Jordan: Kopeme si vlastní hrob

Zakladatel a šéf stáje Jordan tvrdí, že si Formule 1 zatlouká hřebíky do vlastní rakve.

Eddie Jordan opětovně naráží na ohromné rozpočty špičkových stájí. Rostoucí náklady podle něj přispějí k zániku Formule 1 takové, jak ji známe nyní.

Tým ze Silverstone zatím oznámil, že disponuje pro letošní sezonu rozpočtem ve výši 85 milionů amerických dolarů. „Myslím si, že si za to můžeme sami,“ říká Jordan k situaci, kdy mají slabší stáje jen malou možnost získat bohaté sponzory. Dodává, že si manažeři stájí ublížili sami sobě tím, jak nedokázali domyslet, kam povedou neustále se zvyšující náklady.

Jordan patří mezi tři soukromé týmy, jež jsou v zářném protikladu se 7 továrnami podporovanými stájemi. Právě vstup automobilek zahájil dramatické zvyšování potřebných finančních prostředků. V roce 2001 a 2002 zkrachovaly stáje Prost a Arrows, na straně druhé týmy Ferrari a Toyota přiznaly rozpočty v řádu sta milionů dolarů.

Jordan však odmítá obvinění pouze bohatých stájí: „Nikdo v tom nejsme bez chyby, všechny týmy přispěly k tomu, že se náklady vyšplhaly do takové výše.“

Ir nabádá FIA a prezidenta Maxe Mosleye, aby zakročili a upravili technické předpisy tak, aby byly náklady razantně sníženy.


Foto: Archiv

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu