Co stojí za poklesem výkonnosti Sauberu?

Sauber

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Sauberu ke konci sezóny dochází po slibném začátku dech. V posledním závodu v Indii se na něj dotáhlo Toro Rosso. Co stojí za poklesem formy?

Po Velké ceně Německa švýcarskému týmu patřila se ziskem 35 bodů v šampionátu konstruktérů šestá příčka a měl slušný náskok před týmy Force India (20 bodů) a  Toro Rosso (17 bodů). Jenže od Maďarska Sauber získal dohromady pouze 6 bodů a výkonnostně se propadal, zatímco jeho soupeři šli nahoru a získali bodů 4 - 5krát více (Force India - 31 bodů, Toro Rosso 24 bodů).

K výkonnostnímu propadu přispělo rozhodnutí ušetřit peníze, k němuž tým dospěl v červenci při debatách ohledně omezení mapování motorů a využívání horkých plynů ke zvyšování přítlaku v oblasti difuzoru. V Hinwilu se tehdy rozhodli nemarnit čas a zdroje rozvojem těchto technologií, které budou v roce 2012 zakázány.

Jenže ostatní týmy se této oblasti dále horlivě věnovaly. Force India Sauber již předstihla a Toro Rosso ji zřejmě v nejbližší době napodobí, čímž by stáj z Hinwilu odsoudili až k osmému místu v šampionátu.

 

graf

Graf - Vývoj relativních bodových rozdílů mezi vybranými třemi týmy


Vzhledem k rozdělování peněz od Bernieho Ecclestona za konečné pořadí dle Concordské dohody ono červencové rozhodnutí může Sauber vyjít na pěkné miliony. Snaha ušetřit se tak švýcarskému týmu může paradoxně velmi prodražit.

Jeho majitel Peter Sauber pro Blick běduje: "V červenci jsme věřili, že FIA bude pokračovat v prosazování zákazu [foukání], a proto jsme zastavili složitý vývoj. Kvůli nákladům."

sauber
Kobajaši prohrává souboj s Alguersuarim (foto: Sauber Motorsport AG)

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu