Bitva o Lotus začíná: Proton vypověděl smlouvu s týmem, ten se obrátil na soud

Lucie Vyčichlová, 27. září 2010, 20:00 Google+

V Malajsii se schyluje k pořádné bitvě. Proton dnes vypověděl smlouvu s Tonym Fernandesem a týmem 1Malaysia Racing na použití názvu Lotus. Tvrdí, že Fernandes nemá právo na užití názvu Team Lotus, který hodlal od příští sezóny používat, a hodlá se všemi prostředky bránit proti zneužívání „své“ značky.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 29.09. 12:50) Napište svůj názor
Lotus

Lotus | foto: Caterham F1 Team

Sdílejte článek

Zdánlivá idylka nabrala nečekaný směr. Nováček ve formuli jedna, malajský tým Lotus Racing, se zřejmě hladkého navázání na úspěšný tým Colina Chapmana nedočká. Po nočním závodě v Singapuru se přiostřily spory ohledně názvu stáje.

Na patnácté velké ceně letošní sezóny formule jedna šéf týmu Tony Fernandes ohlásil, že uzavřel dohodu s Davidem Huntem, držitelem práv na název legendární stáje Team Lotus. Zelené vozy měly pod novým jménem jezdit od příští sezóny (informovali jsme o tom zde). Proti tomu se však postavil malajský výrobce aut Proton, který je dceřinnou společností Skupiny Lotus (Group Lotus), výrobce sportovních vozů. Proton je držitelem práv na značku Lotus v automobilovém průmyslu – a tedy i v motorsportu. Tvrdí, že David Hunt neměl právo udělit Fernandesovi povolení k použití jména Team Lotus a hodlá jakémukoli používání značky v F1 zabránit.

Bitva o název týmu zřejmě začíná

 „Skupina Lotus nyní se souhlasem Protonu vypověděla licenci na použití značky Lotus Racing pro 1 Malaysia Racing Team v roce 2011 a budoucích sezónách formule jedna, a to kvůli zjevnému a vytrvalému porušování této licence týmem 1 Malaysia Racing Team, která poškozovala značku Lotus,“ stojí v dnešní prohlášení Protonu.

„Po této výpovědi nemá ani 1 Malaysia Racing tým, ani žádná společnost spojená s panem Fernandesem, jako jsou Tune Group Sdn Bhd či Team Lotus Ventures Limited, oprávnění od Společnosti Lotus používat jakoukoli značku Lotus v sezóně 2011 formule jedna. To zahrnuje též použití značky Team Lotus. Skupina Lotus chápe, že se pan Fernandes snaží přejmenovat tým formule jedna Lotus Racing na Team Lotus pro sezónu 2011. Pan Fernandes naznačil, že Tune Group získala práva na název Team Lotus od firmy jménem Team Lotus Ventures Limited dříve vlastněné Davidem Huntem. Skupina Lotus se domnívá, že se tato práva nezakládají na žádných legálních základech. To je skutečnost, jíž si byl pan Fernandes velmi dobře vědom, když je jeho společnost kupovala,“ tvrdí prohlášení Protonu.

Představitelé Lotusu na prohlášení Protonu promptně zareagovali ještě v pondělí večer. Výkonný ředitel týmu Lotus Racing, Riad Asmad, prohlásil, že jeho stáj vstoupí do příští sezóny formule jedna jako Team Lotus.

„Letos jsme vstoupili do formule jedna jako lídr nováčků s licencí Skupiny Lotus. Přestože jsme všichni snili, že vrátíme Team Lotus tam, kam patří, nemohli jsme to v roce 2010 udělat, protože práva na něj byla vlastněna firmou Team Lotus Ventures. Tune Group nyní koupil Team Lotus Ventures a to znamená, že od roku 2011 můžeme používat název Team Lotus,“ vysvětluje v prohlášení Asmad.

Bude se nakonec smát Tony Fernandes, nebo někdo jiný?

Tým Lotus Racing nicméně nelenil a ještě dnes se obrátil soud, aby potvrdil legálnost jeho kroků.

„Vzhledem k obvinění vzneseném Skupinou Lotus se domníváme, že je čas vyjasnit situaci, aby v budoucnu nevznikaly další spory. Dnes jsme se proto obrátili na britský vrchní soud, aby potvrdil, že Team Lotus Ventures má práva na užívání jména Team Lotus a vše spojené s touto značkou ve formuli jedna,“ stojí dále v prohlášení.

„Debata o licenci je opravdu bezpředmětná. Byla to jednoduchá licence připojená k jednoleté smlouvě o sponzoringu s Protonem pouze na rok 2010. Když jsme podepsali se Skupinou Lotus smlouvu o tom, že budeme závodit jako Lotus Racing, byli velmi jednoznační v tom, že se nesmíme nijak spojovat se značkou Team Lotus, protože neměli žádná práva na tuto značku. Ve skutečnosti bylo používání jména Team Lotus ve smlouvě mezi 1Malaysia Racing a Skupinou Lotus výslovně zakázáno, protože smluvně souhlasili s tím, že od roku 1985 nemají práva na použití tohoto názvu. To jsme samozřejmě maximálně respektovali a nijak se nepokoušeli to změnit, dokud jsme to nemohli udělat legálně a s jasným vědomím toho, co můžeme získat od Team Lotus Ventures,“ objasnil stanovisko druhé strany Asmad.

Vytisknout

Diskuze: Bitva o Lotus začíná: Proton vypověděl smlouvu s týmem, ten se obrátil na soud

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 29.09.2010 12:50 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Whitmarsh, Martin

Velkou cenou Koreje si nejsou jistí ani šéfové týmů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud