Selhání motoru Kovalainena Renaultu vrásky nedělá, vysvětluje jej

Caterham

Caterham | foto: Pirelli

Včera v průběhu prvního tréninku jsme viděli selhání motoru ve voze Heikkiho Kovalainena. Renaultu ale toto selhání vrásky na čele nedělá, protože se jednalo o starý motor, který byl na hraně životnosti.

První čtvrteční trénink v Monaku byl o trochu kratší, než se původně očekávalo. Asi 10 minut před koncem vypověděl službu v útrobách Caterhamu Heikkiho Kovalainena motor Renault. Celá záležitost se stala v tunelu a v nájezdu do šikany po vyjezdu z něj, na trati zbyla olejová skvrna. Fin poté svůj kouřící monopost odstavil.

Spolehlivost motorů v F1 se v posleních letech výrazně zvýšila. Zásadní poškození motoru, ke kterému došlo napříkal včera u Caterhamu a kdy se z vozu valý hustý dým, již téměr nevídáme. "Byl to problém spolehlivosti, ale jednalo se o starý motor. Tento motor již totiž absolvoval 2 200 kilometrů. Používali jsme ho v prvních dvou závodech a teď zase v tréninku," odhaluje Jean-Francois Caubet od Renaultu.

"Motor byl už na hraně životnosti, i když je velmi těžké ji odhadovat. Víme, že v základu máme dobré motory, ve čtvrtek jsem však měli u jednoho z nich problém se spolehlivostí," připouští Francouz. Poškození motoru přitom nemuselo záviset pouze na jeho opotřebování, mohly rozhodnout také specifické faktory městské trati v Monaku.

"Monako je vždy pro motory dlouhá a tvrdá Grand Prix. Na zdejší trati musí motory podávat svůj maximální výkon v rozmezí 15 000 až 17 000 otáček. Na ostatních tratích ale běžně fungují naše motory v rozmezí 17 000 až 18 000 otáček za minutu. Mapování motoru je zcela odlišné. Motory se pro tento závod nastavují ve spolupráci s jezdci."

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu