Souhrn prvních testů v Barceloně

Petr Hlawiczka, 24. února 2012, 21:00 Google+

Druhé čtyřdenní předsezónní testování, k němuž se tento týden od úterka do pátku týmy Formule 1 sešli v Barceloně, je za námi. Pojďme si shrnout jeho výsledky.

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 25.02. 23:12) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Testů se zúčastnily všechny týmy krom HRT, které se snaží splnit na poslední chvíli s novým F112 nárazové testy, aby jej stihlo dopravit příští týden do Barcelony, zatím to s ním však moc růžově nevypadá.

Poprvé letos testovala také Marussia, která měla v plánu poskytnout tři dny v loňském voze MVR-02 na aklimatizaci Charlesovi Picovi a jeden den zkušenému harcovníkovi Timovi Glockovi. Žel v pátek ráno zjistila, že není v pořádku něco se zadním zavěšením a tuto závadu za celý den nebyla schopna opravit. Mladý Francouz se tak musel spokojit se dvěma dny.

Ruský tým příští týden přiveze již nový monopost MV03, který jako druhý z vozů pro sezónu 2012 nebude mít ošklivý schod na nose, podobně jako McLaren. Tým se za probíhající transformace a při nedostatečných zdrojích nechtěl pouštět do řešení, které by se příliš lišilo od toho loňského, proto volí cestu nižšího nosu.

Velká smůla postihla Lotus, který v úterý již po sedmi kolech zjistil, že něco s jeho šasi E20-02 není v pořádku. Byť tým nechtěl hovořit o tom, co přesně se děje s jeho vozem, bylo jasné, že problém je vážný a musí si v Barceloně zabalit. Eric Boullier prohlásil (viz zde), že příčina byla rychle nalezena, ale úpravou v továrně v Enstone bude muset projít i šasi E20-01 z Jerezu.

Zřejmě se uvolňuje kovová součást předního zavěšení zapuštěná mezi dvěma vrstvami karbonu. S podobným problémem se loni setkala Force India při posledním testu v Jerezu. Kimi Räikkönen cítil už v Jerezu, že s řízením něco v pořádku, Lotus to tehdy zřejmě vyřešil odlišným nastavením posilovače řízení. Spekuluje se o tom, že by za potížemi mohl stát příchod specialisty na uhlíková vlákna z Red Bull a příliš agresivní návrh. Tým místo toho dostane k dispozici jeden den testů 6. března v Katalánsku.


Přehled nejrychlejší časů a ujetých kol v Barceloně

Testy probíhaly za příznivého počasí, teploty sahaly od ranních 5 °C až po odpoledních 17 °C (asfalt od 7 °C - 31 °C). Každý den se o nejrychlejší čas postaral někdo jiný: v úterý Sebastian Vettel (Red Bull) na tvrdé směsi pneumatik Pirelli, ve středu Nico Hülkenberg (Force India) na super-měkkých, ve čtvrtek Pastor Maldonado (Williams) rovněž na super-měkkých a v pátek Kamuj Kobajaši (Sauber) na měkkých pneumatikách.

Ve velmi dobré formě se zdají být Red Bull i McLaren, britský tým mírně zaostává, ale není to zatím tak hrozné, jako loni. Solidní rychlost prokazovalo také Ferrari, které se trápí s vyladěním svého monopostu a které zkoušelo neustále přestavovat vůz a nové výfuky, ale rozhodně nemá tak špatné auto, jak si mnoho lidí myslí. Slušné časy zajížděl i Mercedes s Force Indií - přesná rychlost se ale těžko odhaduje: nejenže neznáme množství paliva, které může v Barceloně udělat přes 5 sec na kolo, ale pouze jsme odhadovali stáří směsi, byť ty šly dle barev odlišit. Chyběl nám i přehled o tom, nakolik byl kdo ovlivněn pomalejším soupeřem na trati.


Ujeté vzdálenosti v Barceloně

Nejvíce kilometrů v Barceloně ujel McLaren (2160 km), Williams (2113 km) a Mercedes (1857 km), což je dobré znamení - týmy nejen prokázali potěšitelnou spolehlivost, ale nasbírali velké množství dat pro další vývoj, optimalizace i nakrmení svých simulátorů.

Nejméně ujel výše zmiňovaný Lotus (33 km) a Caterham, který každý den výrazně zaostával. Ve znepokojení jsem volal dnes týmu s žádosti o vysvětlení. Prožili velmi bídný týden: v úterý Kovalainen zastavil na dráze a odpoledne měli problémy se zadní nápravou, ve středu dlouho přizpůsobovali auto Petrovovi, ve čtvrtek jej opět na téměř 2,5 hod zdržely problémy se zavěšením a v pátek kvůli závadě na elektroinstalaci motoru museli měnit celou pohonnou jednotku, ale uklidňovali mě, že monopost CT01 má na mnohem víc a zajížděné časy jsou v souladu s jejich plánem. Nejezdily s lehkým vozem a údajně nás potěší příští týden v Barceloně.


Ujeté vzdálenosti dle výrobců motorů

Z pohledu výrobců motorů ujel největší vzdálenost Mercedes (5847 km), zejména zásluhou McLarenu a svého továrního týmu. Ferrari (4832 km) zásobující krom svých monopostů také Toro Rosso a Sauber urazilo jen o 126 km méně než Renault (4956 km), jenž pohání čtyři týmy: Caterham, Lotus, Red Bull a Williams. Barvy Cosworthu (1573 km) hájila pouze Marussia, která se však v pátek na dráhu nedostala.

FIA dnes potvrdila zprávu, kterou jsme vám přinesli již včera ráno, že se před začátkem sezóny dočkáme změny v softwaru standardizované řídící jednotky motoru (ECU). Dva výrobci si měli v praxi vyzkoušet, jak obejít určité věci tak, aby mohly emulovat efekt foukání (pomocí nelegálního otevírání škrticí klapky při brzdění motorem a zneužití práce se zapalováním) - více zde. Aerodynamický přínos samozřejmě nedosahoval kvůli umístění koncovek výfuků takové úrovně, jako minulý rok, přesto však nebyl úplně zanedbatelný, protože při nájezdu do zatáček poskytoval o něco vyšší stabilitu.

 


Graf: Počet kilometrů ujetých tento týden v Barceloně

Ještě pár slov k pneumatikám Pirelli: do Barcelony tento týden italský dodavatel přivezl 367 sad (1468 pneumati), z toho 34 sad super-měkkých, 82 sad měkkých, 110 sad středně-tvrdých, 69 sad tvrdých, 36 intermediálek a 36 pneumatik do deště.

Celkem týmy využily 257 sad: 16 sad superměkkých, 81 sad měkkých, 95 sad středních a 65 sad tvrdých. Po letošních intermediálkách a mokrcýh pneumatikách vzhledem k slunečnému počasí nesáhl nikdo. Nejdelší stint na tvdé směsi čítal 22 kol, na středně-tvrdé 20 kol, na měkké 24 kol a na super-měkké 10 kol.

 

Souhrn testů v Jerezu a v Barceloně

Na závěr se podívejme ještě na souhrn vzdáleností za oba předsezónní testy - v Jerezu i v Barceloně dohromady.

Nejvíce toho letos ujel Williams - již přes 3756 km. Letos to s monopostem FW34 vypadá mnohem lépe než loni, v Barceloně dokázal (byť na super-měkkých nových pneumatikách Pirelli) zajet o půl sekundy lepší čas, než loni během sezóny v kvalifikaci na Velkou cenu Španělska. Pokud se týmu podaří vylepšit průjezd pomalými zatáčkami, mohl by úspěšně bojovat o body v lepší části středu pole.

Druhou nejdelší vzdálenost má v roce 2012 na kontě McLaren (3546 km), Mercedes (3398 km) - ten však v Barceloně testoval ještě se starým vozem MGP W02 - a Force India (3193 km), která se ve středu zaskvěla nejrychlejším kolem.


Týmy a výrobci motorů dle součtu ujetých kilometrů v Barceloně a v Jerezu dohromady

 

Z pohledu výrobců motorů má nejvíce natestováno Renault (11 281 km), což je vzhledem k nejvyššímu počtu (4) zákazníků pochopitelné. Po tři týmy pohánějí Ferrari (8 741 km) s Mercedesem, který se může pochlubit větším počtem ujetých kilometrů (10 137).

 


Graf: Vzdálenosti ujeté během dvou předsezónních testů v Barceloně a v Jerezu

 


Videosestřih ze čtvrtého dne (zdroj: Sky Sport News)

Přes 270 nádherných snímků z Barcelony si můžete prohlédnout zde.

Vytisknout

Diskuze: Souhrn prvních testů v Barceloně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 25.02.2012 23:12 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy bude Red Bully poháněn příští rok naposled

Ford reaguje na zprávy o údajně slabém výkonu nového motoru Red Bullu

Logan Sargeant během prvních předsezónních testů v Bahrajnu

Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP MIAMI: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP MIAMI: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT MIAMI: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

Verstappen si v tréninku pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  • Pátek

    • 1. Trénink (13:30 - 14:30)
    • 2. Trénink (17:00 - 18:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (12:30 - 13:30)
    • Kvalifikace (16:00)
  • Neděle

    • Závod (15:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sauber

Čtvrtý den byl v Barceloně nejrychlejší Sauber (+ video)

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud