Renault R29, překvapivý design + FOTO

Renault

Renault | foto: Lotus F1 Team

Renault překvapil a osobně mne velmi těší tvarová různorodost dosud představených monpostů pro rok 2009, ať už se zvolené řešení líbí nebo nelíbí. U francouzské stáje došlo i k výraznému zvětšení žluté plochy charakterizující výrobce automobilů.

Kromě již prakticky standardních křídel přichází R29 s jinak tvarovaným nosem. Plošně tvarované prvky nesoucí přední spoiler vytváří částečný tunel obráceného tvaru, jenž usměrňuje vzduch pod vozem. Také bočnice nového monopostu ho výrazně odlišují od představených soupeřů z dílny Ferrari nebo McLarenu.

Díky redukci maximálních otáček motoru mohou designéři pracovat více s čelem chladičů a otvory redukovat, což přináší další pohledovou změnu. Jako jediný z představených týmů setrvává Renault i nadále u žraločí ploutve, jak byl pojmenován kryt nad motorem, sahající téměř až k zadnímu spoileru.

Jezdecká sestava Alonso - Piquet zůstala beze změny, Španělovým úkolem bude boj o titul. V loňském roce zaznamenal tým z Enstone v závěru sezony největší vzestup a dvojnásobný šampion Fernando Alonso měl v posledních závodech největší bodový příděl. V roce 2009 bude proto cílem potvrdit technologický vzestup a Fernando zcela jistě zaměří svoji pozornost na zisk třetího titulu mistra světa.

Ačkoliv se jistě budou názory na krásu nebo naopak ošklivost jednotlivých monopostů různit, máme zase po dlouhé době možnost vidět různé tvarově zajímavé a odlišné prvky. Pevně věřím, že se boj kolo na kolo podaří znovu na závodní dráhu vrátit, ale už i tvarové změny znamenají první profit...

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu