McLaren rychlostí překvapuje, Whitmarshovi se ulevilo

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh přiznává, že se mu po výkonech, které jeho tým zatím v Austrálii předvádí, ulevilo poté, co museli narychlo po problémech během předsezónních testů předělávat výfukový systém svého vozu MP4-26.

McLaren kvůli potížím neujel v testech ani jednu závodní simulaci a chtěl-li pomýšlet na to, aby dojel až do cíle nějakého závodu, musel své výfuky narychlo předělat. Poté, co Jenson Button v pátek ovládl druhý trénink, přiznal, že se mu ulevilo: "Ano, opravdu."

"Přijet s vozem, který má přepracovanou zadní část a neujel ani kousek, to je riziko. Nemyslím si, že bych to tajil. Současně však máte analýzy a simulace - pokud jim věříte, můžete získat jistou důvěru. Ale pokud nevyjedete, nikdy nevíte.

Nové řešení se už nepálilo a podávalo dobré výkony. Kdykoliv to dělá to, co by mělo, je to úleva. Měli jsme upřímně velmi slabou zimu, bylo to zklamání. A když máte vášeň a touhu po vítězství, pak to vytváří napětí a tlak, když cítíte, že nejste tam, kde byste potřebovali být," popisuje šéf McLarenu.

Odhaluje, že rozhodnutí přehodnotit svou výfukovou strategií tým učinil až po posledním testu v Barceloně, kdy mu opravdu hrozilo, že do sezóny vstoupí s pomalým i nespolehlivým vozem zároveň.

"Kluci v týmu odvedli fantastickou práci, požádal jsem je o to. Byly jsme ve stavu nouze, kdy jsme nepodávali dostatečné výkony, a já jsem je požádal, aby to provedli během deseti dnů. Zvládli to, byl to fantastický výkon od inženýrů i výrobního oddělení - obrátit to, přivézt to sem, prokázat to a nasadit pro závod.

Původně jsme pochopitelně měli velké obavy, protože jsem bez tohoto řešení nechtěl nastoupit, což jsem dal inženýrům a řídicímu personálu v McLarenu jasně najevo, a myslím, že odpověděli fantasticky."

mclaren

McLaren původně zkoušel revoluční řešení výfuků přezdívané "chobotnice," které mělo mít z rozvodové skříně vyvedeny více než dvě vyústění (i pod podlahu). Whitmarsh však nevylučuje, že se tým nepokusí o jeho opětovné nasazení v pozdější části sezóny.

"O co jsem momentálně nyní požádal, stejně jako před deseti dny, je to, abychom zastavili práce na těchto věcech. Je na tom spousta zajímavých věcí, ale představuje to tak velkou změnu, že to je cvičení pro celé oddělení výzkumu a vývoje. Ptal jsem se, o čem ten program je, a řekl: 'Zapomeňte na to! Udělejme to jinak.' Ale jsem si jistý, že jakmile se budou moci trochu nadechnout, začnou na tom pracovat znovu."

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu