Analýza hmotnosti - nejlehčí je Alonso

Petr Hlawiczka, 25. července 2009, 22:30 Google+

AKTUALIZOVÁNO - V tradičním ohlédnutí za dnešní kvalifikací se zaměříme na množství paliva, s nímž se jednotliví piloti postaví na start zítřejšího závodu. Kdo je nejlehčí? S jakou strategií piloti zítra vyjedou a kdy se objeví poprvé v boxech?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Massa, Felipe

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

"Laciné" vítězství Fernanda Alonsa - tak by se dalo charakterizovat Španělův výkon v dnešní kvalifikaci po přihlédnutí k množství paliva. Fernando volil svou tradiční taktiktu, do dnešní kvalifikace vyjel opět jako nejlehčí z celého startovního pole, což se mu (minimálně z pohledu postavení na startovním roštu) vyplatilo. Po prvních zastávkách svou pozici před Sebastianem Vettelem nejspíše neuhájí - Němec bude mít dostačný počet kol na to, aby si na Alonsa vyjel slušný náskok a po svém pit-stopu se vrátil před ním.

Jezdci na dalších pozicích mají obdobné množství benzínu. Mezi druhým nejlehčím Lewisem Hamiltonem a Kazukim Nakajimou je rozdíl v hmotnosti pouze 7,5 kg. Krom Jensona Buttona, který má z první desítky nejplnější nádrž a tudíž i dobré šance na postup vzhůru.




Pokud od časy očistíme o množství vezeného paliva, za jednoznačného vítěze dnešní kvalifikace bychom mohli pasovat Sebastiana Vettela. Hned za ním by stál druhý Red Bull, který tak zůstává nejrychlejším týmem i v Maďarsku, Marka Webbera. Přitom je zajímavé, že Mark byl celý víkend rychlejší než Sebastian - tomu se však kvalifikace náramně vydařila.

Výborně jezdí na Hungaroringu Nico Rosberg ve Williamsu, již v trénincích patřil k nejrychlejším a hypotetickým třetím místem v kvalifikaci to dnes potvrdil. Je podstatně lepší než jeho stájový kolega Kazuki Nakajima, jenž dnes Nica ztrácel 0,7 vteřiny na kolo.

Už mě nebaví pořád psát o tom, že se McLaren zlepšil. Z tabulky je to jasné, v posledních závodech zrychlili více než většina soupeřů včetně Renaultu či Ferrari. Potvrzují se i slova Lewise Hamiltona, který chladil zlaté vášně stříbrných fanoušků když prohlásil, že na Red Bull pořád ztrácejí kolem 0,5 vteřiny. Heikkimu nové díly i maďarský okruh sedí a zítra bude zdatným soupeřem - i když zřejmě ne tak zdatným jako loni, kdy zde triumfoval. Na startu jim bude výtečným pomocníkem dobře fungující KERS v jejich vozech. Byť to do první zatáčky není daleko, mohli by si o nějakou příčku ještě před ní polepšit.

Brawnu příliš nepomohly ani nové díly - byť je Button nejtěžší z první desítky, přesto by jej výsledný čas oproštěný o hmotnostní deficit postavil postrčil pouze na 6. příčku. Alonso by po korekci spadl až za něj. Ferrari díru do světa dnes také svým kvalifikačním výkonem nikterak nevyniklo, Räikkönenovi chyběla na nejrychlejšího celá vteřina - velký deficit.

Myšlenkama byli všichni jezdci po nehodě s Felipe Massou, který by měl být v pořádku, před chvíli úspěšně absolvoval operaci. Při jeho diagnóze jsem si vzpomněl na Petra Čecha a jeho zranění: Felipemu přejeme podobně úspěšnou rekonvalescenci a návrat k závodění bez následků. Letos to ale už podle mě nebude.




Kdy se nám jezdci poprvé objeví u svých mechaniků? Jako první samozřejmě Fernando Alonso, jenž má až přehnaně málo benzínu - v boxech by měl stavět kolem 11. kola a zřejmě bude sázet na 3 zastávky. Pět kol po něm začne být v garážích trochu těsno - ve stejném kole by se tam mohl objevit Hamilton, Webber i Räikkönen. Krátce po nich Rosberg, Kovalainen i Vettel, jemuž by pozdější zastávka mohla pomoci se udržet před svým kolegou.

Nejtěžší je Rubens Barrichello, ale nechce se mi věřit, že zrovna Brawn trápící se s pneumatikami by jel pouze na jednu zastávku, byť na Hungaroringu podává super-měkká směs dobré výkony i z pohledu výdrže. Uvidíme zítra - obávám se však, že nás na nudném okruhu moc zajímavý závod čekat nebude.


Vytisknout

Diskuze: Analýza hmotnosti - nejlehčí je Alonso

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

McLareny dnes díky KERSu jasně nejrychlejší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud