odpovědnost na někoho jiného, ale tak to je."

"Největší výzvou, které letos týmy čelí, je dostat pneumatiky do správného provozního okna. Takže rozhodně to není tak, že by pneumatiky byly tak horké, že by se přehřívaly, a nebo naopak tak studené, že by nepodávaly dostatečný grip."


Přitom zmiňované "operační okno" pneumatik není o nic užší, než bylo vloni. Letošní pneumatiky ale fungují při vyšších teplotách. Zdá se, že hlavním faktorem ovlivňujícím výkonnost gum je fakt, že byly zákázany tzv. "foukané difuzory".

"Posunula se," řekl o provozní teplotě pneumatik Hembery. "Není prostě vyšší, celé provozní okno se posunulo výš. Ale záleží na tom, o jaké pneumatice se bavíme. Důležitým faktorem ale je, že letos vidíme daleko přetáčivější vozy než vloni. Klouzajicí auta pochopitelně pneumatiky přehřívají. Vloni to takhle nebylo, protože spousta monopostů byla k zemi jako přibitá, takže záď se skoro vůbec nepohybovala."

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu