Argentina plánuje nový moderní okruh, vrátí se tam F1?

Williams

Williams | foto: Williams F1 Team

Velká cena Argentiny se jela naposled v roce 1998, poté byl okruh v Buenos Aires vyřazen. Argentinci však plánují stavbu nového okruhu, který bude splňovat všechny standardy podle FIA.

Plánovaný okruh by měl měřit 5,5 km a bude stát v Zaraze, které není moc vzdálené od hlavního města, Buenos Aires. Stavby okruhu se zhostí Populous, kteří stojí i za přebudováním okruhu Silverstone. Okruh bude odpovídat nejvyšším standardům FIA, a tak by měl být schopen hostit série F1 i MotoGP.

Počítá se s tím, že by měl stát dva roky od kompletního dokončení návrhu okruhu. Hlavním cílem je podpořit motorsport v Argentině a také zde trénovat mladé řidiče, ale v budoucnosti je zamýšlen i návrat VC Argentiny do kalendáře F1. Také se zde budou jezdit místní série cestovních vozů, např. TC2000. 


Velká cena Argentiny 1997

Původní okruh z roku 1952, na kterém se mezi lety 1953 - 1998 jelo 20 Velkých cen Argentiny, stále stojí a používá se pro místní závody. Nejvíce vítězství zde zaznamenal ještě v 50. letech domácí jezdec Juan Manuel Fangio, který zde vyhrál čtyři VC Argentiny a který velmi dlouho držel rekord v počtu získaných titulů mistra světa. Okruh má mnoho konfigurací, F1 se naposledy jela na vnitřní části okruhu, která obsahuje velké množství zatáček, převážně středně rychlých.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu