Hamilton a Schumacher bezpečnější přilby zatím ignorují (+ foto)

Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Minimálně dva piloti stále odmítají použít bezpečnější přilby s vyztuženým hledím, které většina začala používat před měsícem v japonské Suzuce.

V Suzuce se hovořilo o tom, že všichni používají helmy s hledím vyztuženým zylonem. Pět centimetrů široký plát (o 25 mm překrývá hledí, zbylých 25 mm nad ním) z tohoto materiálu, který při tahovém napětí vykazuje 1,6krát vyšší hodnoty než kevlar, chrání nejslabší část přilby v místech, kde Felipeho Massu v roce 2009 v Maďarsku trefila pružina z Barrichellova vozu. Cena tohoto bezpečnostního prvku se pohybuje kolem 10 tis. Kč.

Tři výrobci  přileb pro piloty F1 - Arai, Schuberth a Bell - po nehodě Brazilce spolupracovali s FIA na vylepšení bezpečnosti, aby k podobnému závažnému zranění nedošlo. "Zylon je lepší než uhlíková vlákna. Díky němu jsme zdvojnásobili odolnost hledí při nárazu," vysvětloval technický poradce FIA Andy Mellor.

Piloti si však po tréninku v Japonsku stěžovali na vyšší hmotnost nových helem, na omezení jejich výhledu a obtížnější odtrhávaní nalepovacích fólií - proto je někteří odmítli a doposud odmítají použít.

Nyní to potvrdil i zástupce společnosti Arai Peter Burger: "Schumacher a Hamilton je nepoužívají, protože tím ušetří 50 gramů navíc, při přetížení to dělá o něco více." Úřadující mistr světa Sebastian Vettel na druhou stranu vylepšenou přilbu používá: "Musel jsem mu pečlivě vysvětlit, proč používat něco, co není povinné."

massa
Vylepšená přilba Felipeho Massy z Indie (foto: Scuderia Ferrari)

Měli jsme za to, že jejich nasazení bylo v Suzuce povinné. Nakonec to však bylo trochu jinak: "Předpokládalo se, že v Japonsku [bezpečnější přilby] povinné budou, ale FIA nakonec poslala všem pilotům dopis, v němž jejich použití pouze důrazně doporučovala," objasňuje Burger.

Přilby v současnosti váží 1,2 kg a musí bez deformace vydržet tlak 55 tun. Při žáru 800 °C nesmí po dobu 30 sec teplota uvnitř přesáhnout 70 °C.

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu