FIA objasňuje pravidla: Po kvalifikaci budou muset piloti dojet do boxů!

GP Španělska (Barcelona)

GP Španělska (Barcelona) | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

FIA objasnila, jaké následky postihnou ty, kteří nevyhoví jejímu doporučení, jež od pilotů vyžaduje, aby se po dokončení svého posledního kvalifikačního kola vrátili do boxů v určitém stanoveném limitu.

Rozruch kolem doporučení, které FIA zaslala týmům, nastal v sobotu v Montrealu poté, co Lewis Hamilton zajel v kvalifikaci nejrychlejší kolo, do boxů však nedojel. Kvůli nedostatku paliva mu inženýr přikázal vypnout motor, aby jim zbyla trocha benzínu pro povinný vzorek pro FIA. Pilot McLarenu pak vyskočil z monopostu a snažil se jej dotlačit k mechanikům, než jej vyzvedl vůz zdravotníků (více info + video zde) - za což mu bylo uděleno napomenutí a pokuta ve výši 10 000 USD (v přepočtu Kč 210 000,-).

FIA v onom doporučení vyzývala týmy, aby se jejich piloti po kvalifikaci přespříliš neloudali do boxů, na což by mohli doplácet ti, kteří by dojížděli svá měřená kola. Jednalo se však pouze o doporučení, proto Hamilton za jeho porušení o vítězství v kvalifikaci nepřišel.

Ross Brawn po incidentu prohlásil, že by byl velmi nerad, kdyby takové jednání začali praktikovat všichni: "Neznám všechny detaily, takže to můžu těžko komentovat. Nesmí ale nastávat situace, kdy by vozům v posledním kole docházelo palivo jenom proto, aby jezdili s co nejlehčími monoposty."

Zástupci FIA po diskusi s ředitelem závodu Charlie Whitingem týmům vysvětlila, že pokud by se příště našel někdo, kdo by udělal totéž co pilot McLarenu, bude muset své počínání vysvětlit komisařům. Ti, shledají-li ho nedostatečným, pak budou moci viníka potrestat.

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu