Výlet snů na závod GP Rakouska 2001

Bára & Martin Štencel, 8. ledna 2003, 16:12 Google+

Redakce f1-news.cz znovu přináší pro velký úspěch zprávu o cestě, která zavedla autory tohoto příspěvku až přímo do dějiště závodu GP Formule 1. Reportáž o poznatcích, zážitcích a splnění velkého snu, spolu s doporučeními co neopomenout v případě Vašeho plánu na podobnou akci si rozhodně nenechte ujít.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

V květnu roku 2001 jsme podnikli výlet za skutečnou formulí 1. Členy výpravy byla přítelkyně Bára a kamarádi z vojny Laso, Standa a Hohis, cílem výpravy pak okruh A1-Ring v rakouském Zeltwegu.
Výlet začal již v pátek dopoledne a celý zbytek dne i následující sobotu jsme trávili v Mikulově. Bára, coby kulturní referent výpravy, pečovala o naše kulturní vyžití, prohlédli jsme si město, zámek s parkem, hrobku a večer zašli do zaslouženého a toužebně vyhlíženého vinného sklípku. V sobotu jsme začali víkendové sportovní hody shlédnutím semifinále MS v hokeji. V tomto případě jsme sledovali bohužel pouze přímý přenos v přeplněné restauraci u obrovského plátna, kde však panovala naprosto úžasná atmosféra. Za skutečným a vpravdě reálným sportovním zážitkem na vlastní kůži jsme vyjeli v neděli ve 3 hodiny ráno. Cesta je poměrně dobře značená, takže jsme nikde nebloudili. Vzdálenost rychle ubíhala, neboť jsme se velice dobře bavili o všem možném i nemožném, především pak bohaté zážitky z vojny byly oblíbeným tématem. Výjimkou byl pouze „náš posluchač“ Hohis, který ze sebe za celý den vypravil pouze jednu památnou větu. Když jsme přijížděli k Vídni, řekl: „He, Vídeň!“ A to mu už zůstalo!
Na závodiště jsme přijeli v 7 hodin ráno. Přestože byl již květen, ráno bylo velmi chladné. Během dne se však počasí zlepšilo a odpoledne jsme se dokonce spálili, protože zdravotník výpravy zavčas nenaordinoval opalovací krém s dostatečně vysokým UV filtrem.
Parkovné na nehlídané louce stálo 500 ATS. Někteří návštěvníci stanovali přímo na louce před závodištěm a využili tak kombinace vstupenek na sobotní trénink a nedělní velkou cenu, což bylo cenově výhodné. Jako správní fanoušci jsme si i my koupili před závodem suvenýry, vlajky byly za 1500 ATS, čepice za 500-600 ATS. Pokud budete mít zájem koupit si také nějaké ty suvenýry při vaší případné návštěvě, kupte je ve stáncích před vstupem na dráhu. Uvnitř už žádné nedostanete, v prostoru okruhu jsou pouze stánky s občerstvením.
Okruh A1-Ring se nachází v kotlině. Obklopují ho louky, které jsou využívány během roku pro pastvu dobytka. Skutečně nádherné panorama dokreslují vrcholky hor. Zábavný program začal již od 8 hodin ráno volným tréninkem, následoval Porsche challenge cup, přehlídka akrobacie stíhaček a warm-up.
Přírodní tribuna na louce „mezi kravinci“ v rámci bronzové zóny nás přišla na 1300 ATS. Stanoviště jsme si zvolili nad zatáčkou Gässer Kurve. Dalekohledem jsme viděli i na prostor za startem a část protilehlé tratě. Fanoušků bylo hodně, již od samého rána byla louka plná vlajek. Přestože jsme měli vlajky Scuderia Ferrari a vedle nás seděli fanoušci stájí BMW Williams, McLaren Mercedes nebo třeba týmu Jaguar, nikdo nikoho během celého programu i odchodu slovně ani fyzicky nenapadl.
Atmosféra, barvy a především zvuk byly naprosto fantastické. Byl to opravdový zážitek. Každému příznivci formule 1 doporučujeme alespoň jedenkrát v životě vidět formuli 1 v jejím skutečném prostředí a ne pouze zprostředkovaně přes televizní obrazovku.
Z našich zkušeností doporučujeme přibalit s sebou dalekohledy a v případě kamery minimálně se zoomem 30x i stativ. Je dobré nezapomenout stoličky nebo skládací židle, pokud je ráno vlhko, pouze deka nestačí. A závěrem vzít kromě válečných barev i přenosnou ledničku s jídlem, neboť to je v Rakousku poněkud dražší.
Jsme z Opavy, skoro 500 km cesty zpět bylo poměrně dlouhých, ale v Mikulově na benzínce jsme ještě viděli i poslední třetinu zápasu finále MS v ledním hokeji, takže náš zážitek byl ještě umocněn hokejovým vítězstvím našich hráčů.
V průběhu sezony závodů formule 1 se scházíme pravidelně každých 14 dní na zahradě, sledujeme přímé přenosy, rožníme, opékáme a vítězství Ferrari zapíjíme pivem.
Vidět skutečné závody vozů F1 bylo naším snem, který se nám tímto vydařeným výletem splnil, pokud i vy máte takový sen, přejeme vám, aby i ve vašem případě došlo k jeho naplnění.





Poznámka redakce f1-news:

V případě, že uvažujete o podobném výletu na některou z budoucích GP formule 1, můžete se o podrobnostech i cenových podmínkách dozvědět na adrese www.gpt.at , kde je možné vstupenky i zakoupit.

A pokud jste i vy sami absolvovali podobný výlet nebo máte jiný osobní zážitek z prostředí formule 1 a chcete se o něj s ostatními příznivci podělit, neváhejte ho sepsat a zaslat na adresu redakce@f1-news.cz , zajímavé články rádi zveřejníme.

Vytisknout

Diskuze: Výlet snů na závod GP Rakouska 2001

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Oficiální představení nové Toyoty TF103 - anotační foto

Oficiální představení nové Toyoty TF103

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud