FIA zvažuje návrat ke 107% v kvalifikaci

GP Španělska (Barcelona)

GP Španělska (Barcelona) | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Prezident mezinárodní automobilové federace FIA (Jean Todt) prohlásil, že by se rád vrátil k systému, kdy se jezdci musejí v kvalifikaci vejít do 107% času nejrychlejšího jezdce. Podaří se mu to prosadit?

V roce 2002 ještě pravidlo o 107% platilo. O co se jedná? I nejpomalejší jezdec musí v kvalifikaci zajet čas, který se vejde do 107% času, který zajel jezdec na pole position. Todt po pátečních trénincích prohlásil, že se pokusí zajistit, aby toto pravidlo opět vešlo v platnost již od příští sezony.

Bude Todt úspěšný jako v dobách u Ferrari a ještě předtím u Peugeotu?



Je tedy jasné, že by se splněním pravidla měly nové týmy (především pak HRT) velký problém. „Rádi bychom opět prosadili v platnost limit 107% času. Důvod, proč bylo toto pravidlo zrušeno byl prostý. Tehdy byly kvalifikační časy ovlivněny množstvím paliva. Pokud byste teď chtěli prosadit nějakou změnu již od sezony 2010, museli byste mít jednomyslný souhlas všech týmů. Abychom dostali jednomyslné svolení od týmů, musí FIA podpořit toto opatření. Nemyslím si však, že by se to stalo, takže budeme muset počkat až do roku 2011,“ míní Todt.

Další dva nové týmy, Lotus a Virgin, by se do 107% limitu během pátečních tréninků vešly.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu