Akcie Toro Rosso kupují Arabové

Toro Rosso

Toro Rosso | foto: Scuderia Toro Rosso

Celý formulový svět, který je momentálně v Monte Carlu, se dozvěděl zprávu, že investiční společnost Aabar Investments z Abu Dhabi koupila akcie týmu Toro Rosso. Tým Toro Rosso se k celé situaci zatím nevyjádřil, ale několik dobře informovaných zdrojů potvrdilo, že k transakci již došlo. Na svém blogu to zmiňuje nezávislý novinář Joe Saward.

Přitom teprve minulý týden Toro Rosso oznámilo, že uzavřelo sponzorskou smlouvu s Falcon Private Bank, což je švýcarská soukromá banka, která se specializuje na finanční management svých klientů po světě. Jejich klientem je i dosavadní majitel stájí Red Bull a Toro Rosso, Dietrich Mateschitz. Skutečností je, že banka Falcon je vlastněná společností Aabar, která již do světa Formule 1 pronikla díky investicím do týmu Mercedes GP Petronas.

Aabar je investiční společnost a pravděpodobně investice do týmu považuje za dlouhodobou strategii. Takovým přikladem dlouhodobé spolupráce v F1 je Credit Suisse, který podporuje stáj Sauber dlouhodobě. 

Aabar je kontrolována vládou Abú Zabí, ale papírově ji vlastní další vládní organizace - International Petroleum Investment Company (IPIC), která obchoduje s ropou. Tato společnost například v únoru koupila španělskou ropnou společnost CEPSA od francouzské společnosti Total za 5 miliard dolarů. Nebylo by tedy žádným překvapením, kdyby se loga španělské společnosti na vozech Toro Rosso v budoucnu objevily.

Důvod je jednoduchý, celá tato akce by totiž zvedla španělský zájem o tým, zvláště pak o Jaimeho Alguersuariho. CEPSA má po celém Španělsku na 1700 čerpacích stanic a tento krok by jí mohl pomoci. Bude zajímavé sledovat, jaká další loga se na vozech objeví, ale Aabar vlastní například ještě podíl ve společnosti Santander Brazil a dalších společnostech.

IPIC vlastní podíly v několika společnostech z rozdílných oblastí, včetně rakouské OMV nebo rakouské petrochemické Borealis. Další investice společnosti v minulosti směřovaly do Cosmo Oil v Japonsku, německé Ferrostaal, kanadské Nova Chemicals atd.

Aabar kromě svých investic do týmu Mercedes GP v současné době vlastní také 9 % akcií Daimleru. Z dlouhodobého hlediska těchto investic se nabízí možnost dodávat pro nynější tým Toro Rosso motory Mercedes místo Ferrari nebo z něj možná udělat juniorský tým Mercedesu GP, podobně jako sloužil Red Bullu.

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu