Vettel: Omezení v oblasti difuzorů se dotknou nás všech

Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sebastien Vettel nesouhlasí s těmi, kteří tvrdí, že omezení foukaných difuzorů, které má začít platit od VC Velké Británie, poškodí nejvíce Red Bull.

Plán omezit využívání plynů foukaných na difuzory, který teď potvrdila také FIA, dovoluje pouze 10% využívání ve srovnání s aktuálním efektem foukaných difuzorů. S tímto systémem přišel jako první Red Bull v roce 2010. Princip je jednoduchý, horké plyny vycházející z výfuků monopostů jsou směřovány na difuzor, který je pro přítlak vozu asi nejdůležitější. 

Nicméně FIA je proti tomu, aby týmy využívaly plyny k vytvoření přítlaku také v případě, že jezdec nestojí na plynu a například brzdí. Hodně lidí věří, že zákaz tohoto vynálezu nejvíce postihne Red Bull. Úradující mistr světa má však jiný názor.

"Pokud to vstoupí v platnost, tak to postihne všechny. Když se podívám na koncept našeho auta, tak bychom na tom nebyli špatně i přes tento zákaz. Myslím, že jsou tu i jiní, kteří ztratí více než my. Například Renault a Mercedes jsou týmy, které se absolutně spoléhají na tuto techniku."


"Určitě to postihne každého, protože na to všichni spoléháme. Dělá nás to rychlejšími a všechny nás ta změna zpomalí. Ale myslím si, že v porovnání s ostatními nebudeme v nevýhodě," říká Sebastian.

"Samozřejmě to změní rychlost, jakou můžete najíždět do zatáček a také rychlost v zatáčkách. Tedy veškerou rychlost, při které nemáte nohu na plynu. Všichni jsme byli zvyklí řídit taková auta, jaká byla vloni. Pokud nastane ta změna, tak se na ní budeme muset rychle adaptovat. To se změní."

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu