Mercedesu se vyplatil odlišný přístup, zadní křídlo zlobilo jen Schumachera

Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Šéf Mercedesu GP Ross Brawn vysvětluje, díky čemu byl jeho tým během Velké ceny Číny mnohem konkurenceschopnější než v předchozích dvou závodech v Austrálii a v Malajsii.

Podle něj výsledek o uplynulém víkendu značně ovlivnilo přehodnocení přístupu Mercedesu k závodnímu víkendu. Nico Rosberg pak v Šanghaji v závodě dokonce 14 kol vedl. Zdálo se, že jej podium nemine, ovšem kvůli chybné kalkulaci týkající se množství paliva musel ke konci zpomalit, jinak si Nico věřil, že by dojel před Vettelem.

Jak vysvětluje Brawn náhlý vzestup formy během jediného týdne? "Z našeho pohledu jsme v Melbourne měli příliš mnoho problémů s vozem a věci se kazily, nemohli jsme proto dobře jezdit. V Malajsii jsme se trápili s chlazením, což narušilo to, co jsme s vozem mohli dělat. Hodně času jsme strávili tím, že jsme se snažili zlepšit tu situaci."

mercedes

"Zde [v Číně] při nižších okolních teplotách chlazení není tak kritické, mohli jsme tedy jezdit a dolaďovat auto. K víkendu jsme také přistoupili trochu jinak. Po Velké ceně Malajsie jsme se nehnali zpět do továrny, ale zůstali jsme zde s inženýry - díky tomu jsme měli několik dobrých dní na přemýšlení o věcech a trochu jsme změnili náš přístup, což podle mě pomohlo.

Přístup, který jsme používali, hodně vycházel z pneumatik [Bridgestone], které jsme měli loni či v několika posledních letech a s těmito vozy a pneumatikami [Pirelli] jsme potřebovali přehodnotit, jak k věcem z hlediska nastavení přistupovat."

mercedes
Rosberg s otevřenou horní klapkou zadního křídla

S monopostem Mercedes MGP W02 tentokrát nebyly žádné problémy - až ten tradiční, který souvisí se špatnou funkcí nastavitelného zadního křídla:  Rovněž jsme prožili víkend, kde auto jezdilo docela bez problémů. Znovu se objevila závada na Michaelově voze v kvalifikaci. Křídlo je na hraně opětovného sloučení proudů vzduchu při aktivované klapce a jak už se to stává, v těch klíčových kolech nedošlo k jejich řádnému sloučení, když jsme to nejméně potřebovali. Pro Istanbul tedy chystáme nové křídlo, které by mělo tento problém řádně vyřešit.

Obecně jsme prožili hladký víkend, drželi jsme se při zemi a zvolili jsme takový přístup,  nastavení a práci během víkendu tak, jak si myslíme, že by to mělo být. Ale ještě stále nejsme úplně tam, kde McLaren či Red Bull. V závodě jsme měli odlišnou strategii. Fungovala, proto je frustrující to, co se stalo [s propočtem paliva u Rosberga]," popisuje Brawn.

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu